Bakan'dan Zirai don açıklaması: Malatya Afet bölgesi mi ilan ediliyor?
AK Parti Malatya İl Başkanı Ali Bakan, don olayından etkilenen ve büyük oranda ürününü kaybeden Malatya'nın afet bölgesi ilan edilebileceğini açıkladı.
AK Parti Malatya İl Başkanı Ali Bakan, yaşanan zirai don olayı ile ilgili gelişmeleri aktarmak üzere basın açıklaması yaptı. 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde olduğu gibi zirai don olayında da en fazla etkilenen iller başında Malatya’nın geldiğini aktaran Bakan, “Olay büyük. 20'nin üzerinde vilayette ciddi bir ağır hasar söz konusu ama Malatya depremde olduğu gibi en fazla zarar gören illerimizin başında gelmektedir. Kayısı dediğimizde dünyada sadece Türkiye'de değil, Malatya akla gelmektedir. Dünyada kuru kayısı üretiminin %85'i Malatya'dan karşılanmaktadır. Malatya kayısıyla beraber marka bir şehirdir. Sadece Türkiye'de değil, dünyada bir markadır. Dolayısıyla da biz kayısının değerini gereği gibi korumamız gerekiyor.” dedi.
Bakanların ve diğer yetkililerin don olayı konusunda hassasiyetleri dikkate aldığını belirten Bakan, mağduriyetin hükümet tarafından telafi edileceğini vurguladı. Malatya’nın bazı bölgelerinde ağaçların tomurcuk evresinde olduğunu kaydeden Bakan, şu ifadeleri kullandı:
“Kayısı ve diğer meyvelerle ilgili sahada 3 gündür çalışmalar devam et ediyor. Şuanda belirlenen rakamı oranı söylüyoruz ama hala çiçek açmamış tomurcuk olan bölgeler var. Yüksek rakımda olan yerler hala tomur ve çiçek evresinde. Özellikle tomur evresinde olanlar hala belirgin değil. Yani bizde bu oranın yüksek olma ihtimalini biliyoruz. Tahmin ediyoruz ama şunu da temenni ediyoruz. İnşallah o zararlar oralarda gerçekleşmez. Malatya İl Tarım ‘da aldığımız bilgiler var. hatta benim söylediğim rakam biraz üstünde bir rakam. Allah vermesin ama o tomur ve çiçek evresinde olacakların da büyük ihtimalle birkaç güne kadar hava açtığında, güneş vurduğunda durumları daha net olarak gözükecek. Yoksa rakamlar arasında herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir.”
Afet bölgesi ilan edilebilir
Malatya’nın afet bölgesi olması konusunda taleplerini ilettiklerini vurgulayan Bakan, “Malatya'nın paydaşları bir afet bölgesi ilan edilmesini istiyor. Biz bunu açık açık ifade ettik. Öncelikli iki konuyu ilettik. Birisi afet bölgesi ilan edilmesi ile ilgili. Büyük ihtimalle bu olacak. İkincisi çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve direkt kooperatiflere ve odalara olan çiftçi borçları var. Kredi borçları var. Bunların da ertelenmesi, ertelenirken de bazı iyileştirmelerin yapılmasını talep ettik. Onun dışında da burada birçok talebimiz var.” şeklinde konuştu.