Başkan teşekkür bekliyormuş
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un katıldığı programda STK ve muhtarlardan teşekkür beklediklerini dile getiren AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca, 'Ama eleştiri geldi, tabii bunlar olabilir. Biz doğrusunu yapma gayretindeyiz ancak yanlışımız, hatamız, eksiğimiz olmaz mı? Tabii ki olabilir, insanız' dedi.
AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca, Gedik Sosyal Tesislerinde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Burada konuşan Koca, hem sohbet hem de tanışmak için basın mensuplarıyla bir araya geldiklerini söyledi.
Eleştirilere tolerans göstermek zorundayız
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un STK'larla yaptığı toplantıda muhtarlarımızla ilgili bir eleştirisi oldu, Fırat Kalkınma Ajansı veya DAP gibi. Siz bu eleştirileri yerinde veya haklı buluyor musunuz, veya aksaklıklar olduğunu düşünüyor musunuz? sorusuna cevap veren Koca, “Biliyorsunuz, valiliğimiz öncülüğünde, geniş kapsamlı bir sivil toplum örgütleri buluşması organize etmeye çalıştık. Genel başkan vekilimizin, Malatya'da faaliyet gösteren belli başlı sivil toplum örgütleriyle bir araya getirme gayretiyle bir toplantı organize edilmişti. Numan Bey biliyorsunuz partimizin iki numaralı ismi, normalde sivil toplum örgütlerimiz ve muhtarlarımızın bize teşekkür etmelerini beklerdik. Ama eleştiri geldi, tabii bunlar olabilir. Biz doğrusunu yapma gayretindeyiz ancak yanlışmış, hatamız, eksiğimiz olmaz mı? Tabii ki olabilir, insanız. Bu hatalarımızı, noksanlarımızı asgari nezaket ölçülerine dikkat ederek ortaya konulmasında gocunulacak bir şey yok. Bundan faydalanma imkânımız da olacaktır, bu gereklidir de. Ama özellikle belirtmek istiyorum; burada eleştiri, tavsiye yapılırken; eksiklik, noksanlık dile getirilirken, nezaket ölçülerine dikkat edilmesi daha şık olurdu diye düşünüyorum. Orada bir muhtarımız eleştiri getirmiştir, bunu yapabilir; bizler siyasetçiyiz, eleştirilere karşı biraz daha tolerans göstermek zorundayız. Eleştirinin dozu biraz ağır olabilir; yeter ki, kişilik haklarına saldırı mahiyeti taşımasın, hakaret ve iftira olmasın. Bunlar olmadıktan sonra eleştirilere de katlanmak zorundayız. Belki bu eleştiriler bizlerin eksiklerini görmesi ve tamamlaması için faydalı da olabilir" diye konuştu.
Kongre süreci başladı
Koca, kongre takviminin belde, ilçe ve il kongreleri şeklinde düzenlendiğini anımsatarak, “Büyük şehirlerimizde beldeler olmadığı için bizde süreç direkt ilçe kongreleriyle başlayacak. Şu an delege seçiminde oy kullanacak üyelerimizin tespiti tamamlandı, delege seçim süreci başladı, bu süreci Aralık 15'e kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Nasip olursa Şubat ayı sonunda da ilçe kongrelerimiz başlayacak ve Haziran sonuna kadar da devam edecek. Sonrasında da Ağustos'ta il kongreleri başlayacak ve 2020 Kasım ayına kadar devam edecek. Sayın Cumhurbaşkanımız, Büyükşehirlerin ve kendisinin uygun gördüğü il kongrelerine katılıyor. Bizim kongrelerimizin birçoğuna katılmıştı nasip olur, programı uygun olursa Malatya İl Kongresi'ne de iştirak ederler" dedi.
Yeniden aday olacak mısınız? sorusana cevap veren Koca, kongreye yaklaşık 1 yıla yakın bir zaman kaldığını şuan için görevinin başında olduğunu hatırlatarak, görev verilmese halinde “başımız üstüne'' verilmezse de “emredersiniz'' diyeceğini belirtti.
Tamamlanması gereken hizmetler var
16 yılda 17 Milyon yatırım yapıldı deniliyor, yaptıklarınızı söylediğiniz gibi ne aldığınızı da söyler misiniz? sorusuna da yanıt veren Koca, “Devlet; eğitim, sağlık, güvenlik, imar, bayındırlık gibi bazı hizmetleri yerine getirebilmek için vergi almak zorundadır, tüm dünyada sistem böyle işler ve Türkiye'de de böyledir. Şehirler de gelirleri oranında vergi öderler. Vergiler çeşitlidir; dolaylı, direkt, gelir vergileri, kurumlar vergisi, harçlar vs. Bunlar da şehirlerin gelişmişlik oranı, üretim kapasitesi, sanayileşmesine göre değişiklik gösterir. Malatya'mız da kendi şehirleşmişliği, sanayisine göre gerekli vergiyi ödemiştir. Hiç sanayisi olmayan, belki hiç vergi ödeyemeyen bir şehre devlet hiç hizmet etmeyecek mi? O zaman devlet nasıl devletlik yapacak, vergi almadığı şehre hizmet götürmeyecek mi? Sadece vergi alınması hizmet için baz alınmamalıdır. Devlet her şehre ihtiyaç duyulan her hizmeti; gücü yettiğince, ekonomik imkânları el verdiğince yapmalıdır. Malatya'mız da, ülkemizin ekonomik durumu, potansiyeli dikkate alındığında devletimizin yapması gereken yatırımların fazlasını almıştır. İhtiyacımız bitmiş midir? Hayır, tamamlanması gereken, daha kısa sürede bitirilmesi gereken ancak zamana yayılmış hizmetlerimiz var. Nasip olursa biz de bunların takipçisi olacağız, hızlandırılması için de girişimler başladı. Uzun yıllardır yılan hikâyesine dönen hizmetlerin bir an önce bitmesi bu döneme nasip olur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Günde 100 cevapsız çağrım var
Koca, kendinden önce aranması gereken yerlerin aranmasını isteyerek, “Sizlerde takdir edersiniz ki bizim 717 tane muhtarımız var. 717 tane mahalle başkanımız ilçe teşkilatlarımız, belediye meclis üyelerimiz ve resmi kurumlarımız var. Bunların sayısını alt alta koyduğumuzda yaklaşık 250-300 kişi ediyor. Günde 10 tane ararsa günlük 250 telefon eder. Yetişebilmeniz mümkün mü bunun takdirini size bırakıyorum. İlçe ve mahalle teşkilatlarımızın aktif ve varlığını hissettirebilmesi ve siyasette olduğunun bilinmesi için ilçe teşkilatlarımızın da devrede olması lazım. Nasıl devrede olacak. Uzak bir mahallede yaşayan bir vatandaşımızın mahalle başkanımızla görüşmeden, ilçe başkanımızla görüşmeden, direk il başkanı, milletvekiliyle yada büyükşehir belediye başkanıyla halletmeye kalkarsa bizim orada mahalle başkanı, ilçe başkanı ve yönetimi bulundurmamızın bir anlamı kalır mı? Biz onları pasifize etmiş olmaz mıyız. Eğer siyasetten çözüm bekleyen bir konu söz konusu ise önce mahalle başkanımıza, olmadı ilçe başkanımıza, olmadı ilçe belediye başkanımıza, olmadı il başkanımıza veya büyükşehir belediye başkanımıza talepler iletilmeli. İl Başkanlığı biraz daha öne çıkan bir hal aldı düşüncesi oluşunca, il başkanından beklentilerde arttı. Her işin il başkanından çözümlenmesi gibi bir anlayış yerleşti. Dediğimiz gibi hemşerilerimize biraz daha zaman ayırmamız gerekiyor. Ama hepsini karşılamamız mümkün mü mümkün değil. Çünkü beklentiler çok yükseldi. Cevapsızlar listesine bakıyorum 100'ü geçmiş. Hepsine geri dönüş yapma şansında olmuyor. Vakit ve fırsat buldukça dönebildiğimize dönüyoruz" ifadesini kullandı.
İşi yapan bilmiyor, biz daha iyi biliyoruz
Malatya'da yediden yetmişe herkesin siyaset yaptığını işaret eden Koca, “Yapılması gerekenleri, eksik bırakılanları, usulünü, yöntemini her şeyini çok iyi biliyoruz. İşi yapan bilmiyor, biz daha iyi biliyoruz. Hastaneyse, başhekim bilmiyor biz daha iyi biliyoruz. Valilikse, validen daha iyi valiliği yönetiriz. İl Başkanlığı ise, İl başkanından daha iyi il başkanlığı yaparız. Yani Malatyalılar olarak bizler her şeyi yaparız. Onun için Malatya biraz zor bir şehir. Önemli olan bu zorlukla baş edebilmek. Zorluğun altından kalkabilmek. Biz şuan onu yapmaya çalışıyoruz. Toplum artık gelişiyor.İmkanlar artıyor. Bilgiye ulaşmak çok rahat oldu. Artık kimseden gizli bir şey kalmıyor her şey göz önünde gerçekleşiyor. Boşluk olduğu düşüncesinde değilim. Herkes işinin başında" yorumunda bulundu.