Balda rekolte düşük
Malatya Arı Yetiştiriciler ve Üreticiler Birliği Başkanı Ali Çolak, balda bu yıl da rekoltenin düşük olacağını belirterek, 'Doğal olaylarından kaynaklı, bal rekoltesinde son yıllarda düşüş yaşanıyor. Doğa şartlarında bir dengesizlik var. Zirai ürünleri etkilediği gibi arıyı da etkiliyor, buda bal verimine yansıyor. Geçen yılla kıyasladığımızda çok bir değişim olmadı. Sezon umduğumuz gibi olmadı' dedi.
Bu yıl iklim şartlarından dolayı zor duruma düşen arıcılar, bal üretimi yapmakta sıkıntı yaşıyorlar. Doğal olayları nedeniyle arıların bal üretiminde rekolte düşüşünün olduğunu söyleyen Malatya Arı Yetiştiriciler ve Üreticiler Birliği İl Başkanı Ali Çolak, rekoltenin düşük olacağını dolayısıyla da hükümetten arıcılar için destek beklediklerini söyledi. Gazetemize konuşan Çolak, bal rekoltesinde son yıllarda düşüş yaşandığına dikkat çekerek, "2021 yılının sezonunun sonuna geldik. Arıcılarımız bal sağımına başladı. Doğal olaylarından kaynaklı. Doğa şartlarında bir dengesizlik var. Zirai ürünleri etkilediği gibi arıyı etkiliyor, buda bal verimine yansıyor. Geçen yılla kıyasladığımızda çok bir değişim olmadı. Aslında kuraklığın çok fazla etkileyeceğini düşünüyorduk, ondan korkuyorduk ama korktuğumuz gibi olmadı. Son zamanlarda bir açılım oldu, yani masraflarımızı ancak çıkarır. Sezon umduğumuz gibi olmadı" dedi.
İşlem görmeyen balları tüketin
Çolak, tüketicilere tavsiyelerde bulunarak, "Malatyalı arı üreticilerimizin balları gayet kaliteli ve güzel. Tüketicilere önerimiz ham bal tüketsinler. Yani üreticiden olduğu şekliyle, işlem görmeyen balları alsınlar. Herkes kendi yöresinden seçsin hem üretici kazansın hem de vatandaş sağlıklı, kaliteli bal tüketsin. Arımızın hastalıklarıyla ilgili geçmişten ders alarak varoa gibi hastalıları da ilaçlama ile çözdük. Gün geçtikçe daha iyi noktalara geliyoruz" diye konuştu.
Arıcılar çok zorlanıyor
“Biz hükümetimizden destek bekliyoruz” diyen Başkan Çolak, şunları kaydetti; "Pandemi bizi etkilemedi. Ancak doğa tamamen bizi etkiliyor. Hayvancılığı öldürdüler. Şimdi hayvancılığı ayağa kaldırmak için uğraşıyorlar. Destekler veriyorlar ama giden geri gelmiyor. Arıcılar şimdi zor da olsa ayaktalar, eğer arıcılık da ölürse bizi ayağa kaldırmak mümkün olmaz. Bundan dolayı bizler ayaktayken arıların desteklenmesi gerekiyor. Arıcılık ülkemizin ecza deposu. Arıcılar çok zorlanıyor. Destek bekliyoruz. Hayvancılığı yem fiyatları öldürdü. Üretici hayvanlarına bakamadığı için, bu işten de bir şey kazanamadığı için hayvanlıkla uğraşmayı bıraktılar. Bizi pandemi değil, doğa şartları öldürüyor. Biz ayağa kalmak istiyoruz, devletten bu anlamda destek bekliyoruz. Eğer arıcılar işi bırakır, başka yerlere yönelirlerse ne bitkilerde tozlaşma olur ne de üretilen o doğal balları, faydalı polen, propolis gibi doğal ilaçları bulabiliriz. Durum da gidişatı bu taraf gidiyor. Koloni başına, kovan başına veya arı başına destek olabilir, arıcılar bir an önce mutlaka desteklenmeli" ifadesini kullandı.