Belediye önce yardım etti sonra yıktı

6 Şubat tarihli depremlerde Malatya'da 20 bini aşkın iş yeri yıkıldı yada ağır hasar aldı. İddialara göre depremlerin ardından Niyazı Mısr-i caddesinde iş yerleri yıkılan bir grup esnaf, Bakan Mustafa Varank,  Vali ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'ın tavsiyesi üzerine Özsan Sanayi Sitesinde yeşil alan olarak gözüken bir alana Prefabrik iş yeri yaptı. Yapılan iş yerlerinin Yeşilyurt Belediyesi tarafından haber verilmeksizin yıkıldığını öne süren esnaf  Adil Tay, 'Valiliğin ve Yeşilyurt Belediyesinin yakıt ve kamyon yardımıyla burada çalışmaları yürütüp iş yeri haline getirdik. Birileri şikayet etmiş destek olup yaptıkları iş yerlerini yıkım kararı olmadan, haber vermeden yıktılar' ifadesini kullandı.

İddialara göre Malatya'da 6 Şubat depremlerinin ardından iş yerleri yıkılan yirmiyi aşkın esnaf , Bakan Mustafa Varank, Vali ve Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınarın önerisiyle Özsan Sanayi Sitesinde prefabrik iş yerleri inşa etti. Yapılan iş yerlerinin Yeşilyurt Belediyesi ekiplerince yıkılmasına tepki gösteren esnaf valiliğin ve Yeşilyurt Belediyesinin inşaat süresince kendilerine destek verdiğini ve yıkımların habersiz yapıldığını öne sürerek tepki gösterdi.

Önce destek sonra yıkım

İş yeri yıkılan esnaf Adil Tay, "Depremlerde Niyazi Mısr-i caddesindeki iş yerlerimiz yıkılınca Vali beyle görüştük, Mustafa Varank'la görüştük. Özsan sanayi sitesi yönetimi Şemsettin Beyin ve valiliğin tavsiyesiyle buraya iş yeri açmaya karar verdik. Yeşilyurt ve Büyükşehir Belediyesinin yakıt ve kamyon yardımıyla burada çalışmaları yürütüp iş yeri haline getirdik. Daha sonra herkes kendisine tahsis edilen yer kadar geçici iş yeri yaptı. Biz kendimiz yaptık belediye vermedi.Önce destek veren belediye sonra geldi, yıktı. Bütün eşyalarımız hurda oldu. 21 arkadaşımız benim gibi aynı sorunu yaşıyor Sadece iş yerlerimiz yapılana kadar burada kalmak istedik" şeklinde konuştu.

Ellerinde yıkım kararı yoktu

İnşaat ve sonraki süreçte, Vali bey, Selahattin Gürkan ve Mehmet Çınar'la görüştüklerini ve kendilerine hayırlı olsuna geldiklerini ileri süren Tay, seçimin hemen ertesi günü Yeşilyurt Belediyesinin yıkıma geldiğini ifade ederek, “Saat tam 7 buçukta yıkıma başladılar. Ellerinde yıkım kararı yoktu. Bir sürü polis ve zabıtayla gelerek makine ve ekipmanlarımızı çıkarmamıza müsaade edilmeden yıkım yapıldı" dedi.

Biber gazıyla müdahale ettiler

Yıkım esnasında arbede yaşandığını ve darp edildiklerini ileri süren Tay, "Ben yüzde 66 engelli bir insanım kalp yetmezliğim var. Her tarafım mosmor. Biz Mehmet Çınara ulaşamadık. Zabıtalar mafyanın sopacısı gibi muamelede bulundular. Gece kondu kanunuyla iş yerlerimizi yıktılar. Deprem binalarımızı yıktı, bunlar maneviyatımızı yıktı. Eşyalarımızı söküp dışarı çıkarmak istedik engel oldular. Söylenecek çok söz var. Şehri terk etmek istemiyoruz" diye konuştu.

Kamyon belediyeden akaryakıt valilikten

‘Burada kendi kepçemle çalıştım. Kamyonu belediye tahsis etti. Akaryakıtı valilik temin etti. Bir ay boyunca burada hafriyat kaldırdık' iddiasında bulunan esnaf Bilgin Çalışkan ise, “Buraya gelen zabıtalar, "ben valiyi belediye başkanını tanımıyorum" dedi. Eşyamızı almamıza müsaade etmediler. İnsanların iş yerlerini yıktılar. Ben Malatyalıyım benim hakkımı belediye korumak zorunda. Şu anda başkanların gelip karar vermesini bekliyoruz ama yine ekmeğimizden olduk" açıklamasında bulundu.

Yorumlar 1
Cenk 02 Haziran 2023 22:50

Masum değiliz hiçbirimiz diye bir şarkı hatırlıyorum. Keşke herşey bu kadar basit olsa. Yani rantsal hiç bir şey yok değil mi

Bakmadan Geçme