AFAD, İstanbul Depremi İçin Yapay Zeka ile Çalışıyor

AFAD, İstanbul'da olası bir depremin yaratabileceği hasar ve kayıpları yapay zeka yardımıyla öngörmek için kapsamlı çalışmalar yürütüyor. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, olası İstanbul depremine karşı yapılan hazırlıklar ve teknolojik yenilikler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İstanbul'da olası bir depremin yaratabileceği hasar ve kayıpları tahmin etmek amacıyla yapay zeka destekli çalışmalar yürütüyor. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden ders çıkarılması gerektiğini belirterek, İstanbul'da birçok projenin hayata geçirildiğini söyledi.

Tatar, İstanbul'daki deprem riski hakkında, “Marmara'da olası bir depreme yönelik uluslararası projeler ve kurumsal kapasitemizle bölgeyi sürekli izliyoruz. Sağlıklı ve güvenilir bilimsel veri olmadan yapılan tahminler yalnızca korku yaratır. Biz ise elde ettiğimiz verileri anlık olarak değerlendiriyor ve akademik destek alıyoruz.” dedi.

Yapay zeka kullanımının deprem risklerinin değerlendirilmesinde de önem taşıdığını belirten Tatar, AFAD'ın Deprem Ön Hasar ve Kayıp Tahmini Sistemi (AFAD-RED) ile olası depremlerin sonuçlarını öngörebildiklerini ifade etti. Tatar, “AFAD-RED sistemi, deprem sonrası tahmini can kaybı, yaralı sayısı, hasarlar ve kritik yapıların durumunu öngörebiliyor.” diye konuştu.

Erken uyarı sistemlerinin dünya genelinde sınırlı sayıda ülkede kullanıldığını belirten Tatar, Türkiye'de de bu tür sistemlerin uygulanabileceğini belirtti. Ancak bu tür uyarı sistemlerinin paniğe yol açabileceğini vurgulayan Tatar, farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çekti.

İstanbul'dan başka şehirlere göç eden vatandaşların endişeleri üzerine konuşan Tatar, bu korkuların tehlikeli olduğunu ve doğru bir afet hazırlığı yapılması gerektiğini vurguladı. Tatar, "Sadece Marmara değil, tüm Türkiye'yi doğal afetlere karşı hazırlamak zorundayız. Bu konuda herkesin farkındalık sahibi olması gerekiyor." dedi.

AFAD'ın Marmara Bölgesi'nde yürüttüğü çalışmalar arasında sanayi tesislerinin afetlere karşı dirençli hale getirilmesi ve iş sürekliliği planlarının hazırlanması da yer alıyor. Tatar, Marmara Afet Risklerini Azaltma Daire Başkanlığı'nın İstanbul'da aktif olarak çalıştığını ve bölgedeki sanayi tesislerinin ayakta kalabilmesi için planlamalar yapıldığını belirtti.

AA

Bakmadan Geçme