Balık Pazarlarında Fiyat Artışı! En Ucuz Balık Hangisi? İşte Detaylar...
Malatya'da havaların soğumasıyla birlikte balık tezgahlarında çeşit bolluğu olsa da, kasım ayında yükselen fiyatlar vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor.
Artan enflasyon, her sektörde olduğu gibi balık sektörünü de olumsuz etkiledi. Havaların soğumasıyla birlikte tezgahlarda balık bolluğu yaşansa da, balık tüketimi her geçen gün azalıyor. Fiyatların artışıyla birlikte, vatandaşlar yalnızca tezgahlara bakmakla yetiniyor.
Bizler Fiyat Belirlemiyoruz
6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen iller arasında yer alan Malatya’da, et ve balık pazarı, geçici olarak yıkılan adliyenin yanında bulunan otoparka taşınan esnaf Murat Acet, “1 Aralık’ta balık sezonunun başlamasıyla tezgahlarda palamut şöleni yaşanmaya başlamıştı. Mevsimi biten palamutun ardından diğer balıklar, hamsi, istavrit ve çinekop gibi lezzetler tezgahlarda yerini almaya başladı.
Her ayın kendine ait balık çeşitleri ve lezzetleri oluyor. Biz de elimizden geldiği kadarıyla vatandaşlarımıza bu balık bolluğunu sunmaya çalışıyoruz. Ancak balık bolluğundan bahsediyor olsam da, vatandaşlardan fiyatların yüksekliği konusunda sitemler alıyoruz. Biz de denizden çıkan balıkları tezgahlarımıza getiriyoruz, ancak balıklar dışarıdan pahalıya alınıyor. Bu nedenle aradaki döngü fiyatları artırıyor. Bizler fiyat belirlemiyoruz, ama dışarıda alınan balıklar tezgahlarımıza gelene kadar birden fazla elden geçiyor ve bu da maliyetleri yükseltiyor” dedi.
Vatandaş Yılda 1-2 Defa Balık Tüketebilir Oldu
Vatandaşların balık alma oranların düşüş yaşadığını söyleyen Acet, “Balık fiyatları, hem tüketiciyi hem de satıcıyı zor durumda bırakıyor. Denizlerden taze taze çıkan balıklar tezgahlarda alıcılarını beklerken, yüksek fiyatlar nedeniyle birçok tüketici almakta zorlanıyor. Eskiden haftada 1-2 kez balık tüketilmesi gerekirken, şimdi vatandaş sadece yılda 1-2 defa balık tüketebilir oldu” şeklinde konuştu.
Palamut Yerini Hamsi, İstavrit, Çinekop'a Bıraktı
Balıkları mevsimlerinde tüketilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Acet, “Balık sezonu, her yıl olduğu gibi Eylül ayında başladı. Ancak havaların soğumasıyla birlikte balık bolluğu artmaya başlıyor. Şu an yaklaşık 2-2,5 aydır Malatya’da soğuyan havalarla birlikte balık tezgahlarında çeşit bolluğu olsa da, kasım ayında yükselen fiyatlar vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor.
Palamut bol çıkıyordu ancak mevsimi yavaşça sona eriyor ve yerini hamsi, istavrit, çinekop gibi balık türlerine bırakıyor. Her zaman olduğu gibi, ilk çıkan balıklar genellikle daha pahalı oluyor. Ancak balığın bollaşmasıyla birlikte fiyatlarda düşüş yaşanıyor” ifade etti.
Balık tüketimin insan sağlığı açısında faydalı olduğunu belirten Acet, “Tezgahlarda her çeşit balığı bulmak mümkün. Ancak benim önerim her zaman mevsimindeki balığı tüketmeleri olmasıdır. Taze ve bol vitaminli olması hem insan direnci hem de zihinsel olarak çok faydalı bir besin öğünüdür. Şu an da tüketilmesi gereken balıklar istavrit çinekop hamsi bunları tüketmelerini öneririm” dedi.