5 yılda 15 milyon fidan
Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, Malatya'nın orman varlığı açısından Türkiye ortalamasının altında olduğunu belirterek, 'Türkiye ortalaması yüzde 28 iken Malatya ortalaması yüzde 17 imkanlar dahilinde bunu artırmaya çalışıyoruz. Son beş yılda 14 bin hektarlık alanda ağaçlandırma çalışması yaparak 15 milyon fidan diktik, dikmeye de devam ediyoruz' dedi.
Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, işletme müdürlüğünün 2021 yılı faaliyetleriyle ilgili basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Pandemi sürecine rağmen tüm programların istisnasız devam ettiğine dikkat çeken Kalaylı, ağaçlandırma ve erozyon çalışmaları kapsamında bu yıl 1 milyon 200 bin fidan dikmeyi hedeflediklerini belirtti. Kalaylı, 2021 yılında işletme müdürlüğünün, 10 hektar suni tensil, 50 hektar sıklık bakımı, 50 hektar kültür bakımı, 50 hektar koruya tahvil, 600 hektar rehabilitasyon çalışması, 75 hektar ilk aralama bakımı yapacağını yapılacak silvikültür çalışmaları için 346 bin 250 TL ödenek tahsis edildiğini kaydetti.
Orman varlığımız Türkiye ortalamasının altında
Malatya Orman İşletme Müdürlüğünün en önemli faaliyetlerinden bir tanesinin de ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları olduğunu vurgulayan Kalaylı, "İlimiz orman varlığı açısından Türkiye ortalamasının altında. Türkiye ortalaması yüzde 28 iken Malatya yüzde 17 imkanlar dahilinde bunu artırmaya çalışıyoruz. Son beş yılda 14 bin hektarlık alanda ağaçlandırma çalışması yaparak 15 milyon fidan diktik, dikmeye de devam ediyoruz. Amacımız Malatya'mızın dağları daha yeşil görünsün, erozyon önlensin ve barajlara gelen toprağı azaltıyoruz. Ağaçlandırma ve erozyon çalışmaları kapsamında 50 hektar ağaçlandırma tesisi, 450 hektar ağaçlandırma bakım çalışması, 500 hektar erozyon kontrol tesisi, 6 bin 500 hektar erozyon kontrol sahalarında bakım çalışması, 15 milyon civarında fidan diktik. 1 bin 200 hektar rehabilitasyon bakım çalışması, 200 hektar mera ıslah çalışması, 10 bin hektar etüt proje çalışması yapıldı. Malatya Orman İşletme Müdürlüğüne 2021 Yılı Yatırım projesi kapsamında Ağaçlandırma, erozyon kontrolü, mera ıslahı, etüt proje yapımı, rehabilitasyon tesis ve bakım çalışmaları için özel bütçeden 5.592.000,00 TL ödenek tahsis edilmiştir" diye konuştu.
Fidan dikim çalışmaları sürüyor
Kalaylı, ağaçlandırma ve erozyon kontrol programı kapsamında ilimizde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler paylaşarak, "Kale ilçesi Kumluyazı mahallesinde 175 Hektar alanda arazi hazırlığı ve toprak işleme çalışmaları tamamlanmıştır. Battalgazi İlçesi Bulgurlu Mahallesinde Polis Özel Harekat Bölge Müdürlüğüne tahsisli arazide 50 Hektar sahada erozyon kontrol çalışması kapsamında toprak işleme çalışmaları tamamlanmıştır. İlimiz genelinde toplam 6 bin hektar ağaçlandırma ve erozyon kontrol sahalarında önceki yıllarda dikilen fidanların bakım çalışmaları devam etmektedir. Pütürge İlçesi Tekederesi ve Kozluk mahallelerine 40 km'lik grup yollarının kenarına Karayolu Ağaçlandırması kapsamında 90 bin adet akasya fidanı dikilmiştir. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol çalışmaları kapsamında 2021 yılı ilkbahar döneminde 110 bin adet fidan dikilmiştir. İşletme Müdürlüğümüzce dikilen fidanlara ilaveten 2021 yılı ilkbahar döneminde ilimiz genelinde; Belediyeler, Muhtarlıklar, okullar, mezarlıklar, sağlık ocakları, diğer kamu kurumları ve vatandaşlarımıza toplam 75 bin adet bedelsiz fidan tahsisi yapılmıştır" şeklinde konuştu.
Hedef 1 milyon 200 bin fidan
Malatya Orman İşletme Müdürlüğü olarak bu yıl 1 milyon 200 bin fidan dikmeyi hedeflediklerini anlatan Kalaylı, "Bir kısmını diktik ama bizim asıl dikim zamanımız sonbahar. İlkbaharda dikilen fidanlar hemen yaza ulaşıyor ama sonbaharda dikilen fidanlar kışın kök geliştirsin yaza hazır hale girsin. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde hem merkezde hem de ilçelerde geleceğe nefes programı hazırlayacağız. 150 bin civarında fidan dikmeyi planlıyoruz" açıklamasında bulundu.