Altın yüzde yüz arttı

Haftaya rekor tazeleyerek giren altın, yatırımcısına kazandırmaya devam ediyor. Malatya'da kuyumculuk yapan esnaf Engin Temizer, geçen yıl bu dönemde 250 lira bandında olan altının, şuanda 500 lira geçtiğini belirterek,'Altın bir yılda yatırımcısına yüzde yüz kazandırdı' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Altın yüzde yüz arttı

Korona virüs salgınıyla birlikte dünyada birçok alanda dengeler değişirken, küresel ekonomi piyasasında altın sürekli yükselişine devam ediyor. Son bir haftada çeyrek altındaki değer yükselişi, lira bazında yüzde 5’e yaklaştı. Altının yükselişini değerlendiren kuyumcu esnafları, altının bir çok sebepten dolayı küresel piyasada yükselişe girdiğini ve yıl sonuna kadar yükselişin devam edebileceğini söyledi.

550 TL'yi bulabilir

ONS değerlerinin altın fiyatlarına yön verdiğini anımsatan Temizer, "Son zamanlardaki yükseliş sene sonu hesapları, döviz ödemeleri, ülkenin döviz ihtiyacı olsun bunları karşılanması arz ve talep ilişkisinden dolayı dolarda bir hareketlenme görüldü. Ons fiyatları 2 bin seviyelerini test etmişti, şuanda bin 900 seviyelerinde. Yine 2 bin seviyelerini teste edeceğini bekliyoruz. Şu zamanlarda bir hareketlilik görülecek. Ocak, Şubat, Mart aylarında da hareketlenmeyi bekliyoruz. Döviz arzından kaynaklanan bir yükselme bu. Döviz ihtiyacının artması ister istemez bir hareketlenme getirecek. Beklenti daha da yükselecek" diye konuştu.  Altının gramının binlere ulaşması söz konusu olur mu? Sorusuna yanıt veren Temizer, "Altın fiyatları 24 ayar şuanda 500'leri test etti. Çeyrek altın 830 TL civarında, bilezik altının gramı 480 TL civarında,  tam altında 3 bin 300 lira civarında. Daha sert hareketlenme görebiliriz. Daha düşer tekrar yükselebilir. Önümüzdeki aylarda altının gramını 550 TL bandında görebiliriz. Aldığımız duyumlar, daha da yükseleceği gramının 600, 700, 800, bin TL yönünde söyleyenler var. Olmaz mı olur mu bilemiyoruz" şeklinde konuştu.

Altın güvenli liman

Altın fiyatlarının bir yıl içerisinde yüzde yüz arttığını dile getirerek, "Hesaplamalara baktığımız zaman geçen yıl bu dönemde 250 lira bandında olan altın, şuanda 500 lira bandında yüzde yüz kazandırmış. Bu durum uzun vade yatırımcılar için altının her zaman güvenli liman olduğunu gösterdiğinden, yatırımcısına kazandırıyor. Ondan dolayı tekrar neden yükselmesin ki. Yükselmesi ülkemiz, vatandaşımız için iyi değil. Düğün yapacaklara büyük külfet getirecek. Altının, yükselmesini sadece bir sebebe bağlayamayız.  Beş sebep sayabiliriz, Akdeniz ve Kıbrıs'taki süreç, Amerika'da önümüzdeki ay yapılacak seçimler. Yunanistan'ın sürekli it dalaşı yapması, Kardeş ülke Azerbaycan'ın yaşananlar, bunların hepsi etkiliyor. Altın piyasası aşağı iner mi? O da bir seçenek. Daha önce yaşandı.  Altının fiyatını bir unsur etkilemiyor. Hem dolar hem de ons etkiliyor. İkisinin ortak hareketi altın fiyatını etkiliyor. Yarın 2 bin 500'lere gelen bir onstan bahsedeceğiz ama doların durumu ne olacak. Ama kuyumcuları her zaman söylediği şey şu; Altın gördüğü rakamı hiç bir zaman bırakmaz" ifadesini kullandı. Temizer, hem pandemi hem de fiyatların dalgalanmasından kaynaklı piyasalarda bir sakinliğin yaşandığını belirtti. Haber-Foto: Nevzat Kanar