415,5 milyon TL'lik yatırım
Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ ) Genel Müdürlüğü'nün 2018 yılı değerlendirme toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat'ın katılımıyla gerçekleştirildi. MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından Malatya'ya 5 yılda 415,5 milyon TL'lik altyapı yatırımı yapıldığı açıklandı.
MASKİ toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, MASKİ Genel Müdürü Ertan Mumcu, MASKİ birim müdürleri ve basın mensupları katıldı.
Yeni dönem Nisan'da başlayacak
Toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Türkiye'deki 30 büyükşehir belediyesinin benzer kuruluşları olduğunu hatırlatarak, MASKİ'nin bu kurumlar içinde yeni kurum olmasına rağmen dikkat çektiğini söyledi. Polat, MASKİ'nin çok kısa bir sürede kurumsallaşmasını tamamladığını kaydederek, “Malatya'da diğer bazı illerden farklı olarak nüfus yoğunluğu Battalgazi ve Yeşilyurt merkez ilçelerde yoğun bir şekildeydi. Kırsal ilçelerimiz dahil olmak üzere çok geniş bir alana sahibiz ve nüfusun bir kısmı ilçelerde, bir kısmı da kırsal mahallelere dağılmak üzere geniş bir coğrafyaya sahip bir iliz. Arapgir'in de tamamlanmasıyla 11 ilçemizin bütün merkezlerinde su ve kanalizasyon şebekelerini yenilemiş olduk. Merkez ilçelerde de bölgesel bir şekilde suyun kontrolünü sağlayan sisteme dönüş anlamında şebekelerin yenilenmesi çerçevesinde merkez ilçelerde de özellikle Yeşilyurt bölgemizde çok yoğun bir çalışma ortaya koyduk. Merkez ilçelerimizde yoğun bir şebeke sorunumuz var. 40-50 yıllık şebekenin yenilenmesi gerekiyor. 2019 yılı yeni dönem çalışmalarımız ise Nisan 2019 da başlayacağız” dedi.
En ucuz su içen illerden birisiyiz
2018 yılı çalışmalarıyla ilgili bir sunum yapan MASKİ Genel Müdürü Ertan Mumcu, Merkez ilçelerde 426 bin kişi olmak üzere toplamda 12 bin 424 kilometre kare alanda 797 bin nüfusa 773 personel ile hizmet verdiklerini söyledi. Mumcu, “2018 yılında abone sayılarının 313 bin aboneye hizmet verdiklerini ifade eden Mumcu, aylık ortalama su tüketiminin 10 bin ton olduğunu ve Malatya'nın Türkiye'de suyu en uzuz içen ilk 5 il arasında yer alıyor. Acil durumlarda kullanılmak üzere geçtiğimiz yıl başlattıkları alternatif su kaynaklarına da değinerek, İnönü Mahallesi'nden başlayarak Altay Kışlasına kadar olan bölgede 30 adet Kaptaj'daki su kalitesine yakın su temin ederek kullanıma hazır hale getirildiğini söyledi. Mumcu; “2018 yılında jeolojik etüt yaparak 30 sondaj ve 30 terfi merkezi çalışmaları sonucunda 430 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak kadar saniyede 750 litre su temin ettik. Bunun yanında İzole bölge çalışmalarımıza 2019 yılında da devam edeceğiz. 2018 yılının başında hedeflediğimiz toplam içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapı metrajı 529 kilometre iken bu hedefi aşarak, 676 kilometre altyapı çalışmaları gerçekleştirdik. Yine yıl içinde 2018 yılında maliyeti 149 milyon TL olan 783,8 kilometre içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu ve DAP çalışmalarını tamamladık. Son 5 yılda içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu altyapısına 383 milyon TL maliyetinde 3 bin 109 kilometrelik altyapı çalışması gerçekleştirdik. DAP kapsamında tarımsal sulama ihtiyacı ile birlikte toplam 415 milyon TL maliyetinde 3461.6 kilometre altyapı yatırımı gerçekleştirmiş olduk” diye konuştu.
Malatya olarak şanslıyız ama
Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığı belirten Mumcu, “Üstelik 'su stresi' yaşayan bir ülke durumundayız. Suyumuz öyle bol değil. Bu hızla gidildiğinde bin metre küpün altına düştüğünde zaten su fakiri ülkesiyiz. Şuan bin 500 metre küp ortalamayla su stresi yaşıyoruz. Elimizde 2071 senaryoları var. Bizim hesaplarımıza göre 2071 yılında Malatya'da suya olan ihtiyaç yaklaşık 4 bin 100 metre küpe ulaşacak. Önümüzdeki 50-60 yıllık süreç içerisinde ilimizin su kaynaklarının mevcut ve artan nüfusa yeteceği doğrultusunda bilgi ve bulguya sahibiz. Bu bizim suyu hoyratça kullanmamızı gerektirmiyor. Malatya'da en büyük tehlike, 'suyumuz bol, kendiliğinden gelen bir su var, suyumuz pahalı' gibi gerçekten çok yanlış ve eksik bilgilere sahibiz” ifadelerinde bulundu.
Kaptaj sahamızı koruyacağız
Mumcu, “Suyumuz kendiliğinden gelmiyor. Gelirimizin de yüzde 85'i abone geliri, şuan buna yetmiyor. 2019 yılı için biz farklı alternatifler içerisindeyiz. Avrupa Birliği, Dünya Bankası gibi hibeleri koşturuyoruz. Hacettepe Üniversitesi ve TÜBİTAK ile birlikte çalışmalara başlanıldı. Değerli bir akademisyen ve ekibiyle birlikte mevcut kaptaj hattımızı koruma havzası çalışmalarını başlattık. Bu çalışma bittiğinde 3-5 kilometreden bahsetmeyeceğiz, belki 50-100 kilometrelik çaplarda koruma havza planı ortaya çıkacak. Çalışmalarımızda geçen yıl Eylül-Ekim gibi başladı, uzun bir çalışma olacak. Ölçülebilir alt bölge kavramına tüm Malatya dahil edilecek. Bu çalışmalara ilave olarak, DSİ ile işbirliği içerisinde yapılacak çalışmalarla tarımsal sulamalara da katkı sunacak projeler hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.