Bakır kaplar revaçta

Geçmişte hem sağlıklı hem de dayanıklı olduğu için daha sık kullanılan ancak günümüzde yaygın olarak kullanılmayan bakır kaplar, son dönemde revaç görmeye başladı. Malatya Bakırcılar Çarşısı'nda 40 yıldır bakır ürünleri satan Mehmet Çiçek, son zamanlarda uzmanların bakır kapların daha sağlıklı olduğunu söylemesi üzerine vatandaşların bakır kaplara yöneldiğini belirtti.

Teknolojiyle birlikte gelişen sanayi ürünlerine yönelen vatandaşlar, daha sağlıksız olan ürünleri tercih ediyordu ancak insan sağlığın son zamanlarda önem kazanmasıyla birlikte bakır kaplar, yeniden rağbet görmeye başladı. Malatya Bakırcılar Çarşısı'nda 40 yıldır bakır ürünleri satan Mehmet Çiçek, çelik emaye ve alüminyum tencerelerin yaygınlaşmasıyla uzun süre kullanılmayan bakır kapların, yeniden gözde olmaya başladığını söyledi. Bakır kapların kalaylanıp kullanılmasının daha sağlıklı olduğunu vurgulayan Çiçek, Bakır “Kaplar kalaylanır ve bu şekilde kullanılırsa daha sağlıklı olur. Bakırda oksitlenme oluyor. Kalaylandığında oksitlenme yok oluyor ve yemekler daha lezzetli, uzun ömürlü oluyor” dedi.

İnsanlar yanlış yönlendirildi

Bir dönem bakır kapların sağlığa zararlı olduğunu ve vatandaşların yanlış yönlendirildiğini ancak zaman içerisinde bu yanlıştan dönüldüğünü ifade eden Çiçek, “Sanayi devrimiyle birlikte bazı bilim adamları bakır kapları kötüleyerek, sanayi ürünlerin ön plana çıkardı. Bakır yerine çelik, emaye ve alüminyum gibi madenleri önerdiler. Son zamanlarda bu yanlıştan vazgeçtiler. Bakırın hem sağlıklı hem de yemekleri daha lezzetli hale getirdiğini kabul etmeye başladılar. Böylece vatandaşlar da bakıra yönelmeye başladı” şeklinde konuştu.

Çok amaçlı kullanılabiliyor

Bakırın aksesuar, mutfak ve birçok alanda kullanıldığını belirten Çiçek, sözlerine şunları ekledi: “Bakır eskiden sadece düz bir şekilde dövülerek tencere, tava, kazan gibi evin temel ihtiyaçları karşılanıyordu. Son 15 senedir bakır çok amaçlı kullanılmaya başlandı. Sadece mutfak ürünleri değil aksesuar olarak kullanılıyor. Bakırın rengini ve şeklini çok değiştirdik. Bakırın üzerine çeşit çeşit işleme yapabiliyoruz ve her amaçta kullanabiliyoruz.”

Bakmadan Geçme