500'ün üzerinde proje
Tarımsal Kalkınmaya Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Murat Tunç, Malatya'da bugüne kadar 500'ün üzerinde projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, 'Bu projelerimiz, hayvancılıktan tutun, işleme tesislerine, yöresel ürünlere, arıcılık, balıkçılık ve kayısı işlenmesi, paketlenmesi depolanması gibi birçok projemiz oldu. TKDK vereceği desteklerle Malatya'yı bir tarım şehri haline getirecektir' dedi.
TKDK İl Koordinatörü Murat Tunç, Malatya'ya yapılan yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Tunç, TKDK Malatya İl Koordinatörlüğü olarak, 3 ana başlık altında yaklaşık 70 kalem destek verdiklerini söyledi. Asıl amaçlarının kırsalın kalkınmasını desteklemek olduğunu ifade eden Tunç, "Bunu yaparken tabi belli bir amacı, vizyonu ortaya koymak istiyoruz. Bizim için önemli olan dokunuşlarımızla yaptığımız projeler, hayata geçirdiğimiz projeler ve oradaki kırsalın kalkınmasına ve o bölgenin kalkınmasına katkı sunabilmek. Bu kartopu gibi, yani bugün yuvarladığınız bir kartopu sonradan çok büyük bir kartopu haline gelebiliyor. İlerleyen süreçte etkisini de daha ciddi şekilde göreceğiz" diye konuştu.
Daha farklı projelerimiz var
Malatya'da bugüne kadar 500'ün üzerinde projeye destek verdiklerini kaydeden Tunç, "Bu projelerde hayvancılıktan tutun işte işleme tesislerine, yöresel ürünlere, arıcılık, balıkçılık ile ilgili birçok projemiz oldu. Ama bu dönem de asıl kayısı ile de ilgili birçok projemiz oldu. Burada yaş kayısıdan tutun, kuru kayısı ile ilgili, bunların, işlenmesi, paketlenmesi depolanması bunlarla ilgili birçok projemiz oldu. Bunların ne kadar etkili olduğunu yavaş yavaş görmeye başlıyoruz. Hayata geçirdiğimiz bu tesisler sayesinde artık kayısı daha profesyonel bir şekilde işleniyor ve profesyonel bir şekilde pazarlanıyor. Tabii bu anlamda da Malatya için yeterli mi. Yapılacak daha farklı projelerimiz de var. Bu projeleri de inşallah önümüzdeki dönemde hep birlikte hayata geçireceğiz. Bu projelerimiz içinde yaş kayısının işlenip, paketlenip, depolanıp, soğuk zincir ile yurtdışına ihraç edilmesi var. Ama bizim kayısı ile ilgili düşündüğümüz tabii daha alternatif ürünleri de hayata geçirebilmek. Çünkü ne kadar çeşit ayrıntısını ayırabilirsek, işte yaş kayısı, kuru kayısı gibi ürünleri entegre edilebilir hale getirirsek pazar payını daha çok arttırabiliriz" şeklinde konuştu.
Kayısıyı entegreye dönüştürme projemiz var
Tunç, kayısının entegreye dönüştürülmesi ile ilgili projelerinin olduğunu kaydederek, "İnşallah onları da hayata geçirirsek kayısının pazar payını ve ürün yelpazesini de genişletmiş oluruz. TKDK yatırımlarıyla yaş kayısının profesyonel anlamda alınıp, ayıklanıp bunların soğuk hava depolarında yaklaşık 30 gün muhafaza edilebilecek şekilde, turbo firik araçlarla yurt dışına ihraç edilmesine aracılık yaptı. Bunların hepsi içi testler yapılıyor. Malatya kendi ürününü, burada işleyip direkt yurtdışına ihracatını gerçekleştiriyor. Malatya'da dediğim gibi bunlar yeterli seviyede, ama daha da ihtiyaç var, yapılması gerekenler var. TKDK Malatya'yı bir tarım şehri haline getirmek için destekliyor. Bu tür tesislerin olması Malatya'yı bir tarım şehri haline getirecektir" ifadesini kullandı.