6 bin kişi yararlandı

Malatya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Galip Sökmen, Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce, Temmuz ayı itibarıyla evde bakım yardımından 6 bin 806 kişinin yararlandığını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne bağlı kurum ve kuruluşlarda hizmet alan vatandaşların sayısı hakkında bilgi veren Malatya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Galip Sökmen, Temmuz ayı itibarıyla evde bakım yardımından 6 bin 806 bireyin yararlandığını, 3 bin 336 bin TL evde bakım yardımı ödemesi yapıldığını belirtti.

Destek amacıyla veriliyor

Evde bakım ücreti hizmeti hakkında bilgilendirmede bulunan Sökmen, “Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgari ücretin aylık net tutarının 2 / 3'ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, engellinin bakımına destek amacıyla verilen sosyal yardımdır. Evde Bakım Yardımına başvurmak için Engel Oranı Kaç olması gerekir? Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranının en az % 50 ve " Ağır engelli " ibaresi " evet " olarak işaretlenmiş olması; 20 Şubat 2019 tarihli 30692 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik ile Engelli Sağlık Kurulu Rapor süreçle ve raporun içeriği değişmiştir. Buna göre, 18 yaşının altındaki çocuklar için Engelli Sağlık Raporunda Özel Gereksinim Düzeyinin " Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinimi, Belirgin Özel Gereksinimi Vardır, Özel Koşul Gereksinimi Vardır" şeklinde işaretlenmiş olması; 18 yaşının üstündekiler içinse engelli sağlık kurulu raporundaki Bağımlılık Değerlendirmesinin " Tam Bağımlı " olması ve engel oranının % 50 ve üzeri olması gerekmektedir” dedi.

Malatya'da 6 bin 806 kişi faydalanıyor

Sökmen, “Üveyler dahil olmak üzere bakıma muhtaç engellinin; eşi, çocuklan ile çocuklarımın eşleri, annesi ve babası ile bunların ana ve babası, torunları ile torunlarını eşleri, kardeşleri ile kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ile kardeş çocuklarım eşleri, eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri, eşinin kardeşlerinin eşleri ile çocukları, amcaları ve amcalarının eşleri, amca çocukları ile bunların eşleri, halaları ile halalarının eşleri, hala çocukları ile bunları eşleri, dayıları ve dayılarının eşleri, dayı çocukları ile bunları eşleri, teyzeleri ve teyzelerinin eşleri, teyze çocukları ile bunların eşlerinden her birini ve mahkeme kararı ile engelliye vasi olanlar engelliye bakıcı olabilir. Başvuru kaç gün içinde sonuçlanır? Belgelerin eksiksiz teslim edilmesi ve İl Müdürlüğü bünyesinde görev alan Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyeti tarafından engellinin hanesinde gerçekleştirilecek inceleme sonucunda İl Müdürlüğü onayı ile başvuru sonuçlandırılır. Talebinin olumsuz değerlendirilmesi halinde engelliye veya yasal temsilcisine İl Müdürlüğünce 30 gün içinde yazılı olarak bildirilir. İkametgâhın bulunduğu yerdeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İlçe Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekmektedir. Evde bakım yardımı her ay yatırılmakta olup her ayın 13'ü ile 15'i arası hesaplara aktarılmaktadır. Evde bakım ücreti alabilmek için istenen şartlardan en önemlisi gelir kriteri şartıdır. 2022 yılı Temmuz ayı için Evde Bakım Ücreti hizmetinden faydalanmak amacıyla dikkate alınacak gelir kriteri kişi başı 3.666,90 TL'dir. Bu gelir kriteri asgari ücretin 2/3'ünün tutarı belirlenmektedir” şeklinde konuştu. Sökmen, Malatya'da evde bakım ücretinden faydalanan toplam 6 bin 806 kişi bulunduğunu söyledi.

Bakmadan Geçme