Alım var fiyat yok!
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, Malatya Şeker Fabrikasının Pancar Alım Kampanyası'nı başlattığını ama pancar alım fiyatının halen açıklanmadığını belirterek, 'Sayın Cumhurbaşkanımız geçen yıl bu mevsimde şeker pancarının fiyatını 42 liradan açıkladı. Bu fiyat açıklandığı zaman şekerin kilosu piyasada 4,5 liraydı. Bu da onda birine tekabül eder. Bu onda biri biz bu yıl da istiyoruz. Bu yıl bir kilo toz şeker 25 TL'ye satılıyor, üretici olarak Cumhurbaşkanımızdan 2,5 TL açıklanmasını bekliyoruz' dedi.
Malatya Ziraat Odaları Başkanları Malatya Gazeteciler ve Televizyoncular Cemiyeti’ni(MGTC) ziyaret ederek, basın açıklamasında bulundular. Ziraat Odaları Başkanları adına konuşan Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, Malatya Şeker Fabrikasının Pancar Alım Kampanyası’nı başlattığını ancak pancar alım fiyatının halen açıklanmadığına dikkat çekti. Kılıç, üreticinin son bir yılda gübre, mazot fiyatları ve girdi maliyetlerinin altında ezildiğini vurguladı.
Bu şartlarda üretmemiz mümkün değil
Malatya Şeker Fabrikasının özelleştirilmemesinin önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, “Ancak bazı problemlerimiz var. Şimdi Malatya Şeker Fabrikası Pancar Alım Kampanyası’nı başlattı, ama üreticimiz, 6 aydır güneşin altında yanmış, bir torba gübreyi 850, mazotu 25 liraya alıp kullanmış, pancarını teslim edecek ama kaç lira alacağını hala bilmiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız geçen yıl bu mevsimde şeker pancarının fiyatını 42 liradan açıkladı. Bu fiyat açıklandığı zaman şekerin kilosu piyasada 4,5 liraydı. Bu da onda birine tekabül eder. Bu onda biri biz bu yıl da istiyoruz. Bu yıl bir kilo toz şeker 25 TL’ye satılıyor, üretici olarak Cumhurbaşkanımızdan 2,5 TL açıklanmasını bekliyoruz. Çünkü girdi maliyetlerimiz çok yükseldi. Bugün üreticimiz tohumundan tutun da gübresinden, mazotundan, ilacından, sulama borusuna kadar her şeyde PANKOBİRLİK’e borçlu. Ve bu ürünü teslim ettikten sonra PANKOBİRLİK bu parayı kesecek, eğer kalan para olursa üreticiye verecek. Ve bu parayı da önümüzdeki yılın mart ayında. İşte biz üreticimizin bu şartlarda üretime devam etmesinin mümkün olmadığını söylüyoruz. Burada Sayın Cumhurbaşkanımıza çok büyük bir görev düşüyor ve üreticimize bir müjde vermesini bekliyoruz” dedi.
Üretici maliyetlerin altında ezildi
Kılıç, üreticinin gübre, mazot fiyatları ve girdi maliyetlerinin altında ezildiğini vurgulayarak, “Adeta geçmişteki ekonomi bakanlarımızın IMF’ye gidip, avucunu açtıkları gibi bugün üreticimiz de banka kapılarında Tarım Kredi Kooperatiflerinin, PANKOBİRLİK’in kapısında gözlerini kapatıp, avuçlarını açıyor. Bir an önce yapmış olduğunuz uygulamalardan birincisi hayvan sahiplerine arpa yardımının bir an önce yapılmasını istiyoruz. Çünkü besiciler, hayvan sahipleri şu anda zor durumdalar. Hayvan kesim fiyatları maliyetinin altında. Biz sadece üretiyoruz, ne yazık ki ne milletimize ne devletimize faydamız oluyor. Biz sadece ticaretçilerin, stokçuların kölesi haline geldik. Bir an önce tarımda bir reform yapılıp kimin ne ürettiğini, kime satacağını, kaç paraya satacağını bilmesi lazım. Bugün Malatya olarak kayısının başkentiyiz. Dünyada rakibimiz yok. Kuru kayısıda yüzde 80 üretim yapıyoruz. Ama ne yazık ki, kayısıyı üretirken her yıl ihracatçıların spekülatif hareketlerinden dolayı bir fiyat istikrarı yakalayamıyoruz. Üreticimiz üretiyor, deposuna koyuyor, satışına geldiği zaman sadece okulların açılmasıyla kayısı pazara indi diye kayısı fiyatını hemen 10 lira aşağıya çektiler. Üretici olarak hükümetimizden beklentimiz şu: Toprak Mahsulleri Ofisi fındık, incir, üzüm alıyor, kayısımızın da dünyadaki değerine göre bir fiyat açıklayarak almasını talep ediyoruz. Biz zor şartlarda üretiyoruz ama satmaya geldiği zaman 4 ihracatçının eline bakıyoruz. Üreticilerimize buradan sesleniyoruz. Sakın ha sakın bu oyunları yutmayın. Bugün kayısı pazara indi diye fiyatını düşürenler, yarın başka oyunlar oynayacak. Sizler de artık kendi göbeğinizi kesmeyi bilin” şeklinde konuştu.