120 bin ton pancar bekleniyor

Boztepe Recai Kutan Barajı sulama sahası içinde yer alan Yazıhan bölgesinde bu yıl 120 bin ton pancar üretimi bekleniyor.

Yazıhan bölgesindeki tarım alanlarının Boztepe Recai Kutan Barajı sulama sistemi ile sulanmaya başlamasıyla birlikte 16 bin dönüm alana ekilen pancarlardan 120 bin ton pancar elde edilmesi bekleniyor. 64 dönem Şeker sezonunda 340 bin ton pancar alınması 37 bin ton şeker üretimi hedefleniyordu. Hedeflenen pancar ve şeker üretiminde kullanılacak olan üçte birlik bölümü Yazıhan ovasından temin edilecek. Üretilen şeker üretiminin yanında hayvan yetiştiricileri tarafından yem olarak kullanılan melas (küspe) üretiminin de 90 bin ton olacağı ve büyük bir bölümünün paketlenerek satılacağı belirtildi.

Bölgeye katkısı büyük olacak

Yazıhan İlçesindeki pancar üreticilerinden Veysel Ateş ise bu yıl pancar ekim ve hasadını Sivas ve Konya illerinden gelen icarcı işçiler tarafından tapıldığını hatırlatarak, “Önümüzdeki yıl Yazıhan çiftçisi pancarını kendi ekip kendi hasat edecek. Şimdi pancar yetiştirmeyi öğrendiler. Üstelik şimdi insan gücü yerine teknoloji de kullanılmaya başlandı. Pancarın ekiminden sökümüne kadar bütün evreler makinelerle yapılıyor. Bu nedenle pancar yetiştirilmesi daha kolay hale geldi. Çiftçimiz yetiştiricimiz teknoloji ile tanıştı. Artık dışardan da adam getirmeye gerek kalmadı” diye konuştu.

Bakmadan Geçme