Açıklanan rakam yetersiz

Tüm Türkiye'nin beklediği asgari ücret belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasına göre 2024 yılı için net asgari ücret yüzde 49 artışla 17 bin 2 TL oldu. Peki vatandaşlar bu rakamı nasıl buldu? Yeni asgari ücreti vatandaşlara sorduk, işte detaylar…

Milyonların merakla beklediği asgari ücret açıklandı. Buna göre, 2024 yılı asgari ücret tutarı 17 bin 2 TL oldu.

11 Aralık'ta ilk kez toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 18 Aralık'ta ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Her iki toplantıda sonuca varamayan Komisyon, dün 3. kez toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğunu belirtti. Peki Malatyalı vatandaşlar yeni asgari ücret hakkında ne söyledi? İşte detaylar…

Açıklanan asgari ücretin az olduğunu belirten bir vatandaş, 17 bin TL ile geçimin çok zor olacağını söyledi. Memura verilecek zamla, açıklanan asgari ücret arasında büyük fark olduğunu dile getiren vatandaş, şunları söyledi: "Açıklanan rakamı az buluyorum. En azından yirmi beş bin lira olmalıydı. Yani memura otuz üç bin veriyorlar, asgari ücreti on yedi bin. Günlük zam geliyor."

Asgari ücret enflasyon karşısında ne kadar dayanabilir?

Enflasyonun çok yüksek olduğunu ve asgari ücretin zamlar karşısında eridiğini dile getiren başka bir vatandaş, 17 bin liranın yeterli olmayacağını ifade ederek şunları konuştu: “Enflasyon had safhada. Başını almış gitmiş. Yetmiş beş liraya aldığımız bir yumurta şu anda yüz yirmi lira. Et almış başını gitmiş. Dört yüz lirayı da yapmış. Hani o para verilen on yedi bin lira da pek. O da yılda zam yapılmayacak. Şimdi kar yağdığı zaman üç ay kalıyor. Üç ay sonra güneş vurdu mu eriyor. Asgari ücrette böyle eriyecek zamlar karşısında. Asgari ücret enflasyon karşısında ne kadar dayanabilir?”

“Bir evde birden fazla kişinin çalışması lazım”

Asgari ücretle geçimin imkansız hale geldiğini vurgulayan başka bir vatandaş ise özellikle kira fiyatlarının asgari ücret alan bir işçiyi çok zorlayacağını söyledi. Vatandaş, konuşmasına şunları ekledi: “Şöyle dönüp bir ev kiralarına bir doğal gaz fiyatlarına baktığın zaman yani bir maaşla değil de en fazla yani o evi girmesi lazım en aşağı. Bir maaşla geçinmek mümkün değil. Niye diyeceksin? Çünkü bir ev kirası, en kötüsü şu an 10 bin lira. 17 bin lira bir maaş alan adam kira verdiği zaman en kötü şartlarda bir buçuk iki lira elektrik, bir buçuk iki lira doğal gaz parası verdiği zaman o eve en kötü iki ya da üç maaş girmesi lazım ki o insan geçimini rahatlıkla sağlayabilsin.”

Bakmadan Geçme