Almanlar Malatya'ya Hayran Kaldı
İnönü Üniversitesi ve Giessen Üniversitesi tarafından düzenlenen 9. Karaciğer Nakli Sempozyumu sonrasında, Alman bilim insanları Malatya'nın eşsiz tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetti. Gezi programında Akçadağ Sultansuyu Harası, Orduzu Arslantepe Höyüğü ve Nemrut Dağı yer aldı.
Geziye, Giessen Üniversitesi’nden Rektör Yardımcısı ve Küçük Hayvan Kliniği Cerrahi Direktörü Prof. Dr. Dr. h.c. Martin Kramer, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dr. Stefan Arnold, Tıbbi Mikrobiyoloji ve Viroloji Merkezi Direktörü Prof. Dr. Trinad Chakraborty, Genel ve Nakil Cerrahi Bölümü Klinik Şefi Dr. Martin Reichert, Radyoloji Bölümü Direktörü Prof. Dr. Gabriele Krombach, Travma, El ve Plastik-Rekonstrüktif Cerrahi Kliniği Direktörü Prof. Dr. Dr. h.c. Christian Heiss, Genel ve Nakil Cerrahı Prof. Dr. Martin Schneider, Turgut Özal Tıp Merkezinden Genel Cerrah Doç. Dr. Kemal Barış Sarıcı, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitim Bölümünden Doç. Dr. Aysel Deregözü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden Müdür Yardımcıları Ali Cengiz ve Ayhan Karademir katıldı.
Gezi, Akçadağ Sultansuyu Harası ile başladı. Burada Veteriner Hekim İsmail Çağrı Yılmaz, TİGEM’in (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) en önemli işletmelerinden biri olan Sultansuyu Harası’nın Arap atlarını yetiştirdiğini ve bu atların yarışlarda büyük başarılara imza attığını belirtti.
Heyet, daha sonra Orduzu Arslantepe Höyüğü’nü ziyaret etti. Melid Krallığı’na ait heykel ve kabartmaların kopyalarının sergilendiği arkeolojik park ile Arslantepe’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesinde önemli rol oynayan Kerpiç Saray Kompleksi’ni gezdi.
Son olarak, gezinin final noktası Nemrut Dağı oldu. Pütürge-Tepehan üzerinden Nemrut Dağı’na ulaşan misafirler, devasa heykel, taht, kabartma ve yazıtların bulunduğu terasları gezdikten sonra güneşin batışını izledi.
Gezi sırasında, katılımcılara turizm araştırmacısı, turist rehberi ve araştırmacı-yazar Bülent Korkmaz tarafından detaylı bilgiler verildi. Alman bilim adamları, Malatya’nın doğal ve tarihi mekanlarını görmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Ali Cengiz, “İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, sağlık alanında büyük projelere imza atıyorlar. Prof. Dr. Yılmaz’ın yönetimindeki ekip, karaciğer naklinde Malatya’yı dünya çapında en üst noktalara taşıdı. Verdikleri emekten dolayı kendilerine teşekkür ederiz. Almanya Giessen Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen sempozyum ve benzeri etkinlikler, şehrimizin tanıtımına da katkı sağlıyor. Misafirlerimize Malatya’nın tarihi, turistik ve doğal zenginliklerini göstermek istedik ve kendileri geziden oldukça memnun kaldılar” dedi.