Acilen önlem alınmalı

Saadet Partisi Malatya İl Başkanlığı, üreticinin ve tarım sektörünün problemlerini dile getirmek için geçtiğimiz gün düzenlediği Çiftçi Buluşması'nın sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı. Bildirgede, tarımın acilen önlem alınması gereken çok ciddi bir güvenlik meselesi haline geldiği vurgulandı.

Saadet Partisi Malatya İl Başkanlığı, Çiftçi Buluşması'nın sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı. Partiden yapılan açıklamada; Anadolu'nun doğusundan batısına kadar her karışında eşsiz bir tarım potansiyelinin mevcut olduğu ancak bu potansiyele rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de 2009 yılında 1 milyon 16 bin 692 çiftçi varken, bu sayı 2021'in Haziran ayı itibarıyla 541 bin 346'ya düştüğü ve tarım arazilerinde de ciddi ölçüde azalma gözlendiği vurgulandı.

Çözüm odaklı projeler üretilmeli

Yapılan yazılı açıklamada, tarımın acilen önlem alınması gereken çok ciddi bir güvenlik meselesi haline geldiği ifade edilerek, “Malatya'da kayısı üreticilerinin maruz kaldığı don olayları doğal afet olarak kabul edilmeli ve etkilenen çiftçilerimiz desteklenmelidir. İlgili kamu ve özel kurumların yönetici ve çalışanları işin ehli olmalı ve çözüm odaklı projeler üretilmelidir. Değişen iklim şartlarına uygun tarım politikaları geliştirilmeli ve hızlıca uygulamaya geçilmelidir. Kayısı üreticisinin emeğinin karşılığı verilmemesine karşın aracı esnaf ve tüccarlar çok fahiş fiyatlar ile tüketiciye satılmaktadır. Hem üreticinin hem de tüketicinin mağduriyeti giderilmelidir. Pazar desteği sağlanmalıdır. Yerli ve güvenilir tohumlar ile tarım ve çiftçilerimize toprakta öze dönüş hamleleri programlanmalıdır. Üretim maliyetleri çiftçimizin sırtına yük olmaktan çıkarılmalıdır. Çiftçilerimize üretim teşvikleri yaygınlaştırılmalı, arazi, enerji, yakıt vb. yardımlar ile desteklenmelidir. Kale ilçemizde yetişen çilek, Arapkir ilçemizde yetişen Üzüm, Yeşilyurt İlçemizde yetişen Kiraz, Hekimhan ilçemizde yetişen ceviz gibi birçok bereketli ve verimli toprağa sahip olan Malatya'mızın tarım ve çiftçi değerlerine sahip çıkılmalı ve özlerinden kopmalarına izin verilmemelidir” açıklamasında bulunuldu.

Öneriler

Bildirgede sonuç kısmında şu önerilere yer verildi; Tarım ve hayvancılık "stratejik sektör" ilan edilmelidir, tarım arazileri korunmalıdır, kırsal kalkınmaya öncelik verilmelidir, gıda arz güvenliği sağlanmalıdır, teknoloji kullanımı desteklenmelidir, çiftçinin omuzlarındaki yük alınmalıdır.”

Bakmadan Geçme