Balıkçılık potansiyeli yüksek
TKDK İl Koordinatörü Murat Tunç, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) 11. Çağrı ilanında yenilenebilir enerji, seracılık, arıcılık, balıkçılık olmak üzere çok sayıda üretime yönelik yatırım için birçok proje aldıklarını belirterek, 11. Çağrı'da Malatya'nın balıkçılık potansiyeli yüksek olduğundan balıkçılık projelerine ağırlık verdiklerini söyledi.
TKDK Malatya İl Koordinatörlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektöründeki yatırımları kapsayan 11. Başvuru Çağrı İlanı sona erdi. TKDK İl Koordinatörü Murat Tunç, gazetecilere yaptığı açıklamada 11. Çağrı ilanında yenilenebilir enerji ve balıkçılık projelerine ağırlık verdiklerini vurguladı.
Malatya'da bir potansiyel var
IPARD II 11. Çağrıyı sonlandırdıklarını anımsatan Tunç, “Şu anda projelerimizi toplama aşamasındayız. Dosyaların alma işlemi tamamlandı. Projelerimizi incelemeye başlayacağız. Bu dönem bizim için farklıydı ve yenilenebilir enerjiye biraz daha ağrılık verdik. Özellikle işletmelerimize yenilenebilir enerjiyle projelere ve balıkçılıkla ilgili ağırlık verdik. Malatya'da bu anlamda bir potansiyel var ve bunu yavaş yavaş geliştirmemiz lazım. IPARD II'nin 11. çağrı dönemi bizim için iyi geçen bir dönemdi. İyi projelerimiz de geldi. İnşallah bu projeleri hayata da geçirebilirsek, bizim için daha da iyi olacak. Çünkü önemli olan nitelikli projeleri hayata geçirmek ve sürdürebilmek. Bizim en çok önemsediğim durum budur. Bunları da kısa bir sürede gerçekleştireceğiz. Bu yılın sonu itibariyle IPARD II'yi de bitirmemiz lazım. Çünkü IPARD III'e geçeceğiz. IPARD III'le alakalı finansal anlaşmamız imzalandı. Bu da 2002 yılıyla 2027 yıllarını kapsayacak” dedi.
Malatya üretimin bir üssü olmak zorunda
Proje yapıp da atıl vaziyete geçmesinin hiçbir anlam ifade etmediğini vurgulayarak, “Nitelikli projeleri sürdürebilmek önemli. Çünkü o projeleri bir kartopu gibi düşünebilirsiniz. Kartopu yuvarlandıkça büyüye büyüye bazen çok devasa bir kartopu olarak karşımıza çıkabilir. Projeler de böyle gittikçe büyüyebilir. Bu bizim için çok önemli. Biz bunların örneklerini yaptık. İnşallah daha da gelişecek. Projelerimiz bölgesel anlamda ilk oldu. Malatya'yı bir üs haline getirmemiz lazım. Bu süreçte gıdanın önemini anladık. Gıda daha da stratejik, daha da önemli hale gelecek. Bizim de görevimiz gıda sektöründe hem gıdanın üretiminde hem de bunun işlenmesinde her türlü desteği sağlamak ve bunların verimlerini artırıp, potansiyel hale getirmek önceliğimiz. Geleneksel yöntemlerden çıkıp, daha modern hale getirip, hem verimini artırmak hem bunların yaygınlaşmasını sağlamak bizim için çok önemli. Desteklerimizin bu anlamda olmasına gayret sarf ediyoruz. Ayrıca yaptığımız tesislerle gıdanın israfını da önlemeye çalışıyoruz. Her gıdanın her ürünün işlenmesini sağlayıp bunların pazara sunulmasını sağlamak istiyoruz. Bizim için çok önemli. Bundan sonraki stratejilerimiz hep buna yönelik olacak. Ürettiğimiz ürünümüzün bir zerre de olsa israf olmaması lazım. Çabamız bu yönde. Malatya'da bu üretimin bir üssü olmak zorunda” diye konuştu.