Anadolu Selçuklu ve Osmanlı'dan günümüze kadar gelen eser

Malatya'da, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı ile başlayarak Cumhuriyet döneminde devam eden tuğla minare yapım geleneği aradan geçen 800 yıla rağmen sürdürülüyor.

TAKİP ET

Malatya'da, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma tuğla minareler, 800 yıllık bir geleneğin günümüze yansıması olarak ayakta durmaya devam ediyor.

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Levent İskenderoğlu, Malatya'da tuğla minare yapım geleneğinin çok eskilere dayandığını belirterek, "Malatya'da Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait çok sayıda tuğla minare örneğini görmek mümkün. Bunların en eski örneği 1224 tarihli Eskimalatya Ulu Cami'nin minaresi. Bunun dışında Battalgazi bölgesinde Selçuklu dönemine ait çok sayıda tuğla minare örneğini görmek de mümkün" dedi.

İskenderoğlu, Malatya'da en yeni tuğla minarenin 1987 yılında yapıldığını belirterek, "Bu da şunu gösteriyor, 800 yıldır devam eden bir minare yapım geleneği var. Malatya'da minarelerde sırlı tuğla kullanımı yaygın olmasa da estetik bir biçim oluşturma çabasına şahitlik ediyoruz. Tuğlaların pabuç, gövde kısmında ve şerefe altında farklı geometrik motifler meydana getirdiğini net olarak görebiliyoruz" diye konuştu.

Malatya'da 2000'li yıllara kadar 130'a yakın tuğla minarenin bulunduğunu belirten İskenderoğlu, "Deprem sürecinde birçok tuğla minareyi kaybettik ama yine de Malatya'da 100 yakın tuğla minarenin ayakta olduğunu ve işlev gördüğünü söylemek mümkün" dedi.

Malatya'daki tuğla minareler, Anadolu'nun zengin tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olarak kabul ediliyor.

Bakmadan Geçme