Belediyelerden destek alamadık
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, her yıl belediyelerden ilaç desteği aldıklarını belirterek, bu yıl belediye başkanlarına ulaşamadıkları için belediyelerden ilaç desteği alamadıklarını söyledi.
Solmaz, oda binasında kiraz rekoltesi ve ilaçlama çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunarak, belediyelerden ilaç desteği istedi. Yağışların bol olmasından dolayı kiraz rekoltesinde azalma olduğuna vurgu yapan Solmaz, “Bu yıl bilindiği gibi yağış çiçeklenme döneminde bol olduğundan dolayı bu çiçeklenmede dölleme zayıflığından, sap kurusu yaptı. Bu yıl kirazımız yok denecek kadar değilse de vardır. Ama kalitesi çok yüksek olacak bir şekilde çünkü sık tutmadı. Kirazlarımız bu sene gayet güzel fakat belki rekolte istediğimiz rekoltede değilse de üreticiyi ve tüketiciyi tatmin edecek bir kalitede kiraz olacak inşallah. Bundan dolayı da biz ihracatçılarımıza sesleniyoruz, bu sene Yeşilyurt' un kirazları gerçekten kaliteli olacak. İstediğiniz ürün kıvamında olduğu için önünüz açık olacaktır. Şimdiden sizleri bilindirerek Yeşilyurt'taki kirazın alımı için girişimlere başlamanızı temenni ediyorum” dedi.
Kurtçuklar kirazı tamamen yok etmekte
Bu yıl belediyelerden ilaç desteği alamadıkları için küçük bahçelerde zarar olduğunu ifade eden Solmaz, “Bilindiği gibi oda kurulduğundan bu tarafa büyükşehir olana kadar bu ilaçlama desteklemeleri il özel idaresi tarafından karşılanmaktaydı. Büyükşehir olduktan sonra, 5 yıldır büyükşehir ve Yeşilyurt belediyemizin katkıları ile ilaçlama yapmaktaydık. Bu ilaçlamadaki sebep ise, küçük çiftçilerin veya dönümü ufak olan 300 litre 500 litre atabilen ilaç bahçelerini diğer büyük bahçelere yani bundan kar etmek için emek sarf eden çiftçilerimizi korumak adına bu ilaçlamayı yapmaktayız. Çünkü kimse 300 litreye gidip ilaç atmıyor. 200 litreye gidip ilaç atmadığı için o kiraz bahçelerindeki kirazlar kurtlanarak diğer verimli olan, bundan kazanç elde eden çiftçilerimizin kazancına mani olmaktadır. Çünkü kiraz sineği girdikten sonra bu olgunlaşma zamanında kiraz kurtçukları kirazı tamamen yok etmektedir. Bu da yemeye elverişli bir ürün olmamaktadır. Bundan dolayı da tüm kiraz bahçelerine zarar vermekte. Şimdi bir kısım bahçeye atıp da bir kısım bahçeye atmadığınız zaman popülasyon daha yaygın oluyor. Her bahçede kiraz sineğini daha yayın bir şekilde gelecek seneye aktarmış oluyoruz. Çünkü biz toptan Yeşilyurt, Gündüzbey, Bostanbaşı, Yakınca, Kozluk bölgesine ilaç atarak bu popülasyonun önüne geçmekteydik. Fakat bu yıl ilaç atılma imkânı görülmemektedir” diye konuştu.
500-600 ton kiraz ihracata gitmekte
Solmaz, Büyükşehir belediye başkanının programlarının yoğun olmasından dolayı ulaşamadıklarını söyleyerek, “Çevresindeki arkadaşlar bizleri birimlere yönlendirdi. Birimlerde bizlere olumlu bir cevap vermedi. ‘Bu yıl para yokluğundan dolayı atamayı veremeyeceklerini' söylediler. Şuan da 6-7 milyon bir kazanç elde ettiğimiz Yeşilyurt'ta, ekonomiye büyük bir katkıdır ilaçlama yapmak. Bu kirazın en az 500-600 tonu ihracata gitmektedir. Bu kiraz sineğinin popülasyonundan dolayı hasar gören kiraza hiç bir ihracatçı yüzüne bakmaz. Hatta Malatya'daki tüketicilerimiz bile bakmaz. Yeşilyurt kirazı Türkiye'de aranan bir kiraz. Bundan dolayı sadece çiftçi zarar görmeyecek, devlet ekonomisi, Malatya'daki belediyeye dahil intikal edecek bu ekonomik zarardan dolayı. Çünkü bu gün kazanç elde etmeyen çiftçi nerelerde kazanç elde etmeye çalışacağının sebeplerini arayacak. Belki de belediyenin kapısına gidip yardım isteyecek. Ama ihracatı olan bir insanı desteklemek daha verimli olacaktır" şeklinde konuştu” dedi.
Hastalık hat safhaya ulaştı
Solmaz, kayısı da erik koşnili hastalığı için üreticilere seslenerek, “Yağmurdan dolayı kayısılarımızda erik boşu denilen hastalık hat safhaya ulaştı. Şuanda çiftlilerimiz hastalık daha ilerlemeden daha çoğalmadan onu ilaçlayarak yok etmenin yollarına gitsinler. Tarım il ve ilçe müdürlüklerinin yazmış oldukları ilaçları kullanarak bunu bir an önce yok etmenin yoluna gitmeleri lazım kayısının geleceği için” açıklamalarında bulundu.