386 yıllık tarihi yapı 11 aydır onarılmayı bekliyor! 'Tarihimize sahip çıkalım'
Malatya'nın Battalgazi ilçesinin Alacakapı Mahallesinde bulunan 386 yıllık Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, 6 Şubat depremlerinde orta hasar aldı. Çok sayıda atölyenin bulunduğu ve mahallenin kadınlarına geçim kaynağı sağlayan Kervansaray, depremlerin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen onarılmadı. Alacakapı Mahalle Muhtarı Nafiz Sayın, 'Tarihimize sahip çıkalım. Biz tarihe karşı değiliz ama bizim ecdadımızın eserlerinin ayağa kaldırılmaması insanları üzülüyor. Acı bir yara bırakıyor' dedi.
6 Şubat'ta meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından, Malatya'da yüzlerce bina yıkılırken çok sayıda tarihi yapı da hasar gördü. Malatya'nın Battalgazi ilçesi Alacakapı Mahallesinde bulunan 4. Murat'ın silahtarı Mustafa Paşa tarafından 1637 yılında yapılan, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı yapımının ardından 2008 yılında restore edilmişti. 24 Ocak 2020 yılında Elazığ'da meydana gelen depremde hasar gören ve ardından onarılan tarihi yapı, 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremde orta hasar aldı. Defalarca onarılan kervansarayın, yaşanan depremlerde bir kez daha hasar alması ve depremin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen restore edilmemesi vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.
Acı bir yara bırakıyor
6 Şubat'ta meydana gelen afette Malatya'nın önemli simgelerinden biri olan tarihi yapının orta hasar aldığını ve depremin üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen tadilat yapılmadığını dile getiren Alcakapı Muhtarı Nafiz Sayın, ecdadın bıraktığı eserlere sahip çıkılması gerektiğine değindi. Sayın, “Tarihimize sahip çıkalım. Biz tarihe karşı değiliz ama bizim ecdadımızın eserlerinin ayağa kaldırılmaması insanları üzülüyor. Acı bir yara bırakıyor ”dedi.
Malatya'nın geçmişine önem vermeli
Depremlerden önce kervansarayda atölyelerin faaliyet gösterdiğini ancak depremin ardından kapatıldığını ifade eden Sayın, kervansarayın mahallede yaşayan kadınların sosyalleşeceği alan olduğunu vurgulayarak şunları ifade etti: “Kervan sarayında Atölyeler vardı. Onlar şu anda kapalı ama herkesin buradan beklentisi var. Kervansaray ‘da dikiş nakış kursları, çini kursları vardı. Burası elverişli bir yer. Böyle işlere. Şu anda bizim bölgemizin bayanlarının ev hanımlarının çini çalışmaları vardı. Birkaç tane bizim burada atölyelerimiz vardı. Onlar da yok. Onlar da olmayınca bu bölgedeki insanların da umudu da olmuyor. Bayanların sosyal çalışmalarını yapacakları sosyalleşecekleri birbirleriyle kaynaşacağı yerler oralardır. Oradaki etkinliklerdir. Bayanlarımız kervansarayın eski günlerine dönmesini istiyorlar. Önümüzde Belediye seçimleri var. Biz oluruz, onlar olur ama geleceklerinin bıraktığı şeylere sahip çıkmaları lazım. Belediye başkanları, Malatya'nın geçmişine önem vermeli.“