Akıbetimiz belli değil
Depremden dolayı İnönü Mahallesi Ahmet Kaya Sokak'ta bulunan Cenk Apartmanı'na orta hasarlı raporu verildiği halde ağır hasarlı ve yıkılacağı iddia eden esnaf, bu durumun kendilerini mağdur ettiğini söyledi.
Dükkanları elinden gittiği için hiçbir şey yapamadıklarını dile getiren esnaf, "Hayatımızı devam ettirmek istiyoruz. Evlerimiz yıkılacaksa yıkılsın. Güçlendirilerek devam edecekse devam ettirilsin. Akıbetimizin ne olacağı belli değil öyle bekliyoruz" diye konuştular.
Malatya Yeşilyurt İlçesi İnönü Mahallesi Ahmet Kaya Sokak'ta bulunan Cenk Apartmanına depremden dolayı orta hasarlı raporlu verildiği ancak binanın ağır hasarlı ve yıkılacağı iddiasıyla boşaltıldığı bu durumun esnafı mağdur olduğu öne sürüldü. Esnaf, belirsizliğin çözülmesi talebinde bulundu.
İşlerimiz bitti
Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Cenk Apartmanı esnaflarından Fatih Ünal, Şubat'ın 29'unda işletmelerinden çıkarıldıklarını, çıkarıldıktan sonra verilen dilekçelerin hiçbirinden bir sonuç alamadıklarını söyledi. Binadaki 5 esnafın mağdur olduğunu belirten Ünal, "Buradaki kat sakinlerimiz taşındıktan sonra devletten gelen ödemeler yapıldı. Biz esnaf olarak hiçbir ödeme alamadık. Sadece bir fırıncı abimiz bize 6 torba odun verdi. Ekmek talebimizi karşıladı. İhtiyaç olursa yine vereceğini söyledi. Yetkililer tam anlamıyla bizim mağduriyetimizi ile ilgilenmedi. Gerekeni yapmadılar. Hayat devam ediyor bir şekilde. Ama işlerimiz bitti. Biz evlerimizin kirasını veriyoruz. BAĞ-KUR’larımızı yatıramıyoruz. Çocuklarımızı harçlık veremiyoruz. Evimizin geçimini idame ettiremiyoruz" dedi.
Mağduriyetlerimizin sona ermesi lazım
Ruhsatları olduğu halde ruhsatlarını taşıyamadıklarını öne süren Ünal, "Burada kahvehane, fırın, lokanta var. Onlar sonra ruhsatları taşıyamıyor. Bunlar imza karşılığı tekrar tutulan binalarda olması lazım. Biz devlet yetkililerinden bir defaya mahsus ruhsatlarımızın taşınması için talepte bulunuyoruz. Çünkü depremzedeyiz. Kat sakinlerinde şöyle bir durum var. Bina sakinlerinin dilekçe verenleri bazıları birkaç kişi bizim duyduğumuza göre deprem sigortası yaptırmış. Bunun için bir çaba var. Yani yıkılınca sigortadan para almak için bir takım Malatya siyasilerini devreye koyduklarını bu binanın orta hasarlı olduğu halde ağır hasar raporu alınarak yıkılacağını üzerinde duruyorlar. Böyle bir mağduriyetimiz var. Bizler hiçbirimiz burada ölmek istemeyiz. Zaten ağır hasarlı olup da biz ölelim demiyoruz. Elazığ depreminde daha önce orta hasarlı olup güçlendirilip 120 taneye yakın bir ayağa kalkan bina var. Bu depremde onlardan hiçbiri yıkılmamış. Şimdi eğer bir olur yönü varsa zaten bizde can taşıyoruz. Canımız kıymetli. Ama orta hasarlı güçlendirme ile oluyorsa hem devlet bu yükün altına girmeden, hem de bizim en kısa zamanda mağduriyetlerimizin sona ermesi lazım" diye konuştu.
Evlerimiz yıkılacaksa yıkılsın
Ünal, Yeşilyurt Kaymakamlığı'na 25 gün önce bir yazı yazıp, çadır istediklerini aktararak, "Boş bir araziye malzememizi boşalttık, üzerine muşamba çektik. Çadır bile gelmedi. Dediğim gibi biz son derece mağdur olduk. Buradaki 5 esnafız, şimdi bizim istediğimiz şu binamızı eğer yıkılacaksa devlet yetkililerinden belediyelerimizden bir defaya mahsus ruhsatlarımızı başka bir yerde kullanmak hakkının verilmesi lazım. Kalacak olursa da devlet yetkililerimizden ruhsat ile alakalı Malatya Belediyemizden bir defaya mahsus ruhsatını başka bir yerde kullanmak için. Dediğim gibi evlerimiz yıkılsa belki daha iyiydi. Bizim açımızdan. Müşterimiz gitti aldıklarımız gitti. Bağ-Kurlarımızı ödeyemiyoruz. Çocuklarımıza harçlık veremiyoruz. Yani elimizde avucumuzda zaten bir şey yok. Hayatımızı devam ettirmek istiyoruz. Evlerimiz yıkılacaksa yıkılsın. Devam edecekse orta hasarlar güçlendirilerek devam edecekse devam ettirilsin. Önce bunun adı konulması lazım. Bizim şu anda akıbetimizin ne olacağı belli değil öyle bekliyoruz. Ama ben bundan şunu da düşünüyorum yani Sayın İçişleri Bakanımızın haberin olduğunu düşünmüyorum" şeklinde konuştu.
Bina mühürlenmedi
Esnaflardan Aliseydi Gönültaş ise, yaklaşık 40 gündür binanın akıbetinin belirsiz olduğunu ifade ederek, "Şimdi biz bu 40 günün 30 gününü Biz çevre şehirciliğe gidip gelmekle geçti. Şimdi devlet kurumlarının öyle bir şeyi var ki o ona yönlendiriyor. O biri ona yönlendiriyor. En son gittiğimizde Çvre Şehircilik Müdür Yardımcısı Mustafa Yumrutepe’ye Yani bizim akıbetimiz ne olacak? Biz orta hasarlıysa çalıştırabilir miyiz? İşyerimizi açıp çalışalım mı? Diye söyledik adamın bize söylediği bina orta hasarlı gidip çalıştırabilirsiniz. İşletmemizi açmak için buraya geldik. Gördük ki bina tahliye oluyor. Tahliye olduktan sonra da biz tekrar zabıta ekiplerini aradık. Dedik ki böyle böyle söylediler. Girip çalıştırabileceğimizi söylediler. Siz öyle bir yazı geldi mi dedik. Dediler ki yok bize öyle bir yazı gelmedi. Bir soralım dediler. Sonra, Hayır gelmedi dediler. 3 gün sonra biz binayı tekrar mühürleyeceğiz dediler. O günden bugüne de bina mühürlenmedi. Bina açık elektrik, su saatlerine kadar hepsi söküldü, götürüldü" açıklamasında bulundu.
Çözüm bulunmasını istiyoruz
Devlet kurum ve kuruluşlarının hiçbirinde etkili bir sonuç alamadıklarını söyleyen Gönültaş, "Hatta Malatya milletvekillerimizden olsun, oda başkanlarımızdan olsun, devlet kurumlarının hiç bir tanesinde olumlu bir yanıt alamadık. 40 gündür bu adamlar ne yiyor. Ne içiyor. Geçimini nasıl sağlıyor diyen kimse olmadı. Biz buna çözüm bulunsun istiyoruz. Sayın İçişleri Bakanımızdan, Sayın cumhurbaşkanımızdan Recep Tayyip Erdoğan'dan bu konu için bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Bizim eşyamızı apar topar geldiler 15 dakika içerisinde bile boşaltırsın dediler. Biz binayı boşalttık sonra eşyalarımız için Ben belediyeden dilekçeyle çadır istedim ki eşyalarımızı koyalım. Onu bile vermediler. Şu an eşyalarınız yandaki bahçeye çıkardık. Üstünü brandaladık duruyor. Bizim bu 40 günlük mağduriyetimiz ne olacak. Yani biz 40 gündür perme perişanlık bu işe bir çözüm bulunmasını istiyoruz. İnönü Mahallesi Ahmet Kaya Sokak Cenk apartmanı 6 Numara. Şu n görmüş olduğunuz gibi kapıda ne bir mühür var. Ne bir şey var çünkü eğer bu bina orta hasarlıysa biz işyeri olarak açıp işletelim iş yerimizi. Yani ağır hasarlı değil ki girilmesin. Yani arkadaşımız orada Kebapçı bakın o da ayrı bir şekilde dükkanının haricinde tezgahını dışarıda açtı çalıştırıyor. Biz de mi yola işyeri açalım ne yapalım buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.
İki memur kefil nereden bulalım
Gönültaş, Esnafa verilecek 50 bin TL'lik krediye başvurduklarını aktararak, "Kredim onaylandı. Bizden 2 tane memur kefil istediler. Şimdi bizim iş yerimiz kapalıyken iki tane memur kefil nasıl bulalım, nerede bulalım. Bizim ev kiramız var, doğalgazımız var, kredimiz var, ekstradan bankada kredimiz var. Bankadaki Kredilerimiz de ertelenmedi. Müracaat ettik söyledik, ertelenmedi. Özel banka olduğu için banka ertelemeyeceklerini söylediler " ifadelerine yer verdi.