Balıkçılık OSB

AK Parti Malatya milletvekili Öznur Çalık, Malatya'ya Tarıma Dayalı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasını için çalışmalara başladıklarını söyledi. Çalık, Balıkçılık OSB'yi Recai Kutan Barajının olduğu bölgede 12 ay boyunca faaliyet gösterecek şekilde yapmayı planladıklarını belirterek, 'Suyun üstünde bir OSB'nin kurulması Türkiye'de bir ilk olabilir. Talebimizi ilettik. Balıkçılık OSB'yi yeni bir sektör alan açmamız adına başarabilirsek çok önemli çalışma olacak' dedi.

AK Parti MKYK üyesi Malatya milletvekili Öznur Çalık ve beraberindekiler Malatya Ticaret Borsasını ziyaret etti. Ziyarette konuşan Çalık, Yazıhan Mısır Dere Mahallesi sınırları içerisinde toplamda 3 bin 200 dekarlık alan üzerinde kurulması planlanan Malatya Tarıma Dayalı İhtisas OSB altyapı projesi 7 Nisan 2022 tarihinde onaylandığını, altyapı işlerinde kullanılmak üzere 8 milyon 821 bin TL kredi tahsisi yapıldığını söyledi.

Tarım yılı ilan edilsin

Ziyarette konuşan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, özellikle tarımın, hayvancılığın, üretimin ön plana çıktığı, insan hayatında ne kadar önemli olduğunun konuşulduğu bir dönemde, sorun ve sıkıntıları da çözmek için yoğun bir gayret gösteren milletvekili Çalık'a teşekkür etti. Özcan, “Gerçekten tarımda ve tarımsal hizmetlerde çok ciddi mesafe almış ve bu bölgenin en önemli şehirlerinden bir tanesi olma yolunda hızla ilerliyor. Artık Malatya'da sadece kuru kayısı ihracatını ön plana çıkartarak devam ederken, bir taraftan da özellikle hayvancılıkta çok önemli bir eşiğin arifesindeyiz. İnşallah 2022 ve 2023 yılını sizin aracılığınızla sayın cumhurbaşkanımıza iletmeniz ricasıyla tarım yılı ilan edilmesini rica ediyoruz. Bu 2 yıl içerisinde merkezi hükümetin sağlaması gereken temel büyük bütçedeki önemli kaynakların tarıma aktarılmasının ülkemiz için ve tarım için ne kadar önemli olduğunu sizde biliyorsunuz. Ama mutlaka 2022 ve 2023 yılının tarımda, üretimde şahlandığı bir dönem olmasını temenni ediyorum” dedi.

Tarım, Malatya ekonomisinin omurgası

AK Parti Malatya milletvekili Öznur Çalık ise, Tarımın, Malatya ekonomisinin omurgası olduğunu ifade ederek, “Malatya ilimiz tarıma dayalı ekonomisini güçlendirmeye çalışan bir il ve tarımdaki ihracat rakamlarımız Malatya'nın sanayisi gibi ekonomiye çok ciddi katkıda bulunuyor. Hedefimizi koyduk, 1 milyar dolarlık başta kayısı ihracatı olmak üzere ürettiğimizi ürünleri ihraç etmek isteriz. Bugüne kadar Malatya'da 39 katrilyon yatırım yaptık. Tarım Bakanlığında toplam 5,5 milyarlık desteği, katkıyı Malatyalı hemşerilerimizle buluşturduk” diye konuştu.

Çin pazarımız yeni açıldı

İhracat rakamları ile ilgili konuşan Çalık, “2022 yılı Mart ayında 7 bin 325 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken buna karşılık 36 milyon 464 bin dolar gelir elde edildi. 2022 yılı ilk çeyreğinde ise 18 bin 499 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken buna karşılık 91 milyon 291 bin dolar gelir elde edildi. 2021-2022 yılı sezonunun sekiz ayında Çin'e 3 bin 792 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken buna karşılık 10 milyon 902 bin dolar gelir elde edildi. Çin pazarımız yeni açıldı. Yeni ihracat kapıları bulmamız lazım. 2021-2022 yılı sezonunun sekiz ayında ise 64 bin 853 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirilirken buna karşılık 287 milyon 924 bin dolar gelir elde edildi. Kayısımızın fiyatı konusunda üreticilerimizin talebi, ürünümüz para etmiyordu. 2020 yılında 10 ila 12 TL bandında giden kayısı TMO'nun kayısı alımı ile birlikte 21-28-30-40-50 liraya kadar fiyatları arttı. Bu sene fiyatların daha çok üreticiye yansıyacağını umuyoruz” dedi.

1 buçuk milyar tarımsal destek

Çalık, 2002'den bu yana 1 buçuk milyar tarımsal destek verdiklerini anlatarak, “2,6 milyar baraj ve sulamalara 1 milyara yakın ormancılığa destek verdik. Arıcılıktan balıkçılığa, tarla üretiminden meyve üretimine, küçükbaştan büyükbaşa, mazot, yem desteğine kadar bakanlığımız üreticilerle buluşturdu. Boztepe barajımızın sulamaya başlaması çok önemli. Malatya'da 50'ye yakın sulama projemiz devam etmekte. Lisanslı depoculuğun kurulmasını çok önemli görüyoruz. İkinci lisanslı depo kuruluyor. Üretici için çok önemli” ifadesini kullandı.

Yazıhan OSB'nin ihale süreci başladı

Tarıma Dayalı İhtisas OSB ile konuşan Çalık, “Hayvancılık adına çok önemli bir adım attık. Yazıhan Hayvancılık OSB için yer belirledik. İlk etapta belirlenen yer, bazı şeyler süreci uzattı. Bakanımızı ziyaret ettiğimizde alt yapı projesinin yapılmasını istedik. Yaklaşık 60 milyonluk bir rakam. Şuanda alt yapı için yaklaşık 9 milyon lira bütçe ayrıldı. İhale süreci başlamış vaziyette. Hayvancılık OSB'de toplamda 98 adet işletme açılacak. 98 işletme 16 bin tane hayvanın barınacağı, üretileceği mekanlar oluşturacağız. Aynı zamanda seracılık OSB'de bizim için önemli bir adımlardan bir tanesi. Biz bunu bakanımıza ilettik” şeklinde konuştu.

Türkiye'de bir ilk olabilir

Çalık, Malatya'ya Tarıma Dayalı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasını için çalışmalara başladıklarını vurgulayan Çalık, “Malatya ile ilgili yeni bir proje yapmak istiyoruz. Bu balıkçılık. Balıkçılık konusunda il müdürlüğümüze bir çalışma yaptırdık. Çalışmayı takip edeceğiz. Tarım Dayalı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasını istiyoruz. Recai Kutan Barajının olduğu yerde 12 boyunca faaliyet gösterilecek. Suyun üstünde bir OSB'nin kurulması Türkiye'de bir ilk olabilir. Bu konudaki talebimizi ilettik. Yeni bir sektör alan açmamız adına, Balıkçılık OSB'yi, yapabilirsek, başarabilirsek çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda da çalışmalarımızı yakın takiplerimizi yapacağız” açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme