Belediyeler Karar Alırken Vatandaşın Fikrini Alacak!
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yer alan bilgiye göre, artık yerel yönetimlerin karar alma süreçlerinde vatandaşların ve muhtarların katılım rolü güçlendirileceği kaydedildi.
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nın onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Programda ise birçok çarpıcı başlığa yer verildi.
Yayınlanan verilere göre, yerel yönetimlerin vatandaş memnuniyetini gözeten, etkin, hızlı ve kaliteli hizmet sunabilen, afetlere hazırlıklı, iklim değişikliğine dirençli, çevrenin korunmasını önceleyen, teknolojik gelişmelere uyum sağlayan, katılımcı, şeffaf, hesap verebilir ve mali sürdürülebilirliği sağlayan bir yapıya kavuşturulması temel amaçlar arasında yer aldı.
Belediyelerin karar alma sürecinde vatandaşların ve muhtarların katılım rolü güçlendirileceği bilgisine yer verilen programda, politika ve tedbirler şu şekilde sıralandı:
“Yerel yönetim hizmetlerinin standartları belirlenecek ve bu standartlara uyumun denetimini sağlayacak mekanizma geliştirilecektir:
- Yerel yönetimlerin hizmetlerinin idari, mali ve teknik asgari standartları tespit edilecektir.
- Standartların uygulanması ve denetlenmesine yönelik mevzuat düzenlemesi yapılacaktır.
Yerel yönetimlerde insan kaynağının uzmanlaşma düzeyi ve kapasitesi artırılacaktır:
- Yerel yönetimlerde çalışan personelin niteliğini artırmaya yönelik eğitimler verilecektir.
- Yerel yönetimlerdeki iyi uygulama örneklerinin yer aldığı bir platform oluşturulacaktır.
Belediyelerin karar alma süreçlerinde vatandaşların ve muhtarların katılım rolü güçlendirilecektir:
- Kent konseylerinin etkinleştirilmesi sağlanacaktır: Mevcut sorunlar tespit edilerek kent konseylerini daha aktif hale getirmek üzere mevzuat çalışması yapılacaktır.
- Kadın, genç, yaşlı ve engellilerin yerel yönetimlerdeki temsil ve karar alma süreçlerine katılım mekanizmaları güçlendirilecektir.
Yerel yönetimlerin hizmet sunumlarını etkinleştirmeye yönelik görev, yetki ve hizmet alanının yeniden yapılanması sağlanacaktır:
- Yerel yönetimlerin en uygun hizmet ve coğrafi alan büyüklüğü tespit edilerek yeniden yapılandırılmasına ilişkin modelleme ve mevzuat çalışması yapılacaktır
- Büyükşehir belediyeleriyle büyükşehir ilçe belediyeleri arasında koordinasyon eksikliği nedeniyle ortaya çıkan hizmet aksamalarının giderilmesi için gerekli çalışmalar yürütülecektir