Bağış adı altında para alınıyor
Okul aile birlikleri ve bazı okul müdürlerinin servisçi esnaflarından bağış adı altında paralar alındığı iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Malatya Servis Şoförleri Dayanışma Derneği Başkanı Aziz Apaçık, 'Malatya'da hiç bir ilkokul ve ortaokul 'da alınmıyor bağış dahi kabul edilmiyor. Ancak liselerde halen bu dava devam ediyor' dedi.
Dernek binasında basın mensuplarına bağış adı altında alınan paralarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Apaçık, Malatya'daki bir lisede okul idaresinin, servisçi esnafına inşaat sektörüyle uğraşan bir firmaya okulun borcu var diyerekten 9 bin 500 TL'lik bir senedin devredildiğini ileri sürdü.
Okulun borcu var diyerekten 9 bin 500 TL'lik bir senet devredildi
Okulların açılmasına kısa bir süre kala, servisçilerle alakalı rüşvet konusu gündemini alan Apacık, Malatya'da ilkokul ve ortaokullarda bağış kabul edilmediğini belirterek, ancak liselerde halen bağış adı altında paralar alındığını söyledi. Malatya'daki bir lisede okul idaresinin, inşaat sektörüyle uğraşan bir firmaya okulun borcu var diyerekten 9 bin 500 TL'lik bir senet devredildiğini iddia eden Apaçık, “Bu senet belgeli olarak elimize geçerse önümüzdeki günlerde sizlere sunacağız. Yeşilyurt İlçe Milli Eğitim Müdürünü iki gündür arıyorum bu işin aslı var mı diye. Kendileri tenezzül edip, bize bir dönüş yapmadılar, ilgilenmiyorlar. Her zaman söylediğim bir söz vardı. Alt tabakanın yaptığı şeyleri üst tabaka biliyor ya da bilmiyor. Eğer geçekten bilmiyorsa oda başkanlarının iddialarını basın yoluyla değil, gelir koluna girer, hangi okul kaç para aldığını veya alıp almadığını belgeleriz çıkarız kenara. Sadece basın yoluyla birbirlerimize hitap etmenin bir anlamı yok. Sayın İlçe Milli Eğitim Müdürlerimiz, İl Milli Eğitim Müdürümüz hangisi isterse ben açık ve netim gelsin hangi okulda kaç para aldıklarını açık ve net bir şekilde kendilerine sunarım" dedi.
Araçlarda yaş sınırı ülke genelinde büyük bir külfet
81 il'e gönderilen genelge ile ilgili olarak konuşan Apaçık, Ayın 9'u itibariyle denetimler başlayacağını hatırlattı. Apaçık, “81 il'e gönderilen genelge de açık ve net bir şekilde öncelikle çocuklarımızın can sağlığı ve güvenliği açısından bir çalışma olacak. Ancak şuan da ülkemizde servis araçlarında yaş sınırı olduğu için servisçi camiası o maddi açığı kapatabilmek için bu kurallara uyma şansları yok. Sayın İçişleri Bakanı genelgedeki yayımlamış olduğu yazılara şöyle bir çalışma yapsa hem çocuklarımızın geleceği için hem esnafımız için. Okulların açılmasına 5 gün var. Türkiye genelindeki servisçi camiasının psikolojisi bozuk. Farklı illerde eylemler var. Bu eylemlerin diğer illerde de olacağı kanaatindeyim. Yaş sınırı ülke genelinde büyük bir külfet. Bu külfet tamamen her tarafa yansıyor. Kaliteli hizmet veremiyoruz. Araçlarda yaş sınırı çözülürse hiç bir genelgeye, denetime gerek yok.Tabi ki üç beş çürük elma içimizde var. Ama biz yeryüzünün en kıymetli ve en değerli hazineleri taşıyoruz. Bu hazine bizde olduğu içinde biz kurallara uymak zorundayız. Onların can güvenliği bizim için gerçekten çok önemli. Ancak yaş sınırı olduğu için esnaf arkadaşlarımızın uyacağına inanmıyorum. Genelge ile çalışma yapılırken de araçlarda ki yüksek maliyeti bir an önce çözmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Yasa dışı çalışan servisler var
Üç yıldır Malatya Minibüsçüler Odasını S plakasız çalışan meslektaşlarından dolayı bir görev verdiklerini ifade eden Apaçık, “Şu anda o görevlerini yerine getiremiyorlar. Bu sene biz yasa dışı çalışan özellikle Milli Eğitim taşımalı yasa dışı çalışan servisler var. Bu İl Milli Eğitim Müdürünün imzasıyla yapılıyor. Biz bu yıl bunun üzerinde kesinlikle duracağız. Okul taşıma yönetmenliğine uygun olmayan hiç bir aracın İl Milli Eğitim ihale taşıma yönetmeliğinde taşıma yapmalarına müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.
Servis fiyatları yüksek olmasına rağmen kurtarmıyor
Apaçık, servis ücretlerinin yüksek olduğu iddialarına da cevap vererek, Servis fiyatları yüksek olmasına rağmen kurtarmadığını vurguladı. Apaçık, “ Malatya'da 0-5 km 180 TL. Kendi üzerimize düşünelim. Asgari ücretle geçinen iki tane çocuğunu okula gönderen bir veli, 360 TL ayda ödeme gücü yok. Fiyatlarımız yüksek. Yüksek olmasına rağmen servis camiasını kurtarmıyor. Kurtarmamasının sebebi araçlardaki model şartıdır. Bu sorunun çözülmesi lazım. Maliyetlerin düşmesi lazım. Okullarda dönen meblağlar, bizden alındığı gibi bizde bu meblağları sayın velilerden alıyoruz. Velilerimizin gerçek anlamda çocukların maliyetine düşmesi için hem de kaliteli hizmet alabilmesi için lisedeki idarecilerle bu işleri kendi aralarında çözmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bir veli çocuğunu vereceği servisçiye bizzat kendisi tahsis etmelidir. Bir okul idarecisini araya aracı olarak koymamalıdır. Türkiye'de her sektörde araya aracı girdiği zaman üretici ve tüketici zarar etmiştir" sözlerine yer verdi.