220 bin ton süt üretiliyor
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, kentteki büyükbaş hayvan üreticilerinin yıllık yaklaşık 220 bin ton civarında süt ürettiğini belirterek, sütlerin değerlendirilmesinde soğuk zincir sisteminin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Macit, Malatya'daki süt üretime dair yaptığı değerlendirmede, süt üretiminde üreticilerin eline sıcak para geçmesinin küçük işletmeler için önemli bir avantaj sağladığını kaydetti. Tahir Macit, “Süt üretimi çiftçilerimiz için özellikle tarımla uğraşan işletmelerimiz açısından olması gereken bir sektör. Bahçe bitkileri, sanayi ürünleri ekilişleri ve dikilişleri yapıldığı zaman yılda bir veya iki defa para kazanabiliyorlar. Çiftçilerimiz açısından mutlaka tarım işletmelerinde sütçülüğün olması gerekir. Çünkü yıl boyu çiftçilerimizin eline yıl boyu sıcak para geçer. Mutlaka tarımla uğraşan çiftçilerimizin işletmelerinde süt sığırcılığının ya da koyun keçinin mutlaka olması gerekir. İlimizde yaklaşık 220 bin ton civarında süt üretimimiz söz konusu. Bu üretim ilimiz için yeterli seviyede hatta başka illere de takviye olarak gönderilebilecek kapasitededir” dedi.
SÜTLER SOĞUK ZİNCİR İLE DEĞERLENDİRİLMELİ
Macit, “Bu sütlerin değerlendirilmesi için çiftçilerimiz üreticilerimiz ya peynir, yoğurt gibi ikinci bir ürüne dönüştürüp sattığı gibi taze süt olarak da şehir merkezinde işletmelere de veriyorlar. İlimizde ulusal anlamda süt fabrikası yok ama bölgesel anlamda işleyenler var. Bazı firmalarımız zincir kurarak çiğ sütü bizim mevzuatıma uygun bir şekilde toplayarak tüketiciye sunuyorlar. Bunun yanında çiftçilerden süt toplayıp tüketicilere ulaştıran mahalle çiftçileri ve var. Bunlar mevzuatımıza uygun değil. Ancak bazıları soğuk zincire riayet ediyor bazıları riayet etmiyor. Bunun da zamanla ilimizde düzeleceğini düşünüyoruz. Bu konuya bazı firmalar el attı. Tüketici ve üreticiyi mağdur etmeden yavaş yavaş geçişler sağlanıyor. Soğuk zincire uyanlardan tüketicilerin almasında fayda var. Ayrıca ilimizde hastalıktan ari 10 civarında işletme var. Bu işletmeler süt ve damızlık hayvan üretimi yapıyorlar. Bu da ilimiz için önemli bir faktör. Ayrıca Bakanlığımızın çiğ sütte desteği var. Bu ise bir kilogramda birlik üyesi olanlara 0,4 kuruş, olmayanlara ise 0,3 kuruştur. Diğer yandan sütün para etmesi et üretimini de artırıyor. Süt hayvanının fazla olması et üretimine de katkısı var. Mutlaka bizim dişi hayvanlarımızın da artması gerekiyor. Süt üretimin artması demek ete de bir nebze çözüm bulunması anlamına geliyor” diye konuştu.
KABA YEMLERİ KENDİLERİ ÜRETMELİ
Macit, “Süt üreticilerin sütlerini ucuza mal etmeleri için mutlaka kaba yeminin yüzde 60-70'ini kendileri üretmeleri gerekir. Kendileri üretmedikleri taktirde bütün yemi dışardan aldıkları zaman sütten pek bir kâr edemezler. Hayvan işletmesi olan bir çiftçimizin mutlaka arazinin bir kısmını kaba yeme ayırması lazım. Bu da hayvan başına yaklaşık 2-2,5 dekarlık bir alan demektir. 50 hayvan besliyorsa arazisinin mutlaka bir kısmını kaba yeme ayırması lazım. Kaba yemini kendi üreten çiftçilerimiz sütü ucuza mal edecektir ve para kazanacaktır. Yemi dışardan aldığı taktirde çiftçilerimiz çok para kazanamayacaktır. Yem fiyatlarımız yüksek. Özellikle kesif yem dediğimiz fabrikasyon yemler bazı girdileri yurt dışından olduğu için pahalıya mal oluyor. Dolayısıyla bu süt fiyatlarına da yansıyor. Onun için süt üreticilerinin mutlaka kaba yeminin bir miktarını kendileri üretmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
SÜT TOPLAMA MERKEZLERİ OLUŞTURULMALI
İlimizdeki süt toplama merkezlerinin yeterince olmadığını ifade eden Macit, “İlçelerde ve büyük mahallelerimizde süt toplama merkezleri bazı bölgelerimizde eksik. Öncelikle süt üreticileri mutlaka süt toplama merkezleri kurup orada çiğ sütü toplayıp öyle pazarlaması gerekir. Bu konuda bakanlığımızın yüzde 50 hibe desteği var. Bundan da faydalanmaları gerekir. Malatya'da süt tozu yapan bir firmamız var. Fazla sütler süt tozu yapılıyor. Bu firmaya da bakanlığımızın desteği var. Süt toplama merkezine sütünü getiremeyen peynir ya da tereyağına çevirerek satıyorlar. Bununla ilgili Pazar sorunu yok. Kaliteli ve temiz üreten çiftçilerimiz şu anda talebe yetişemiyorlar. Bu da çiftçilerimiz için iyi bir gelir kapısı. Arapgir, Darende ve Pütürge gibi ilçelerimizde ise bu ürünleri il dışına götürüyorlar. Özellikle yazın gelen tatilciler buradan peynir, yağ, çökelek gibi ürünleri alarak dışarıya götürüyorlar” şeklinde konuştu.