Akdeniz Sineği Malatya'da Tehdit Oluşturuyor...!
Malatya'da Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis capitata) zararlısına karşı dikkatli olunması gerekiyor. Son yıllarda ihracatımızda olumsuzluklara neden olan bu sinek, kayısı, şeftali, Trabzon hurması, incir, ayva, nar, üzüm, kiraz, elma gibi birçok meyvede zarar oluşturabiliyor.
Zararlı şu an için kayısı bahçelerinde görülmemiş olsa da, geç olgunlaşan meyvelerde risk taşıyor. Bu nedenle üreticilerin, özellikle Temmuz-Ağustos ve sonrasında olgunlaşan meyveleri takip ederek Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı mutlaka mücadele etmeleri gerekiyor.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada;
- Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı mücadelede dikkatli ve duyarlı olmak üreticilerin menfaatidir. Mücadelede:Kültürel Önlemler: Şeftali, incir, Trabzon hurması ve nar gibi meyvelerin dikilmemesi, yere dökülen meyvelerin toplanıp imha edilmesi önemlidir.
- Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele: Ülkemizde parazitoit bulunmadığından biyolojik mücadele yapılamıyor. Bazı ülkelerde laboratuvarda üretilen kısır sinekler salınarak mücadele ediliyor.
- Kimyasal Mücadele: Meyveler olgunlaşmadan önce feromon tuzakları ile sinek çıkışları kontrol edilmeli. Sinek tespit edilirse ve meyvelerde vuruk görülürse ilaçlama yapılmalı. İlaçlamada Tarım ve Orman İl Müdürlükleri'nin reçete ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.
- Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı mücadelede dikkatli ve duyarlı olmak üreticilerin menfaatidir” ifadeleri kullanıldı.