9 Milyonu Malatya'da Bulunuyor... 'Hasanbey', 'Kabaaşı', 'Hacıhaliloğlu' ve 'Alyanak' Olarak Biliniyor...
Malatya'da kayısı hasadı tüm hızıyla sürerken, mevsimlik tarım işçileri sıcak havalarda zorlu çalışma koşullarında ekmek parası kazanıyor. Bu yıl kuru kayısıda 107 bin ton rekolte bekleniyor.
Dünya kuru kayısı üretiminin büyük kısmının gerçekleştirildiği Malatya'da, mevsimlik tarım işçileri sıcak havada ekmek parası kazanmak için ter döküyor. Türkiye’deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu Malatya’da, “Hasanbey”, “Kabaaşı”, “Hacıhaliloğlu” ve “Alyanak” gibi 32 çeşit kayısının hasadı devam ediyor.
Mevsimlik İşçilerin Zorlu Mesaisi
Yörede "mişmiş" olarak adlandırılan ve Avrupa Birliği nezdinde tescilli ürün olan Malatya kayısısı, kentte yaklaşık 50 bin ailenin geçimine katkı sunuyor. Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır gibi civar illerden gelen mevsimlik işçiler, yaklaşık 2 ay boyunca kayısı toplama ve kurutma işlerinde çalışarak günlük 680 ila 800 lira yevmiye alıyor.
"Biraz Zor Ama Severek Yapıyorum"
Şanlıurfa'dan gelen 18 yaşındaki İbrahim Halil Bardakçı, ailesiyle birlikte kayısı bahçesinde çalıştığını belirterek, "Her yıl kayısı bahçesine çalışmaya geliyoruz. İlk zamanlar zordu ama alıştık. Kazandığım parayla evdeki eski motosikletimi yenileyeceğim." dedi. Liseyi yeni bitiren Muhabbet Kamış ise, sınavlara hazırlandığını ve harçlığını çıkarmak için kayısı işlerinde çalıştığını ifade etti.
Sağlık Meslek Lisesi Öğrencisi Sevgi Kangal
Sağlık meslek lisesi son sınıf öğrencisi Sevgi Kangal, üniversite sınavına hazırlandığını ve yaz aylarında harçlık çıkarmak için kayısı bahçesinde çalıştığını söyledi. "Kayısıda çalışmayı çok sevmiyorum ama mecburum. Günde 8-9 kasa patik yapıyorum." diye konuştu.
Adıyamanlı Sultan Demirci, 30 yıldır her yaz Malatya'daki kayısı bahçelerinde çalıştığını dile getirerek, "Kayısı bizim olmazsa olmazımız. İşimizi çok seviyoruz ve artık zorlanmıyoruz." dedi.
Malatya Ticaret Borsası Başkan Vekili Erhan Almendi, kayısı hasadının hızla devam ettiğini ve bu yıl rekoltenin 107 bin ton olarak beklendiğini açıkladı. "Fiyatların da iyi olmasıyla üreticilerimiz için bereketli bir yıl bekliyoruz. Şu an Malatya genelinde kayısı işlerinde çalışacak eleman sıkıntısı var. Kente Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Batman gibi illerden mevsimlik tarım işçileri geliyor." şeklinde konuştu.