Ağbaba: 'Bizim tek kurtuluşumuz, tek rehberimiz bilimdir, akıldır'

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, AKP dönemi eğitim politikalarını eleştirdi. Ağbaba, Atatürk ve Cumhuriyet dönemi eğitim anlayışı ile günümüzü karşılaştırarak, 'Bizim tek kurtuluşumuz, tek rehberimiz bilimdir, akıldır' ifadelerini kullandı.

TAKİP ET

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Öğretmenlik Mesleği Kanunu'yla ilgili yaptığı konuşmada, AKP dönemi eğitim politikalarını sert sözlerle eleştirdi. Atatürk ve Cumhuriyet dönemi eğitim anlayışı ile bugünü karşılaştıran Ağbaba, “Günlerdir meslekleri için mücadele veren, sesini duyurmaya çalışan her birisi Cumhuriyet neferi öğretmenlerimizin yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi. Kanunla getirilmek istenen 5'inci maddeye değinen Ağbaba, bu maddenin öğretmenlerin görev tanımını değiştirdiğini ve Atatürk ilkelerinin müfredattan çıkarıldığını vurguladı.

Bir Cumhuriyetin İlk Yıllarındaki Eğitime Bakın, Bir De Sizin Döneminize

Ağbaba, Atatürk'ün Millî Eğitim Bakanları ile günümüz bakanlarını kıyaslayarak, "Cumhuriyetin yetiştirdiği millî değerlere sahip olan, tek hedefi muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak olan bakanlara bir bakın. Bir tarafta Hüseyin Vasıf Çınar, Şükrü Saraçoğlu, Reşit Galip, Mustafa Necati gibi bakanlar var; diğer tarafta, Cumhuriyetle sorunu olan, tarikatlara kucak açan, karma eğitimi tartışmaya açan bakanlarınız var" ifadelerini kullandı.

Bizim Tek Kurtuluşumuz, Tek Rehberimiz Bilimdir, Akıldır

Dünya yapay zekâyla uğraşırken Türkiye'nin "Papaz eriği imam eriğine nasıl döner?" diye uğraştığını belirten Ağbaba, Osmanlı'nın bilimden uzaklaştığı için yıkıldığını, Atatürk'ün devrimleri sayesinde bu açığın kapatıldığını vurguladı. "Siz Atatürk'ün adını müfredattan kaldırsanız ne olur, kaldırmasanız ne olur. Siz millî bayramları kutlamayı yasakladınız, andı yasakladınız; şu anda en coşkulu bayramlar olarak kutlanmaya devam ediyor yani silemezsiniz" dedi.

Uyuşturucu Okulları Teslim Almış Durumda

Müfredatta Atatürk ilke ve inkılaplarının olmadığını belirten Ağbaba, ahlaki değerlerin yerini "hayâsızlık" ve "müstehcenlik" gibi subjektif kavramların aldığını söyledi. Uyuşturucunun okulları teslim aldığını vurgulayan Ağbaba, bunun yerine ahlak bekçiliği yapıldığını eleştirdi.

Barbi Bebekler İnsanı Tahrik Eder Diyen Hocalar Var

Ağbaba, konuşmasının devamında, "Bir de maalesef sizin döneminizde yetişmiş, bizim YouTube'da videolarını izlerken utandığımız hocalara bakalım neler söylüyorlar. Ne diyor sizin hocalarınız ve öğrencileri teslim ettiğiniz hocalar?" diyerek bazı örnekler verdi. "Cennetten huri denize tükürse o tuzlu deniz bal tadında tatlı olur. Huri başındaki yazmayı sallasa herkes keyfine bayılır" gibi ifadelerle hocaları eleştirdi.

Bu Bir Üçkâğıtçılık, Bu Bir Sahtekârlıktır

Ağbaba, "Mülakat kaldırılacak" denmesine rağmen siyasi sahtekârlıkla akademiyi getirildiğini belirtti. "Mülakatı katmerliyorsunuz ve bu akademiyle beraber yine bir sahtekârlık var: 1 milyonun üzerindeki atanamayan öğretmeni yok ederek yeni akademiyle bir yol izliyorsunuz" dedi. Öğretmenlik okulu mezunlarının öğretmen olma hakkının elinden alındığını vurgulayan Ağbaba, öğretmenlerin mücadelesinin süreceğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Bakmadan Geçme