Açık sulama yapılacak
Battalgazi İlçesi Yaygın Mahallesi Naldöken Deresi üzerine 2014 yılında yapımı başlanan Yaygın Göleti tamamlandı. Yaygın Göleti'nin tamamlanmasıyla bölge sınırları içerisinde kalan yaklaşık 3 bin dekar tarım arazisi sulanacak. Ancak, ödenek yetersizliğinden sulama borularının bu sezona kavuşmadığını ifade eden Yaygın Mahallesi Muhtarı Nihat Karataş, bu nedenle bu yıl açık sulama yapılacağını söyledi.
Ödenek olmayınca boru döşenmedi
Malatya'nın Battalgazi İlçesi Yaygın Mahallesi sınırları içinde inşaatı tamamlanan Yaygın sulama barajında su tutulmaya başlandı. 2014 yılında yapımı başlayan gölet 2019 yılı içinde tamamlanmıştı. Battalgazi İlçesine bağlı Yenice, Yaygın, Beydağı mahallerinde sulama suyu problemine çözüm olacak olan göletin ödenek yetersizliğinden sulama boruların döşenmediği bu yıl sulamanın açık bir şekilde yapılacağı ifade edildi.
Göletle birlikte tarım hayat bulacak
Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Yaygın Mahalle Muhtarı Nihat Karataş, Yaygın Göleti'yle birlikte Battalgazi tarımın hayat bulacağını belirterek, "Göletin sulamaya açılmasıyla birlikte Yenice Mahallesinin yarısını, Tokluca Mahallesindeki arazilerin tamamı sulanabilecek. Beydağı Mahallesinde yaklaşık 2 bin dönüm sulanacak. O bölgelerdeki araziler suyun gelmesi ile birlikte hayat bulacak, adeta bu mahalleler nefes alacak. Çiftlik, Fırıncı, Hacı Yusuflar, Çolaklı, Yeniköy bu bölgelere su kavuşmayacak. Bölgede, yaklaşık 3 bin arazi sulanacak. Bu üretici için çok iyi olacak" diye konuştu.
Çiftçinin maliyetini azaltacak
Bu yıl borular döşenmediğinden göletin açık bir şekilde sulamaya açılacağını vurgulayan Muhtar Karataş, "İhalesi yapıldı, ödenek çıktığında borular döşenecek ve önümüzdeki yıl tamamlanmasını bekliyoruz. Borular, Pütürge yolu boyunca döşenecek, su arazilerimiz için çok iyi olacak. Bizim için büyük bir avantaj. Şuanda çiftçi elektrikle sulama yapıyor. Çiftçinin maliyeti azalacak. Şuanda suya para verilmeyecek, sadece saka parası verilecek. Çiftçe için büyük bir nimet. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Milletvekilimiz Öznur Çalık'a ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Normalde bu yıl su verilmeyecekti. Vekilimizin çabalarıyla su verildi. Beydağı Mahallesinin olduğu tarafta hiç su yok. Ya sondajla yada kuyuyla sulama yapıyorlar. Elektrik faturaları çok yüksek geliyor. Girdiler yüksek. Mazot, gübre, ilaç hep pahalı. Çiftçi zaten kazanamıyordu. Gölet suyuyla sulama yapılırsa üretici en azından elektrik parası ödemeyecek" şeklinde konuştu.