188 bin afetzedeye ulaştık
Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, deprem sonrası il müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Sökmen, bakanlık tarafından görevlendirilen uzman saha ekibinin, 27 bin 768 hane ve 188 bin 790 afetzedeye ulaştığını söyledi.
Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından görevlendirilen ekiplerin sahada yaptıkları çalışmalar hakkında gazetemize konuştu. Sökmen, “Bakanlığımız ve Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak 29' u sabit 14'ü mobil ekip tarafından taranmak üzere toplam 43 çalışma alanı, 468 mahallede(mahalle hane görüşmeleri bitmiştir.) Psikososyal Destek kapsamında hane görüşmeleri, bireysel görüşmeler ve sosyal iyileştirme çalışmaları başta olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarımızla sahada faaliyetlerimize devam etmekteyiz.
Malatya genelindeki afet sahalarımızda 25 adet PSD Bireysel Görüşme Alanı ve 25 adet Çocuk Alanı olmak üzere toplam 50 Psikososyal Destek Alanı kurulmuştur. Konteyner Kent ve Çadır Kent alanında kalan çocuklara yönelik ÇODEP kapsamında hijyen, mahremiyet, toplumsal yaşam kuralları kapsamında eğitimler ve eğitimi pekiştirecek etkinlikler düzenlenmektedir.
Toplamda 25.134 çocuğa eğitim verilmiştir. Bugüne kadar 26 ilden yapılan görevlendirmeler ile kendi çalışma arkadaşlarımız da dahil olmak üzere bugüne kadar bin 521 çalışanımız 27 bin 768 hane ve 188 bin 790 afetzedemize ulaşmıştır. Malatya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak her gün ortalama 145 çalışma arkadaşımız çadır kent ve konteyner kentlerde görevlerini ifa etmektedirler. Destek çözüm ortaklarımız olan Malatya İl Sağlık Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Kızılay, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü personelleri tarafından bugüne kadar sahada 136 bin 850 kişiye ulaşılmıştır.
325 bin 640 vatandaşa ulaşıldı
Sökmen, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz ve destek çözüm ortaklarımız ile birlikte bugüne kadar toplam 325 bin 640 vatandaşa ulaşıldığını belirterek, “İlimizde bulunan Şehit Yakını ve Gazilerimize ulaşılarak toplamda 2 bin 162 görüşme gerçekleştirilmiştir. 70 bin 658 çocuk ile sosyal iyileştirme kapsamında sportif faaliyetler ve geleneksel oyunlar oynatılmıştır.
İl Müdürlüğümüz tüm dezavantajlı gruplarla olan sosyal hizmet modellerimizi her bir grup için ayrı ayrı planlamakta ve yürütülmesini sağlamaktadır. Örnek olarak; Koruyucu Aile hizmetimizden faydalanan 45 aile ve 50 çocuk ile her ay aile ve çocuklarla düzenli görüşmeler sağlanarak toplamda 250 görüşme sağlanmıştır. Yakın kaybı yaşayan ailelerden 1 bin 880'ine Yas Süreci Danışmanlığı kapsamında Psikolojik Destek Hizmeti sağlanmıştır. Ayrıca TAMP (Türkiye Afet Müdahale Planı) kapsamında 4 bin 83 saha çalışanına yönelik çalışana destek verilmiştir. Türkiye İş Kurumu(İŞKUR)'na 634 kişi iş için yönlendirilmiş olup bunlardan 218' i işe yerleştirilmiştir” ifadelerine yer verdi.