700 bin hastaya ayakta tedavi hizmeti

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Başhekimi Prof. Dr. Ali Beytur, geçen yıl 700 bin hastaya ayakta tedavi hizmeti verdiklerini söyledi.

Beytur, düzenledikleri iftar programında basın mensuplarıyla bir araya gelerek, hastanedeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hastaneye, Türkiye'nin her yerinden hasta geldiğini ifade eden Beytur, “Toplam 35 ameliyathane 135 poliklinik bulunmaktadır. 2 Tane hasta yakınları konuk evimiz var. İlk açılan konuk evimiz yetersiz kalmaktaydı. 17 Nisan itibariyle ikincisi açıldı. Bunun yüzde 70'in Malatyalı bir hayırseverimiz Şahin Nalbant karşıladığı için, kendi adını aldı. Onkoloji Hastanesi inşaatı halen devam etmekte 217 yataklı bir hastanedir. Bölgede en büyük yoğun bakım yatak kapasitesi 300 yatakla bize ait. 11 ayrı dal laboratuvarında hizmet vermekteyiz. Bu laboratuvarın bir kısmı bölgede bulunmayan laboratuvar. Geçen yıl yaklaşık 700 bin hastaya ayaktan tedavi hizmeti sunduk. Bu hastaların yaklaşık yüzde 64'ü Malatya'dan gelmekteydi. Hastanemize Türkiye'nin her yerinden hasta geliyor. 63 bin hastaya ise yatarak tedavi verdik. Bunların bir kısmı ameliyat, bir kısmı da ilaç tedavisiyle taburcu edildi” dedi.

2bin 454 karaciğer nakli yapıldı

A-B grubu ameliyatların, tam teşekküllü hastanelerde yapılabilen ameliyatlar olduğunu hatırlatan Beytur, “Hastanemizde geçen yıl 9 bin A gurubu ameliyat yapıldı. Bunlara örnek verecek olursak büyük kanser ameliyatları, ileri teknoloji isteyen ameliyatlar. B grubunda ise 4 bin ameliyat yapıldı. Toplamda ise 13 bin hastaya bölgede, Çoğu hastanede yapılamayan ameliyatları yapmış durumdayız. Nakil serüveni Malatya'da 2002 yılında başladı. Önceleri kadavradan yapılmaktayken, daha sonra canlıdan, canlıya yapılmaya başlandı. Şuanda canlıdan canlıya nakilde Avrupa'da 1, dünyada ise 2 numaradayız. Geçen yıl 272 hastaya karaciğer nakli yapıldı. Bu yılda ise 90 hastaya nakil yaptık. Toplamda 2454 karaciğer nakli yapıldı. Bu nakil hastaların yüzde 90'ı da Malatya dışından gelmekte. Böbrek nakli sayısı geçen yıl 43, bu yıl 14 tür. Kök hücrelerinde kamu hastanelerinde en fazla bizim hastanemizde yapıldı. 129 erişkin, 14'de çocuk hasta. Şuanda ise ilk 4 ayda 61 hastaya nakil yapık. Bir diğer naklimiz ince bağırsak nakli. Şuan bu nakli yapan tek hastane bizim hastanedir. 2019 yılında en son 2 tane yaptık. Pankreas nakli yapmaya başladık, geçen günlerde de basına yansımıştı. Yapılan nakil sonrası hasta sağlığına kavuştu” diye konuştu.

Bakmadan Geçme