Amaç göçü engellemek
Orman köylüsünü, kalkındırmak ve köyde tutarak göçü azaltmak için faizsiz ORKÖY kredileri ile orman köylüsüne destek verdiklerini belirten, Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, Malatya'daki orman köylülerine ORKÖY kredisi kapsamında bu yıl içerisinde bir milyon 550 bin TL destek verdiklerini, 2 milyon ilave destek verileceğini söyledi.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, basın mensuplarına orman köylüsüne verilen ORKÖY kredileri ile ilgili bilgiler paylaştı. Çetiner, orman köylüsünü, kalkındırmak, köyde tutarak, göçü azaltmak için ORKÖY kredileri ile orman köylüsüne destek verdiklerini belirtti.
2 milyon ilave destek verilecek
Orman köylüsünü gözetmek zorunda olduklarını dile getiren Çetiner, "Orman köylüsü ile hasım değil, hısım olmak için varız. Hem Bakanlığımızın, hem de genel müdürlüğümüzün bu yönde bir politikası ve bizlerin de köylümüze yaklaşımı budur. Benim orman köylüsüyle kırsal alanda işim var. Onları bir de orman köylüsünü kalkındırmak, orman köylüsünü orada tutmak göçü engellemek için de bir görevimiz var. Bu amaçla Orman köylüsüne ORKÖY kredileri ile destek veriyoruz. Bu desteklerimiz içerisinde insanlarımıza geçen yıl 2 milyon gelmişti. Bu pandemiden dolayı ödenekler de bir azalma olunca yine de biz Malatya’mıza bildiğim kadarıyla bir milyon 750 bin TL vermiştik. 150 lirasını geri çektik. Onu inşallah tekrar geri vereceğiz. Buna ilave olarak artı 2 milyon daha ilave vereceğiz" dedi. Çetiner, 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremde Malatya Doğanyol ve Pütürge ilçelerinde yaşayan insanların ahırının yıkıldığını, hayvanların telef olduğunu anımsatarak, Bakanlığın bir çalışmasının olduğunu ifade etti. Ek bir programla tekrardan 5 milyon ödenek istediklerini anlatan Çetiner, "Ödeneğin 2 milyon olarak geleceğini tahmin ediyoruz. Ödenek geldiği takdirde belki 1 milyonu Pütürge ve Doğanyol’daki ORKÖY veririz. 1 milyon Elazığ’a verilmesi planlanıyor" diye konuştu.
Göçü azaltmak için kullanıyoruz
Orman köylülerine yönelik çalışmalarla ilgili bilgiler paylaşan Çetiner, "Süt sığırcılığı dediğimiz, her eve 2 tane inek veriyoruz. İnekleri alırken bile yani hamile midir? değil midir? Ona bakıyoruz. Bu hayvanı üreticiye verirken TARSİM’den sigortalıyoruz. Onun parasına devlet veriyor. 2 yıl ödeme yok. 5 yıl toplamda yani 7 yıl oluyor 7 yıl içerisinde bunu eşit taksitle 5 taksit şeklinde ödüyor. Biliyorsunuz faizde artık kaldırıldı. Bu çok iyi oldu Şimdi ORKÖY kredileri faizsiz köylüye veriliyor. Yüzde 20'si hibe, yüzde sekseni geri ödemeli. Tabi sadece süt sığırcılığı değil, süt koyunculuğu var. 30 tane koyun veriyoruz. Arıcılığı teşvik etmek için kovan veriyoruz. Yine insanlar güneş enerjisi istiyorlarsa bunu zengine de veriyoruz fakire de veriyoruz. Bu verdiğimiz krediler biri sosyal biri ekonomiktir. Köyde yaşıyorsa insanlar suyu ısıtmak için de gidip ormana baskı yapacaklar. Belki ağaç kesip getirecekler. Biz güneş enerjisi vererek o ısıtma için kullanacakları odundan vazgeçirteceğiz veya azaltacağız. Bununla birlikte evlerinin mantolamasını yapıyoruz. Yalıtım yani yüzde 45 yüzde 50’ye varan bir tasarruf. Yani 3 ton olur keseceği yerde, bir ton odun, bir ton kömür ile kışı geçirebiliyor vatandaş. Dolayısıyla bu verdiğimiz ORKOY kredileri ile de özellikle güneş enerjisi konusunda biz orman köylüsünü orman olan baskısını azaltmak ve göçü engellemek için kullanıyoruz. Köye gidin şehirden gelen minibüsten inen eşyalara bakın. Somun ekmeği bile, yumurta bile şehirden geliyor. Bu üzülecek bir durum. Eskiden köylüler şehirleri besliyordu. Şimdi tam tersi yani düşünün köyde insanımız tavuk beslemiyor yumurtayı şehirden alıyor. Ekmeğini köyde yapmıyor somun ekmeği minibüs getiriyor. Bu üzülecek bir durum. Bizim amacımız mevcut köy nüfusunu köyde tutmak. Orman köylüsünü kalkındırmak, göçü azaltmak, onların ekonomik sosyal refah düzeyine bir katkı sağlamaktır" açıklamasında bulundu.