Asgari ücret güncellensin
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, asgari ücreti artırıp artırmama tartışmasıyla ilgili olarak, 'Mart ayındayız, asgari ücret açıklandıktan sonra Türk-İş'in rakamlarına göre, açlık sınırı 4 bin 928 lira olmuş. Hükümetin mutlaka Haziran ayında tekrar sendikalarla masaya oturarak, asgari ücreti güncellemesi gerekiyor. Türkiye'de bu rakamlara göre 10 milyon asgari ücretli, maalesef açlık sınırının altında yaşamaya devam ediyor' dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Malatya İl Başkanlığında gerçekleştirdiği basın toplantısında ülke ve Malatya gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ağbaba, Türk-İş'in açlık sınırını 4 bin 928 lira olarak açıkladığını bu rakamlara göre 10 milyon asgari ücretlinin, açlık sınırının altında yaşadığını vurgulayarak, hükümetin mutlaka haziran ayında tekrar sendikalarla masaya oturarak, asgari ücreti güncellemesi gerektiğini söyledi.
Asgari ücret güncellensin
Türkiye'nin yoksullaştığını söyleyen Ağbaba, belirterek, "Asgari ücreti artırıp artırmama tartışması yapılıyor. Mart ayındayız, asgari ücret açıklandıktan sonra Türk-İş'in rakamlarına göre, açlık sınırı 4 bin 928 lira olmuş. Geçtiğimiz aylarda 4 bin 500'dü, şu anda Türk-İş'in açıklamış olduğu açlık sınır 4 bin 928 lira. Yani asgari ücretten 675 lira daha fazla. Hükümetin mutlaka haziran ayında tekrar sendikalarla masaya oturarak, asgari ücreti güncellemesi gerekiyor. Türkiye'de bu rakamlara göre 10 milyon asgari ücretli, maalesef açlık sınırının altında yaşamaya devam ediyor. Ağbaba, partisinin milletvekillerinden oluşan heyetin, Türkiye'yi adım adım gezdiğini ifade ederek, memleketin meselesini, ekonomiyi, sokakta vatandaştan dinleyerek, Türkiye'nin dikkatine sunmaya devam edeceklerini söyledi.
Esenlik bir kilodan fazla şeker satmıyor
Ağbaba, şeker fabrikasında 280 TL'ye mal olan şeker fiyatı şimdi 750-800 TL'ye dayandığını anlatarak, “CHP döneminde kuyruklar vardı derlerdi hep. Şimdi mal var para yok. Şeker fabrikaları için 2018 yılında Türkiye'yi ayağa kaldırdık. Şeker fabrikalarını özelleştirdiler. TÜRKŞEKER Tarım diye bir şirket kurup devletin şeker fabrikalarının şekerini buraya sattılar. Ardından 50 kiloluk şeker yasaklandı, 5'er kiloluk şeker satışları başladı. Burada da malum AKP'li vekil bu işi yapıyordu, geçtiğimiz hafta bıraktı. Şimdi şeker fabrikasında 280 TL'ye mal olan şeker fiyatı şimdi 750-800 TL'ye dayandı. Malatya Esenlik dahil bir kilodan fazla şeker satmıyor. Ülkeyi şekere muhtaç ettiler. 50 kiloluk kristal şeker çuvalı fiyat 212 TL'den 265 TL'ye yükseldi. Genel Müdür 2022 Eylül ayına kadar yeni zam yapmayacağını duyurdu ama Mart ayında TÜRKŞEKER'in resmi internet sitesinde kristal şekerin torbası 298 TL'ye çıkardı. Şimdi ise şekerin torbası 800 TL'yi aştı. Hem çiftçi kaybetti, hem pasta, reçel gibi ürünleri üretenler kaybetti” diye konuştu.
Torpil yapılırsa Türkiye'ye rezil ederim
Genç işsizliğin yüzde 50'yi geçtiğini vurgulayan Ağbaba, “Devlet Hastanesine kurayla başvuru açıldı. Burada fakir fukaraya haksızlık yapılırsa sizi Türkiye'ye rezil ederim. Fakir fukara arasında ayrımcılık yapılmasın. O kurayı dikkatlice izleyeceğiz. Mülakatı asla kabul etmiyoruz. Bir mülakat gerçekleşirse sizi tüm ülkeye rezil ederiz. Bal tutup parmağını yiyenler, belediyeye temizlik işçisi alırken bile yandaş alıyorlar. Bu kurayı yakından izleyeceğiz. Kimse burayı sahipsiz sanmasın. Karıncanın bile sahibi var, biz de Malatyalıyı sahipsiz bırakmayacağız” şeklinde konuştu.