Berberler şikayetçi
Malatya Başkanı Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası Ramazan Toptaş, Suriyelilerin kayıt dışı berber dükkanı açtığını belirterek, 'Suriyeliler yaklaşık iki yıldır işyeri açmaya başladılar. Bu durum esnafımıza zarar veriyor. Belediyelerimizin veya valiliğimizin müdahale etmesi lazım' dedi.
Oda binasında gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Toptaş, Malatya'da kayıt dışı çalışan Suriyelilerden berber esnafının rahatsız olduğunu söyledi. Toptaş, “Suriyeliler Malatya'ya geldikten sonra berberler ve bayan kuaförlerinde çalışmaya başladılar. Yaklaşık iki yıldır işyeri açmaya başladılar. Bu durum esnafımıza zarar veriyor hepsi kayıt dışı çalışıyor. Bayan ve erkek kuaförler gittikçe çoğalmaya başladı. Biz bir yıl içerisinde oda olarak, müdahale ettik. Özellikle son bir yıl içerisinde çoğalmaya başladı. Seçim süreci vardı bu süreçte belediyelerde seçimlerde olduğu için müdahale yapamadılar bu sıkıntı halen devam ediyor. Buna belediyelerimizin veya valiliğimizin müdahale etmesi lazım. Biz onlarında bizimle aynı şartlarda olsun istiyoruz. İş yeri açmış ise, bizim şartlarımız neyse aynı şartlar altında açıp çalışabilirler. Şu anda açılan Suriyeli iş yerlerinin hepsi kayıt dışı. Bunlara acilen bir çözüm bulunması lazım. Yoksa bize zarar veriyorlar. Malatya da çalışan diğer insanların ne günahı var. Hepsi gidip kayıt dışı çalışsınlar. Mutlaka bir çare bulunması lazım. Şartlara da uymuyorsa, kapatıp bizim berberlerimizin yanında çalışsınlar. Suriyelilerin kayıt dışı çalışmalarına belediyelerimizle birlikte inşallah bir çözüm bulacağız. Bizlerle aynı şartta olsunlar devam etsinler. Şartlar uymuyorsa mutlaka iş yerleri kapatılması lazım” diye konuştu.
Sağlıklı bir ortam değil
Suriyelilerin hijyen konusuna hiç önem vermediğini ifade eden Toptaş, “Biz gezdiğimizde görüyoruz bu durum bizi rahatsız ediyor. Belediyelerden ve Sağlık İl Müdürlüğünden görevli bir arkadaş bizimle gelsin Suriyelilerin çalıştığı yerlerin hiç sağlıklı bir ortam olmadığını görsünler. Vatandaşlarımızdan mutlaka giden vardır. Genelde Suriyelileri görüyoruz ama onlarda olsa şartlar müsait değil. Hijyenik ortamda çalışmıyorlar bu iyi bir şey değil. Suriye de şartlar nasıl bilmiyorum. Türkiye'de bir çıraklık dönemi var. Eğitimlerini alarak, okullarını tamamlayacaklar. O süreçte de bir işyerinde çalışıyor olmalılar. Hem mesleki eğitimlerini artıracak hem de okulda diplomasını kalfalık, ustalık, usta yetiştiriciliği alarak, iş yeri sahibi olup, olmaması gerekiyor. Suriyelilerde var mı bilmiyoruz. Diploması olan mutlaka vardır. Yetkili kurum değerlendirir gerekeni yapar. Suriyelileri bilemiyoruz bir iş yeri açıyorlar bodrumda bu şekil olur mu imkanı yok olmaz, buna biz bir an önce bizde oda olarak, müdahale edeceğiz. Belediyelerden de destek bekliyoruz” dedi.
KDV oranları yüksek
Toptaş, bayan kuaförlerinden alınan 18 KDV'nin yüksek olduğunu vurgulayarak, “Türkiye genelinde bu KDV'nin 18'den 8'e düşmesini istiyoruz. Günümüz şartlarında esnaflarımızın baya bir sıkıntısı var. İşlerimiz düşük gidiyor. Komisyon kuruldu gerekli yerlere ilettik. Sonucu bekliyoruz inşallah 8'e indirirler. Meslektaşlarımız için baya iyi bir oran olacaktır. Komisyonda bende varım umutluyuz düşeceğinden. Sürekli esnaflarımızla iç içe olduğumuz için biz koltuğa oturmaya gelmedik. Tamamen esnafla diyalog içerisinde olacağımızı söylemiştik. Süreklide içerisindeyiz. Ekibimizle bir çalışma yaptık bir yere gittiğimizde personelimizde değişik kıyafetler görüyoruz. Biz buna nasıl bir çare bulalım dedik. İş yerlerine tek tip iş ölüğü yapalım dedik. Uygulamaya başladık. Şu anda belirli bir Akpınar, Taştepe, Melekbaba ve Kiltepe bölgelerinde uygulamaya başladık, olumlu, verimli geçtiğini gördük, diğer bölgelerde de dağıtarak Malatya'daki berber ve kuaförleri tek tipe çevirmeyi düşünüyoruz iyi sonuçlar alıyoruz. Malatya'nın tamamına ücretsiz dağıtacağız” şeklinde konuştu.