Antep fıstığı üretiyoruz

Malatya'nın Darende ilçesi Ilıca Mahallesi Muhtarı Hazreti Özbey, 'Mahallemizin diğer mahallelerden farklı olarak Antepfıstığı üretiliyor. Okuma yazma oranımız yüksek. En az okuyan lise mezunu. Mahalleme yapacağım bir şey kalmadı. O nedenle bu dönem aday olmayı düşünmüyorum' dedi.

Özbey gazetemize yaptığı açıklamada, mahallenin üçte ikisinin fıstık ağacı olduğunu, kişi başı 1 ton Antep fıstığı kaldıran mahalle halkının olduğunu söyledi. Hazreti Özbey ile yaptığımız röportajdan kesitler şöyle:

Nethaber: Kendinizi tanıtır mısınız?

Hazreti Özbey: 1960 doğumluyum. Ilıca'da büyüdüm. Darende Endüstri Meslek lisesini bitirdim. Allah nasip etti vatandaş uygun gördü muhtar oldum. Muhtar olmaktaki amacım mahalleme hizmet etmekti. İnşallah bu işe de başarmışımdır. Çünkü mahalleme bayağı hizmetler yaptım. Bu hizmetleri yaparken daire başkanlarının kurum müdürlerinin büyük desteklerini aldım. Burada onlara teşekkür ediyorum. Güzel işler yaptığıma inanıyorum.

Nethaber: Mahalleniz hakkında bize bilgi verir misiniz?

Hazreti Özbey: Mahallemiz daha önce belde idi. 2015'te mahallemde sıcak asfalt çalışması başlattım akabinde büyük şehirde yaklaşık 8 bin metre kare kilit taşı aldım. Kendi çabamla ve mahalle halkının yardımıyla bizzat döşedik. Bu yıl ise kalan yerlere yine sıcak asfalt yaptırdım. Daha önceden belediye olduğumuz için altyapımız vardı. Su kanalizasyon işlemleri daha önce tamamlanmıştı.

Nethaber: Mahallenizin nüfus ve seçmen sayısı ne kadar?

Hazreti Özbey: Nüfusumuzun 600-700 civarında. Ancak yaz aylarında 3-4 bine kavuşuyoruz. Bazen 5 bine kadar çıkıyor. Çünkü mahalle halkının büyük bir bölümü İstanbul, Bursa, Ankara gibi çeşitli illerde esnaflık yapıyor. Normalde bakıldığında mahallemize kayıtlı 2000 civarında seçmen var.

Nethaber: Mahallenize neden Ilıca deniliyor?

Hazreti Özbey: İnsanları sıcakkanlı olduğu için bu isim verilmiş. Ancak mahallemizde bir çeşme var suyu sıcak akıyor. Bu yüzden Ilıca adı verilmiş. Eski ismi Palanlı. Bizim köyümüz Elazığ Maden ilçesinden gelme insanlardan oluşuyor. 3 kardeş gelmişler 3 mahalleye bölünmüş o şekilde gelişip büyümüş bu hale gelmiş bugünlere gelmiş.

Nethaber: Mahalle halkının geçim kaynakları nelerdir?

Hazreti Özbey: Mahallemizin geçim kaynağı ilk sırada antepfıstığı gelir. Daha önceden hayvancılık vardı ama belde olduğu için hayvancılık bitti sayılır. Yaklaşık 60-70 tane büyükbaş hayvan ancak çıkar. Küçükbaş hayvan hiç yoktur. Antep fıstığımız var. Ancak bu ağaçlar bir yıl oluyor, bir yıl olmuyor. Kişi başı 1 ton Antep fıstığı kaldıran mahalle halkı var. Köyün üçte ikisinin fıtık ağacı var. Tarım alanı tarım alanı dar olduğu için kayısı fazla yetiştirilmiyor. Antep fıstığının pazarlaması çok rahat insanlar gelip kapılarını kapımızdan bu fıstığı alıyorlar hiçbir sıkıntı yok.

MAHALLENİN EKONOMİSİ CANLANIYOR

Nethaber: Antep fıstığı ağacını çoğaltmak için çalışmalarınız var mı?

Hazreti Özbey: Evet. Bu konuda Antep'ten yeni fidanlar getirdik. Yaklaşık 1000 kök Antep fıstığı getirdik ve bunları diktik. Kendi arkadaşlarımız arasında istedik bunları mahallemize diktik. Aşısını da ilkbaharda oradan eleman getirip onlara yaptıracağız. Seneye inşallah bunları aşılayacağız ve mahalle ekonomisine önemli katkı sağlayacak.

Nethaber: Eksik kalan projeleriniz var mı?

Hazreti Özbey: Yapmak istediğim 2 tane proje vardı ama maliyeti çok yüksek olduğu için bu projeyi yapamadım, Mahallemizin bir sulama kanalı vardı. 70'li yıllarda yapılmış sulama kanalı. Bu kanal bizim dışımızda 7 mahalleye su veriyor. O kanalın şu an çoğu yeri kullanılmaz halde atıl duruma geldi. Yazın sulamada çok perişan oluyoruz. Bu proje Yaklaşık 4 buçuk milyon lira tuttuğu için Malatya'nın bütçesi de bu kadar olduğu için olmadı. Parça parça da yapamadılar bu projeyi hayata geçiremedik. Diğer projemize köyün girişinde bir dere yatağımız var. Bu mahallenin ortasından geçiyor. Belli bir yere kadar dere ıslahı yapılmış Ama geri kalan bölümünün de ıslah edilmesi çalışmaları ne yapılması lazım.

Nethaber: Bu konudaki talebiniz nedir?

Hazreti Özbey: Bir başka projemize en hayati konu oydu. Gökpınar'dan Karadağ'a kadar sulama suyu geliyor. Benim teklifim buradan bir dalış ile yani bir sifon vasıtasıyla mahalleme su verirsin. Bunu kimseye kabul ettiremedik. Aracımız çok bizim ancak onun için su sarfiyatı çok oluyor. Kapalı sistem görürse hiç sıkıntı kalmaz. Bununla birlikte bir gölet projemiz vardı. O konuyla Devlet Su İşleri(DSİ) müdürü ile görüştük planlaması yapıldı ve bekliyoruz yaklaşık 8-9 yıldır bekliyoruz.

İKİ TANE YEMEKHANEMİZ VAR

Nethaber: Mahallenizde hangi devlet kurumları var?

Hazreti Özbey: Mahallemizde okul, cami, sağlık ocağı gibi kurumların tamamı var. Çünkü biz daha önce belde olduğumuz için belediye tarafından da bazı hizmetler yapılmıştı. 4 tane camimiz var. Bir ilköğretim okulumuz var. Sağlık ocağımız var. Doktorumuz var. Belediyeden kalan binayı muhtarlık olarak kullanıyoruz. Mahallemizde fırınımız var. 2 mahallemizde yemekhanemiz var. Adetlerimiz törelerimiz farklı olduğu için buralara adetlerimize göre kullanıyoruz. Bir cenazede düğün bir düğünde yemek vereceğimiz 2 yemekhanemiz var. Bir tanesini vatandaş kendisi yaptı diğerini belediye tarafından yapıldı mahallemizde bir sıkıntımız yok. Kurumlar ile ilişkilerimiz çok iyi hiçbir sorun yok, hiç kimseyle bir şey yok, her şey dört dörtlük.

Nethaber: Hazreti Özbey: Kurumlarla diyaloglarınız nasıl?

Hazreti Özbey: Hiçbir kurumdan ben incinmedim. Kaymakamlık olsun, Darende Belediyesi olsun, Büyükşehir Belediyesi olsun, Valilik olsun, Orman İşletme olsun, İl Tarım, olsun bütün kurumlarla hepsinden razıyım. Eski devir gitmiş masaya vuranda ben iş yapamam diye bir şey yok. Herkes işinde gücünde. Elinden geleni yapıyor.

Nethaber: Mahallelinin eğitim durumu nasıl?

Hazreti Özbey: Mahallelinin eğitim durumu çok iyi ve bizim mahallemizin zengini de çok. Bir çoğunluğu üniversite mezunları. Yeni nesilde lise mezunundan aşağı zor bulursunuz. Mahalle halkının özellikle gençlerin büyük bir bölümü üniversite mezunu. Birkaç yaşlımız okuma yazma bilmiyordu. Onlar da açılan kurslarla okuma yazma öğrendiler.

MALATYA'YA GİTMEMİZ GEREKİYOR

Nethaber: Muhtarların da son asgari ücret açıklamasıyla maaşları arttı. Maaş konusunda ne söylersiniz?

Hazreti Özbey: Muhtarlık maaşı konusuna gelince benim yanımda olsa da, olmasa da hiç önemli değil. Çünkü o maaş bana yetmiyor. Üstelik eksiye gidiyor. Benim mahallem büyük bir mahalle. Belediyelik bir yer. Sürekli haftanın 2-3 günü Darende'deyim. Malatya'ya gitmemiz gerekiyor. Asgari ücret arttı ama bu benim kullandığım gaz parama yetmez. Maaşı bu konuda baz almıyorum. Çocuklarımdan destek alıyorum.

Nethaber: Yeniden aday mısınız?

Hazreti Özbey: Muhtarlığa girince aday değilim. Herkes bastırıyor. İlla aday ol diye ama bu kadar hizmet yaptım. Şuan için aday değilim. Mahalleme çok şeyler yaptım yapacağım bir şey kalmadı gibi.

Nethaber: Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

Hazreti Özbey: Sadece şunu söyleyeyim kim olursa olsun. Muhtar olacak adam parası için olmasın, etiket için olmasın. Çalışsın, çalışmak için muhtarı olsun. Güzel bir şeyler yapsın yapmaya uğraşsın başka diyeceğim bir şey yok. Röportaj-Foto: Hanifi Evren-A.Vahap Kaygusuz

Bakmadan Geçme