Başkan Güder Yapamazsınız denileni yaptık 'Söz verdiğimiz gibi'
Göreve geldiği ilk günden itibaren yaptığı başarılı hizmetlerle Battalgazi'nin çehresini değiştiren Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, geçtiğimiz 4,5 yılda söz verdiği tüm projeleri tamamlayarak, vatandaşların hizmetine sundu. Başkan Güder, Battalgazi'mize önemli yatırımlar kazandırdık. İlçemiz bu yatırımlarla cazibe merkezine dönüştü' dedi.
Malatya'da yayın yapan yerel televizyon, gazete, internet siteleri ile radyo temsilcileri ve ulusal çapta yayın yapan basın yayın kuruluşlarının Malatya'da görev yapan temsilcileri Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder'in 2019 yılında göreve geldikten sonra hayata geçirdiği hizmetleri gezdi. Gazeteciler gezi kapsamında; Battalgazi bölgesinde yapılan maliyeti 72 milyonu bulan Derme Deresi, 679 konut, 18 dükkandan oluşan 110 dönümlük alana yapılan Şehit Fevzi Kentsel Dönüşüm projesi, 150 milyonluk bütçesiyle en büyük yeşil alanlardan biri olacak Çarşıbaşı Park Projesi, Battalgazi'nin üretim üssü olan MORMAŞ'ı, Eski Malatya'nın tarihinden ödün vermeyen Eski Malatya Meydan Projesi, Malatya'da sağlık alanında bölgeye değer katacak olan Eski Malatya Semt Polikliniği, Battalgazi'yi Battalgazi yapan projelerden biri olan Ağustos ayında faaliyete geçen Hasırcılar Kırkgöz Sahil Parkı ziyaret ettiler. Daha sonra basın mensupları Başkan Güder'le Hasırcılar Kırkgöz Sahil Parkı'nda araya gelerek yapılan çalışmalar hakkında istişarelerde bulundular.
Hizmet ederseniz takdir toplarsınız
Göreve geldiği 2019 yılından itibaren yapılan çalışmalardan bahseden Güder, “Belediye başkanlığı, belediyecilik vatandaşa hizmet etme makamıdır. Hizmet ederseniz, takdir toplarsınız. Hizmet etmezseniz takdiri farklı yöne evirip, çevirirler. Özellikle Battalgazi'de belediye başkanı olduğumda ve olmadan önce müşahede ettiğim şey insanlar arasında ekonomik yönden oluşan farklılık insanı ciddi boyutta etkiliyor. Siz önce insanlar arasında kardeşliği, insan ekmeniz için insanlar arasındaki gelir adaletsizliğini ortadan kaldırmanız lazım. Hizmetleri de bunun üzerine bina ettik. 309 bin olan nüfus 292 bine ve Battalgazi'de daha sonra yapılan çalışmalar neticesinde 305 binin üzerine çıktık. Siz insanların yaşamını kolaylaştırırsanız. İnsanların ihtiyaçlarını karşılarsanız. İnsanlar o bölgeden başka bölgelere gitmezler. Hatta başka bölgelerden bu bölgelere akarlar. Tıpkı depremden sonra Battalgazi'nin nüfusunun Malatya'nın yarı nüfusundan fazlasını misafir ettiği gibi. Tüm çalışmalarımızda bunu hedef aldık. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımıza devam ettik. Devam edeceğiz” diye konuştu.
2023'te hizmetlerimizi taçlandırdık
Malatya'da turizme önemli derecede katkı sağlayacak olan Kırkgöz Sahil Parkı Projesi'nin hayata geçirilme noktasında büyük bir gayret sarf ettiklerini, bu süreçte zorluklara rağmen projeyi Battalgazi'ye kazandırdıklarını belirten Başkan Güder, “Sahil yolu boyunca, biz bu yolu açtıktan sonra kaç tane insan gelip sosyal tesisler açtılar bu yol üzerinde. Arzu ediyoruz ki? Bize ait olan sahile tüm kısımları insanlarımız tarafından değerlendirilsin ve insanlığın hizmetine sunulmuş olsun. Bugün gelip baktıklarında hakikaten çok büyük bir iş rekabet olarak değerlendirdiğimizde on binlerce kamyon taş kullanıldı. On binlerce kamyon toprak kullanıldı ama biz bunu dışarıya vermedik. Kendi imkânlarımla metresi 80 TL olan bu çimi biz 8 TL'ye ürettik. Her şeyi bu şekilde değerlendirerek, bu kadar ekonomik sıkıntılara rağmen 2020 depreminin Malatya'da vurmuş olduğu ilçelerden bir tanesi Battalgazi ilçemizdi. 3 bin tane ağır hasarlı evimiz vardı. O depreme rağmen 2 yıl pandemiye rağmen ve 2023'te hizmetlerimizle taçlandırmaya çalıştığımız Battalgazi de maalesef 6 Şubat'ta bir afet yaşadık. Deprem yaşamadık. Tüm bu olumsuzluklara rağmen görmüş olduğunuz bir kısmını ifade edemedik, yeni asfalt şantiyelerinin kurulması, GES'lerin kurulması, faklı hizmetleri burada size sunamadık. Tüm bu olumsuzluklara rağmen bu kadar hizmet yapılıyorsa, acaba imkanlar el verdiğinde bu bölgelere neler yapılabilir. Neler yapmamız lazım. Malatyalıyı Malatya'da tutmamız lazım. Malatya'nın doğusunda olan insanların batıya göçünü yani Malatya'nın batıya göçünü engellemek lazım. Malatya'dan insanların dışarıya göçünü engellemek lazım. Ancak siz insanların ihtiyaçları olabilen hizmetleri insanlara sunarsanız o zaman insanlar o bölgeden başka yerlere göç etmezler” dedi.
İhtisas sanayi bölgeleri oluşturulmalı
Malatya'ya yeni ihtisas sanayi alanlarının oluşturulması gerektiğini söyleyen Güder, şehir içerisindeki göçlerde en etkili olan durumun eğitim olduğuna değinerek, “Battalgazi Bölgesinde 22 tane okulda 2'li öğretimde eğitim yapılıyordu. Biz belediyenin elinde olan tüm arsaları verip bunu 15'e düşürmüştü. Çünkü şehir içerisinde göçlerin en önemli nedenlerinden bir tanesi eğitimdi. İnşallah yapılan görüşmeler neticesinde Malatya'da Battalgazi'de hem sağlık merkezi olacak, İnönü Üniversitesi'ndeki Turgut Özal Hastanemiz ve yeni yapılan Devlet Hastanesi önemli bir katkı sağlamış olacak. Eğitim alanında da Bilkent okullarının büyükşehirle yapılan çalışmalar neticesinde, siyasilerin desteğiyle Bilkent okullarının o bölgeye gelmiş olması. Ve proje şuan üniversitenin içerisinde proje bir okul yapılıyor. Proje okullarının yapılması, Polis Özel Harekatın bu bölgeye yapılmış olması ve Bilim Sanayi Bakanı'yla yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde doğuda da bir sanayi bölgesi organize olmasa da bir ihtisas sanayi bölgeleri oluşturup, bölgeyi kesinlikle ayağa kaldırmamız lazım” diye konuştu.
Gururunu yaşıyoruz
Güder, geldiğim andan itibaren hakikaten Battalgazi'nin niteliğini arttıracak projeler yaptığını vurgulayarak, “Eski Malatya yolu yaptık, Çevre yolunun altını biliyorsunuz. Oraya gidip kentsel dönüşümü vatandaşa anlattığımda herkes benimle alay etti. Ya böyle şey olur mu? Bizi evimizden çıkaracaksın. 50 yıl çalıştık iki göz ev yaptık onu da başımıza yıkacaksın. Belediye Başkanı olarak da ortaya çıkmış dolanıyorsun. Örneği ne ben iki sene nerede kalacağım. Bana ev yapacağının garantin ney. Biz dedik ki? Siz bize güvenin. Daha önceki Belediye Başkanları bu teklifle geldiler bize ama bir sonuç alamadık. Ve o gün bir destekçim Basri Kahveci, MKYK üyesi olan Öznur Çalık hanımefendi gerçekten yanımızda durdu. Ve o durmanın neticesinde insanları evlerinden çıkardık. Ama bir tane evrak vermeden çıkardık. O insanlara söz verdik o insanlar bize güvendiler. 500 tane evi boşalttık. Ve bugün gelmiş olduğumuz noktada kentsel dönüşüm içerisine dahil olduk. Bugün onun gururunu yaşıyoruz. 20 gün önce anahtarları dağıtmaya başladık. Her aşamasını takip ettik. 2 gün önce o bölgeyi gezdiğimde evine taşınmayan başka yerde ikameti olan 18 bin lira kira istiyorlar. İşte Şehit Fevzi'nin gelmiş olduğu yer. Taştepe'yi inşallah aynı konuma getireceğiz. Yani insanlar arasında oluşan çevre yolu üstü ve çevre yolu altı, hangi okulda okudun, nereye gittin, işte bu ayrılıkları ortadan kaldırdık. Kaldırmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Niyazi Mısri devlet eliyle dönüştürülecek
‘Memleket bizim memleketimiz' diyerek sözlerine devam eden Güder, “6 aydır projeler üzerinde çalışıyoruz. Sizlerde çokça karşılaşıyorsunuzdur ya 6 ay geçti, 8 ay geçti ne yaptınız. Bu soru ve sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Ama gerçekten arzulanan bir Malatya'yı inşa etmek istiyorsak çok düşünmemiz lazım. Çokça düşünmemiz lazım. İnşaya o şekilde başlamamız gerekiyor. Başlangıçta biz şunu söyledik. Suyu direne edeceğiz. Malatya ovasını sulayacağız. Bunun üzerine çalışmalar yapıldı. Sonuçta bir noktaya gelindi ki? Malatya'nın altında ciddi su birikintileri var. Siz bu suyun boşalttığınızda, çöküntülerin, obrukların oluşacağıyla karşılaştık. Sonra dedik ki? Biz perde betonlarla temelleri, bodrumları oluşturup onun üzerine bina inşa edeceğiz. Bunun üzerine çalışıldı ve sonra gelinen noktada Malatya'da 25 metre aşağıya ininceye kadar toprak yapısının bina yapımına çok uygun olmadığı ortaya çıktı. Buna istinaden artık forekazık dediğimiz 220 dönüm içerisinde 10 bin forekazık çakılarak çarşı bunun üzerine inşa edilecek. Esas yapmamız gereken uğraştığımız Niyazi Mısri'nin de devletin eliyle dönüştürülmesi çünkü buralar çarşının merkezi, ticaretin merkezi ve bunu da bakan beye kabullendirdik. İnşallah 2 ay içerisinde kazıklar çakılarak çarşımız inşa edilmeye başlanacak” dedi.