Ağır Hasarlı Binalar Dururken Hasarsız Binalar Mı Hedefte? Deprem Yıkamadı, Rezerv Alan Yıkacak
Malatya'da 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra rezerv alan ilan edilen İnönü Caddesi Dabakhane Mahallesi'nde yaşanan çelişkili durum, esnafı isyan ettiriyor. Esnaf, depremde hasar görmeyen ancak rezerv alan içerisinde yer alan hasarsız iş yerlerinin yıkılmak istendiği ancak ağır hasarlı ve yıkılma riski yüksek binaların hala ayakta durduğunu iddiasında bulundu.
6 Şubat depremlerinden sonra Malatya kent merkezi büyük bir yıkım yaşadı. İnönü Caddesi üzerinde bulunan depremde hafif hasar alan iş yerlerini onaran esnaflar, yeniden Malatyalılara hizmet etmeye başladı. Depremlerin üzerinden aylar geçtikten sonra şehirde birçok mahalle rezerv alan ilan edildi. Rezerv alan ilan edilen mahallelerden olan Dabakhane Mahallesi’nde yapılacak olan konut ve iş merkezi proje çalışmalarının mahalle esnafını mağdur ettiği iddia edildi. Depremlerde iş yerleri hasar almayan esnaflar, Malatya merkezde yıkılmayı bekleyen kapı, penceresi sökülmüş her an yıkılması an meselesi olan ağır hasarlı yapıların yıkılmadığını ancak rezerv alan içerisinde yer alan hasarsız iş yerlerinin bir an önce yıkılmasına anlam veremediklerini dile getiriyorlar.
6 Şubat depremlerinde büyük yıkımın yaşandığı Malatya’da kentin yeniden imar ve inşa çalışmaları sürüyor. Şehrin yeniden ayağa kaldırılması için Malatya genelinde yaklaşık 45 bölge rezerv alan ilan edildi. Rezerv alan ilan edilen alanlardan biri de Battalgazi İlçesi’nde bulunan Dabakhane Mahallesi yer alıyor. Mahallede yer alan yapılardan bazıları 6 Şubat depremlerinden hasar almazken, bazı yapılar yıkıldı. Depremde yıkılmayan yerlerden biri de İnönü Caddesi Dabakhane Mahallesi’nde bulunan 50 yıllık saat dükkânını işleten esnaf İlyas Aydoğan ve Esnaf Şener Soykan Net Haber Gazetesi’ne konuşarak, talep ve şikayetlerini dile getirdi.
Esnaf İlyas Aydoğan, şehir merkezinde kapısı, penceresi sökülmüş birçok ağır hasarlı bina olduğuna dikkat çekerek, “Malatya’da 57 yıllık esnafım. 2003 yılında dükkanımız yapıldı. Depreme dayanıklı olarak yapılan iş yerimizde yaşanan depremde bir saat bile kırılmadı. Ama yetkililerden buralara kadar gelip de derdiniz ne diyen olmadı. Çevre Şehircilik’ ten geliyorlar. Yıkacağız 15 gün süre, 20 gün süre. Projeniz var mı diyoruz yok diyorlar. Peki hasarsız olarak yıkıldığında bizden ücret alacak mısınız diyoruz? ‘Alacağız’ diyorlar. Yıllardır bu devlete vergi veriyorum. Hiç olmazsa benim aylık KDV’lerim kadar yardımcı olun. Bir de aylık 25 bin TL kira desteği vereceğiz. Zaten devlete 30-40 bin TL veriyorum ayda. İşçim var. Sen benim verdiğimin 4’te 3’nü vermiyorsun. Artı devlete verdiğim KDV’yi tüketiyorsun. Bizi de mağdur ediyorsun. 57 yıldır yaptığım mesleği bir kenara mı atmam lazım. Malatya’da mekanik saat olarak benden başka yapan yok. Lütfen bizlere yardımcı olun. Malatya merkezde kapısı, penceresi sökülmüş birçok bina var. Önce onları yıksınlar. Hasarı olmayan yerleri dükkânları neden rahatsız ediyorlar. Bırakın işimize bakalım. Kira yardımı da istemiyorum bırakın kendi yağımla kavrulayım” dedi.
Esnaf derdini anlatacak yetkili bulamıyor
Esnaf Şener Soykan ise, Esnaflar, yetkililere dertlerini anlatmakta zorlandıklarını ve muhatap bulamadıklarını belirterek, “Esnafın tek sorunu karşısında muhatap olacak kimsenin olmaması. Muhatap kimdir. Memleketin mülki amiridir. Validir, Milletvekilidir, Belediye Başkanıdır. Esnafa gelip güvence vermiyorlar. Sadece Çevre Şehircilikten 4-5 tane memur arkadaş geliyor. Esnaf derdini anlatacak, güvenecek yetkili istiyor. Buradan karot örneği alacağız. Sağlam çıktığı zaman burayı güvence altına alacağız dediler. Karot örneğini sizlerde alın, bizlerde alalım. Sonuç olarak çürükse çürük, sağlamsa sağlam. O zaman burası güvence altına alınmış olur” diye konuştu.