Belge şart
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yeni yönetmeliğe göre ikinci el araç satımı için yetki belgesinin gerekli olduğunu belirten, Yeşiltepe Galericiler Sitesi Kooperatifi ve Dernek Başkanı Yalçın Yalçın, yetki belgesi kararını olumlu bulduklarını söyledi. Yalçın, 'Yeterlilik belgesine ciddi bir talep var. Bize şuana kadar yaklaşık beş yüz başvuru oldu. Sadece bize bin başvuru yapılacağını tahmin ediyoruz' dedi.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yeni yönetmelik, Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, kiralama şirketlerine ellerindeki araçları satmak için en az bir yıl boyunca kiralama faaliyeti yapma şartı getirildi. Yönetmelik ile getirilen bir diğer yenilik ise, yetki belgesi olmayanlara bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı hakkı verilmesi oldu.
Esnaf karardan memnun
Konuyla ilgili Net Haber Gazetesine açıklamalarda bulunan Yeşiltepe Galericiler Sitesi Kooperatifi ve Dernek Başkanı Yalçın Yalçın, zorunlu hale getirilen yetki belgesi uygulamasının 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle başlayacağını anımsattı. Söz konusu belge olmadan bahsedilen tarihten itibaren araç alım satım işlemi gerçekleştirilemeyeceğine dikkat çeken Yalçın, "Yürürlüğe girecek olan yetki ve yeterlilik belgesiyle birlikte gerçek anlamda araç alım satımı yapan esnafların kullanacağı bir belgedir. Yetki ve yeterlilik belgesi ile esnafımızın daha güzel işler yapacağına inanıyoruz. Biz galerici esnafı memnunuz. Daha önce dışarıda korsan diye tabir edilen insanlar bu süreçten sonra satış yapamayacaklar. İkinci el araç satışı yapılan yerleri, ödeme yöntemlerini ve satış şartlarını da düzenleyen yönetmelik ile çok ciddi cezalar da uygulanmaya başlayacak. Düzenlemeye göre yetki belgesi olmadan araç alım satım yapan kişiye ilk araçta 5 bin TL, ceza sonrası satış işlemine devam etmesi halinde ise araç sayısına göre bu rakam katlanarak artacak. Korsan satıcıların önüne geçmek için çok iyi oldu. Korsan satıcıların bu süreç içerisinde satış yapamayacaklarına inanıyoruz" diye konuştu.
Nüfus oranına göre belge verilmeli
Yalçın, gerekli şartları taşıyan esnaflara yetki belgesinin verileceğini anlatarak, "Esnafımız, yetki ve yeterlilik belgesini alması için 2018 yılının 13 Şubat itibariyle vergi mükellefi olması. İlkokul ortaokul, lise mezunu olması fark etmeksizin alabilecekler. Bu tarihten sonra vergi mükellefi olan esnaflar, en az lise mezunu olmak zorundalar. Yoksa dükkan açsalar bile iş yapamayacaklar. Yetki belgesi lise mezunu sabıkası olmayan herkese verilebiliyor. Ama işyeri açabilmeleri için en az 10 iş yerinin bir arada olması gerekiyor. Site içerisinde dükkan açabiliyorlar. Dışarıda gidip dükkan açayım öyle bir şey yok. Malatya'da şuana kadar yaklaşık 500 başvuru oldu. Bu başvuruların bin rakamını bulacağını tahmin ediyoruz. Biz genelde galerici esnafına veriyoruz. Biz tek vermiyoruz. Belgeyi veren farklı kurumlar var. Belge alan herkes bu işi yapacağından sıkıntılı. Gerçek anlamda esnaflık yapan insanlara belge verilmesi gerekiyor. Onun için bazı kısıtlamaların getirilmesi gerekiyor. Nüfusa göre belge verilmesi gerekiyor. Malatya'nın nüfusuna göre yüzde alınarak belge verilmeli. Esnafların, ekmeğiyle oynamaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Yetki ve yeterlilik anlamında yeterli olan arkadaşların bu işi yapmasını rica ediyorum" şeklinde konuştu. Vatandaşlara, internet üzeri ve ilanlardan araç almaları konusunda uyarılarda bulunan Yalçın, "Yanlış bilgiler veriyorlar. Gelsinler görsünler. Esnaftan alsınlar. Zaten 2 ila 8 yaş arasında ekspertiz raporu mecbur. 5 bin km kadar garanti var. Dışarıdan aldıkları zaman bunlardan yararlanamıyor. Ama esnaftan aldığı zaman bunların hepsini kapsıyor. Sıkıntı olduğu zaman çözebiliyoruz. Her zaman sorunlar olmuştur. Biz hem esnafın hem de vatandaşın yanında olmak zorundayız" dedi.
İkinci el araçlarda yüzde 100 artış var
2'inci el araçlarda fiyatların yüksek olmasına değinen Yalçın, "Pandemi sürecinde sıfır araçların ülkeye girmemesinden dolayı insanlar ikinci el araçlara yöneldi. Pandemiden dolayı insanlar toplu taşıma araçlarına binmiyor. Kendi araçlarını almak istiyor. Sıfır araç piyasada olmayınca, herkes ikinci ele hücum etti. Şuanda sıfır araç ile ikinci el araç arasında fark kalmadı. Bu durum sıkıntı. Korsan satıcılar bu durumu çok iyi kullanıyor. Bunun çözümü de yetki ve yeterlilik belgesinin bir an önce yürürlüğe girmesi. Yasada, 3 yıl kayıtlı olma maddesi var. Ondan dolayı ister istemez satamayacak. Sattığı taktirde cezai yaptırım uygulanacak. Noterler birliğinin açıkladığı rakama göre 8 milyon 600 araç satılmış. 1 milyon 600 bini esnaf kardeşimiz, bir milyonunu vatandaş kendisi satmış, geri kalanını korsan satıcılar tarafından satılmış. Düzenlemenin acilen yürürlüğe girmesi gerekiyor. Sıfır araçların kasım ayı gibi piyasaya girmesini bekliyoruz, ama çok piyasanın düşeceğine ihtimal vermiyoruz. Şuanda bayilerde araç yok. Geçen sene ki, fiyatlarla karşılaştırdığımızda yüzde 100 bir artış söz konusu ama insanlar alım gücüde yükseldi. Biz de anlam vermedik" ifadesini kullandı.