Alınan tedbirler sonuç verdi

Malatya Valisi Aydın Baruş, kentte 16 Mayıs'tan itibaren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarında önemli azalma başladığını belirterek, 'Hiç pozitif vaka görülmeyen günler yaşadık. Geldiğimiz süreçte normalleşme süreci çerçevesinde bazı esnemeler olacağını ön görüyoruz. Bu esneme uygulamalarını rehavete kapılmaya sebep olmaması gerekiyor' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Alınan tedbirler sonuç verdi

Vali Aydın Baruş, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli ile birlikte Valilik Toplantı Salonunda Koronavirüs salgını ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Baruş, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarında iyimser bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu kaydederek, ancak bu durumun hastalığın bittiği anlamına gelmediğini söyledi.

17 vatandaşımızı kaybettik

Koronavirüs salgınıyla mücadelede 2 aydır çok yoğun bir çalışma süreci içerisinde olduklarını vurgulayan Baruş, "Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinden bugüne kadara da ilimizde sağlık camiamız başta olmak üzere tüm kamu kurumları ve kamu görevlileriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte önemli bir mücadele yürütüyoruz. Hepimizin bildiği gibi ilimizde ilk vaka 15 Mart’ta tespit edildi. 15 Mart’tan itibaren sonraki süreçte her gün aşağı yukarı pozitif vakalarımız oldu.  Bazen günde 30 yeni vakaya ulaştığımız günleri de yaşadık. Hastalarımızı Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi’nde, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ve İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde takip ettik. Genel durumu iyi olan hastalarımızı evlerinde izlemeye aldık. Hastalarımızın çok büyük bir kısmı şifa bularak normal hayatlarına devam ettiler. Ancak bu süreçte 17 vatandaşımızı Koronavirüs nedeniyle ilimizde kaybettik" dedi. 

Pozitif vaka görünmeyen günler yaşadık

Vali Baruş, yaşanan sürecin, kişisel hijyen, sosyal mesafe, maske takma gibi kavramların yaşamımızın bir parçası haline getirdiğini belirterek, "Yine bu süreç içerisinde filyasyon, pandemi, entübasyon gibi terimleri de sık sık duyar olduk. İlimizde de 16 Mayıs’tan itibaren vaka sayılarımızda önemli düşüler başladı. Hiç pozitif vaka görünmeyen günler yaşadık. Geldiğimiz süreçte de normalleşme planları çerçevesinde ilimizde de bazı esnemeler olacağını ön görüyoruz. Bu esneme uygulamalarını rehavete kapılmaya sebep olmaması gerekiyor. Bunu özellikle hatırlatmak istiyorum. Hastalığın tümüyle bitmediği, hala her gün az sayıda da olsa yeni vakaların tespit edildiğini unutmayalım. Kişisel önlemlerimizi almaya, sosyal mesafe kurallarına uymaya ve maske kullanmaya kesinlikle ara vermeyelim. Bu tedbirlerimize devam edelim. Böyle iyimser bir tabloyla karşı karşıyayız ancak bu hastalığın bittiği anlamına da gelmiyor. Hala yeni vakalar tespit ediliyor, vatandaşlarımızın Koronavirüs gerçeğini aklından çıkarmaması ve yeni normal sürece alışması gerekiyor" diye konuştu. 

Mezarlık ziyaretlerini bugün tamamlayalım

Ramazan Bayramı'nda kentte 4 gün sokağa çıkma yasağı uygulanacağını hatırlatan Baruş, sonraki bayramlarda rahat edebilmek için bu bayram sabırlı olunması gerektiğini ifade etti. Mezarlık ziyaretlerinin arife gününden önce yapılmasını isteyen Baruş, "Şehit ailelerimiz, şehitlerimizin kabirlerini bayramın birinci günü ziyaret edebilecek. Onlar yasak kapsamı dışında. Ulaşım imkanı olmayanlara Valilik ve kaymakamlıklarımız araç temini noktasında kendilerine yardımcı olacaklardır." diye konuştu.

Toplam 333 vaka gerçekleşti

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli ise, 114 personelle 57 filyasyon ekibi kurarak, pozitif vakaların temaslılarına ulaşmaya çalıştıklarını anımsatarak, bugüne kadar 2 bin 646 kişinin filyasyon çalışması kapsamında aile hekimlerince takip edildiğini söyledi. Kentteki hasta sayısıyla ilgili bilgi paylaşan Bentli, "Şu ana kadar toplam 333 vakamız oldu. Türkiye geneli testlerin yüzde 9'u pozitif saptanırken ilimizde bu oran yaklaşık 3'tü. Bakılan numunelerin yüzde 3'ü pozitif saptandı. 112 Acil Servis ekiplerimizde günlük ortalama 15-20 olası vaka taşıdı. İki aylık süreçte yaklaşık 1000 vaka ambulanslarımızla taşındı" dedi.

Tedavi gören hasta sayısı 14 

Bentli, bugün itibariyle 14 hastanın tedavisinin hastanelerde devam ettiğini, bir kişinin yoğun bakımda entübe olduğunu anlatarak, "Şu ana kadar 333 hastamızın 292'si iyileşti. Bu toplam vakalarımızın yüzde 88'ine tekabül etmekte. Türkiye'de ve kentte salgın tamamen bittikten sonra iyileşme oranının yüzde 95'lerin üzerinde olmasını bekliyoruz. Hastaneye yatırılmadan tedavileri evlerinde yapılan 102 hastamız oldu, Bunlardan 99'unun testleri negatifleşti. Sağlık çalışanlarımızı da taradık, yaklaşık 2 bin 700 çalışanımızın testini yaptık, 47 kişi de pozitif tanı tespit ettik. Bu arkadaşlarımızın 10'u doktor, 19'u ebe hemşire, diğerleri de yardımcı sağlık personeli. Hatta 2 başhekimimiz de pozitif tanı aldı"  ifadesini kullandı. Bentli, 19 Nisandan itibaren kentte vaka sayısının düşme eğilimine girdiğini ifade ederek, "Farklı günler olmak üzere toplam 14 gün hiç pozitif vaka görülmedi. Diğer günlerde günlük 2-3 yeni vaka tespit edilmeye devam ediyor. İlimizde görev yapan ve salgındaki rolü en üst seviyede olan sağlık çalışanlarımızda taramalar gerçekleştirdik” şeklinde konuştu. Kentte bugüne kadar 12 mahalle ve mezrada karantina uygulaması yapıldığı söyleyen Bentli, sadece Arguvan ilçesi Göçeruşağı mezrasında karantina uygulamasının devam ettiğini ifade etti.  Bentli, normalleşme süreci kapsamında Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastane'sinin 1 Hazirandan itibaren poliklinik hizmetlerine başlayacağını, ancak hastaların mutlaka randevu alarak hastanelere başvurmalarını istedi.