Altyapımız yenilendi
Akçadağ ilçesi Merkez Doğu Mahallesi muhtarı Turgay Güneş, 'İlçenin altyapısı yenilendi. Altyapının girmediği yerler vardı. Oraları rica minnet ederek yaptırdık. Yaptıramadığımız yerler oldu. Muhtar olarak bilmiyorum üstüme düşeni yapmış gibi görüyorum' dedi.
Muhtar Turgay Güneş gazetemize yaptığı açıklamada, mahallesinde uzun süre altyapı çalışmalarının sürdüğünü bu yüzden ilçe sakinlerinin tepkili olduğunu anımsatarak, yaşanılan perişanlığı unutmadıklarını söyledi. Bir dönem muhtarlık yapan Turgay Güneş, eksik kalan işlerini tamamlamak ve mahallesine hizmet etmek için 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler seçiminde yeniden aday olacağını açıkladı. İşte muhtar Turgay Güneş ile yaptığımız röportajdan kesitler şöyle:
Nethaber: Kendinizi tanıtır mısınız?
Turgay Güneş: 41 yaşında 3 çocuk babasıyım. Akçadağ Doğu Mahallesi Muhtarıyım. 2014 yılında seçildim. Görevimiz bitmek üzeredir inşallah niyetimizde var. 2019 seçimlerinde Allah nasip ederse yeniden aday olmayı düşünüyorum.
BİRİLERİNE YALVARMA İŞİDİR
Nethaber: Sizce muhtarlık nedir?
Turgay Güneş: Muhtarlık görevine ticari anlamda bakmak bu işte bir yanlışlık olur bir haksızlık olur. Çünkü hizmet davası var. Bir memleket davası var. Muhtarlık bir getirisi de olmayan bir şey. Yani bir işi yapalım, gereğini yapalım dersen Muhtarlıkta bir şey kazanç elde edemezsin. Devlet bir görev veriyor sana, bu görevini hakkıyla yerine getirmek için, işte mahallenin sıkıntıları, yolu olsun, altyapısı olsun, cenazesi olsun, vatandaşı bir sorun olur. Elimizden geldiği kadar ulaşma çabasıdır. Muhtarlığın başka bir yaptırım gücü yoktur. Birilerine yalvarma işidir.
Nethaber: Külliyedeki davete katıldınız mı?
Turgay Güneş: Evet 2016 yılında Ocak ayında gittim. Bu da çok önemli bir şey. Herkes memnun Çünkü böyle bir insanın huzuruna çıkmak da güzel bir şey bir şeref verici bir şey. Ama onda aşağıdakilerden de ben aynı şey diyemem ama Reisi cumhurumuz bir başka. Gurur ve onur duydum.
Nethaber: Mahallenizde yabancı ülke vatandaşı veya diğer illerden gelenler var mı?
Turgay Güneş: Evet Suriyeli var. Bunun dışında memur olup da Türkiye'nin diğer illerinden veya Malatya merkezden gelenler var. Çoğunlukla da Adıyaman'dan gelenler var. Fakat yurtdışından gelen Suriyeliler çok hepsi de kayıtlı.
Nethaber: Mahalleniz nasıl bir mahalle?
Turgay Güneş: Mahallemiz merkezde, yani çarşı içinde. Doğu Mahallesinin yarısı çarşı olduğu için 937 tane hane var esnafı ile beraber. Nüfusu da 2 bin100 civarında. Son kayıtlara göre de seçmen sayımız da bin 550 civarında.
UNUTULACAK BİR PERİŞANLIK DEĞİL
Nethaber: Göreviniz esnasında ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
Turgay Güneş: Her türlü zorluklarla karşılaşıyoruz. Vatandaşımız Muhtar kendilerine yakın olduğu için bir sorunu olduğunda muhtara geliyor. İstediğini söylüyor, talebini söylüyor. Gidiyorsun vatandaşa yok denirse olmuyor. Uğraşacağız diyorsun. Gidiyorsun karşı tarafta olumlu bakılmıyor veyahut da imkânlar olmuyor. Vatandaşa mahcup oluyorsun. Diğer taraftan bakıyorum bir de bu Akçadağ 4 yıldır 5 yıldır çok perişan olduk. Altyapı girdi doğalgaz girdi. Çok perişan olduk. Sonuç olarak bitti ama perişanlığımız da bizi bitirdi. Unutulacak bir perişanlık değil.
Nethaber: Görev sürenizde mahallenize neler kazandırdınız?
Turgay Güneş: Şimdi benim günümde mesela çamurda gidilmeyen yolları asfalt döküldü. 110 kilometre yol yapıldı. Bunun 70 kilometresi metresi asfalt. 40 kilometresi de stabilize. Yani Büyükşehir Belediyesi'ne yaptırdık. Diğer tarafta yatırım olarak bir kapalı hal binası yapıldı. Orada vatandaş gidiyor. Çiftçi malzemesini satıyor. Akçadağ belediyesi yaptı orayı. Diğer tarafta işte doğalgaz geldi. İlçenin altyapısı yenilendi. Altyapının girmediği yerler vardı. Oraları rica minnet ederek yaptırdık. Yaptıramadığımız yerler oldu. Muhtar olarak bilmiyorum üstüme düşeni yapmış gibi görüyorum.
Nethaber: Özel olarak önem verdiğiniz bir proje var mı?
Turgay Güneş: Benden önceki dönemde5 bin dönümlük bir meramız vardı. Bu merayı mahallemize kazandırdım. Bunun için Ankara'ya gittim oranın feshedilmesi çalıştım. Allah işimizi rast getirdi. Bir FETÖ dalgası çıktı. O adamlarda FETÖ'cü imiş. Ellerinden aldık şimdi mera Akçadağ'a kaldı.5 bin dönüm Mera. İnşallah buraya için proje Hem burada vatandaşlara 20'şer dönüm olarak pay etmeyi herkes kendi ekip biçmesi gibi planım projem var. Tarıma zararı kazandırılmasını çiftçimizin gerekirse hayvancılık yapsın. Gerekirse ekip biçsin. Kayısı diksin, bağ bahçe yapsın. Böyle bir düşüncem var.
Nethaber: Kurumlarda şöyle bir sıkıntımız var mı?
Turgay Güneş: Kurumlarda çalışan memurların hiç bir tanesi Akçadağ'da kalmıyor. Hiçbir tanesi Akçadağ'dan alışveriş yapmıyor. Hepsi de Malatya da oturuyor. Akşam oldu mu arabaları ile gerek dolmuş veya otobüslerle gelip gidiyorlar. Fakat Akçadağ'a ekonomik açıdan da hiçbir katkıları yok. Bunda esnafın da belki biraz hatası var. Beklenen talepler imkânlar karşılamıyor. Çünkü adam belki almak istediği belki Akçadağ'da şeyi bulamıyor.
VATANDAŞIN YANINDA OLMAK LAZIM
Nethaber: Kurumlar ile ilişkileriniz nasıl?
Turgay Güneş: Kurumlarımız ile ilişkilerimiz çok iyi. Çünkü Kaymakamımız çıkar esnafı gezer. Mütevazı bir insan. Daire müdürlerimiz mütevazi ile gezerler. Bizim sıkıntımız Belediye Başkanı ile. Belediye başkanımız iyi bir insan değil desem yanlış olur. Fakat bürokrasiden siyasete geçtiğini için vatandaş içine fazla giremedi. Belediye başkanımız Vali yardımcısı idi. Siyasi olarak kendisini bir türlü kabul ettiremedi. Vatandaştan uzak kaldı. Yaptığı hizmetler var fakat halka anlatamadı. Alt yapı yapıldı ona sahiplenemedi. Yani şöyle yapın, böyle yapın diyemedi. Evi İstanbul'da getiremedi. Akçadağ gibi Belediye Başkanı görev yaptığı yerde evini olması lazım. İstanbul'a gidip geliyor bir Ankara'ya mecburen gidiyor. Belediye'ye 3 gün gelir ayın 27 günü dışardadır. Bu da vatandaşın tepkisini çekiyor. Diğer yandan bir kavga olur düzeltmeye gidersin işte başkanımızın bu zayıflığı da vardı. Belediye Başkanı bugün kavga edeni veya kaçan kızı işi o ortamı düzeltmek için araya girmemiştir.
Nethaber: Başınızdan geçen enteresan olaylar var mı?
Turgay Güneş: Bizim de Başımıza geçen mahallemiz için çok kavga ettim. Yani Büyükşehir Belediyesinde ettim, Valilikte olsun, burada kurumlarda olsun mahalleme hizmet gelmesi için elimden geleni yaptım. Kavga demeyelim birçok tartışmalarımda oldu.
Nethaber: Mahallenizin eksikleri nelerdir?
Turgay Güneş: Tabii ki burada da altyapıda eksik olan yerlerimiz var. İmar dışı diyerek 20 tane hanem var. Oraya altyapı girmiyor. İmar dışı ama orada bir gerçek var. İnsanlar yaşıyor orada. İmar dışı diyerek de baştan savma savunmalarına bizi oyalıyorlar. Yani böyle çok bölge var böyle 20-30 tane hane olup da altyapının doğalgazın girmediği yerler var.
Nethaber: Kayısı hasat döneminde nüfusunuz artıyor mu?
Turgay Güneş: Evet, kayısı hasat döneminde ilçemize 40-50 bin civarında insan geliyor. Bunlar ilkönce Akçadağ girişindeki pancar toplama alanında kalıyorlardı. 2 yıldır 3 yıldır orada konaklıyorlar. Fakat orası hayati tehlike arz ediyor. Geçen yıl bir bayana araba çarptı onlar. Biraz da onlar huzursuz hareketler yapıyorlar. Yolun ortasında çocukları geliyor. Ben onlara merada 7-8 dönüm bir yer greydere düzeltirdim. Ve başkana söyledim oraya su tankerine bir şey bırak diye. Onu da bırakmadılar. Orada da belediyenin bir zaafı var. Her sene bizim buraya yaklaşık 40-50 bin insan geliyor. Tabii ki var yani ben de burada bir esnafım 1 aylık süre sanki dersin bizi 11 ay idare ediyor. Son olarak eklemek istediğim yeniden adayım. Allah nasip ederse yine aynı mücadelemize mahallemiz için memleketimiz için mücadelemize devam ediyoruz inşallah. Belediye Başkanımız için de daha uygun bir Belediye Başkanı gelmesini yani değişimden yanayız. Röportaj: Hanifi Evren-A.Vahap Kaygusuz