Asgari ücrette köklü değişiklik şart
Hizmet İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Bünyamin Geleri, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarına başladığını anımsatarak, 'Asgari ücrete ilişkin köklü bir değişiklik yapılarak, bütün çalışanları hayat pahalılığına karşı koruyacak ve toplu sözleşme düzenini bozmayacak, çalışanların aileleri ile beraber insanca yaşayabilmesine imkân tanıyacak bir düzenlemenin gerekliliğine inanıyoruz' dedi.
Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç bu hafta başladı. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantı gerçekleştirildi. Hizmet İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Bünyamin Geleri, gazetemize yaptığı açıklamada, asgari ücretle çalışan işçilerin toplam istihdam içerisinde büyük bir paya sahip olması nedeniyle yapılacak zam oranının, geniş halk kitlelerini ilgilendirdiğini söyledi. Geleri, Asgari ücreti arttırılması gerektiğini, artırılan oranda da bütün çalışanlar için bir vergi kolaylığı sağlatılması gerektiğini böylece hayat pahalılığından etkilenen bütün emekçilerin bir nebze olsun nefes alacağını vurguladı.
Asgari ücrette yeni bir model kurulmalı
Asgari ücrete ilişkin köklü bir değişiklik yapılması gerektiğini ifade eden Geleri, Bütün çalışanları hayat pahalılığına karşı koruyacak ve toplu sözleşme düzenini bozmayacak, çalışanların aileleri ile beraber insanca yaşayabilmesine imkân tanıyacak bir düzenlemenin gerekliliğine inanıyoruz. Asgari ücretle birlikte yapılacak artışların tüm çalışanlara yönelik bir iyileştirmeye dönüştürülmesi gerekmektedir. Türkiye'de 7 milyon asgari ücretli çalışan var. Bunlar için asgari ücret yeniden belirlenecek. Diğer tarafta memurlar var, memur emeklileri var. Bunlara da Ocak ayında enflasyon oranında zam alacak. Yapılacak artışların bütün çalışanlara yönelik bir iyileştirmeye dönüştürülmesi gerekiyor asgari ücreti artırdığımız oranda bütün çalışanları etkileyen bir adım atalım. Vergi dilimleriyle ilgili bir reform yapalım. Bir yıl süreyle vergi oranlarımız yüzde 10'da kalsın. Peki, yüzde 10'da kalırsa bütün çalışanlar bundan yararlanıyor mu? Toplu sözleşmesi olsun olmasın yararlanıyor. Türkiye'de 16 milyon sigortalı işçi var. Bunların sadece 2 milyon 200 bini sendikalı. 7 milyonu da asgari ücretle çalışıyor. Geri kalan 8 milyon bu haktan yararlanamayacak. O halde bütün ücretlilerin yararlanacağı bir modeli kurulması gerekiyor” diye konuştu.
Vergi kolaylığı sağlansın
Asgari ücreti arttırılması gerektiğini bununla birlikte artırılan oranda bütün çalışanlar için bir vergi kolaylığı sağlanması talebinde bulunan Geleri, “Böylece, hayat pahalılığından etkilenen bütün emekçilerin bir nebze olsun nefes almasını sağlamış oluruz. Ayrıca KİT'lerde çalışan işçilerin kadroya geçirilmesini istiyoruz. Kamuda çalıştığı halde kapsama alınmayan yemekhanede çalışan, HBYS çalışanları, joker çalışanlar, kiralık araç şoförleri, %70 kapsamına girmeyenlerin kadroya geçirilmesini talep ediyoruz. Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Belediye şirketlerinde çalışanların Belediyelerin kendi asıl Norm kadrolarına geçirilmelerini istiyoruz, ilave tediyeden yararlanmasını, 6772 sayılı kanun uyarınca ilave tediye alan kamu işçilerinin kapsamına belediye şirketlerinde çalışanların da dahil edilmesini istiyoruz. Kadroya geçen işçilerin tayin, becayiş hakkının verilmesi ve erken emekliliğin engellenmesi gibi özlük haklarına ilişkin sorunlarının çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.