Aile sağlığı merkezleri neden açılmıyor!?

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da deprem sonrası yaşanan göç dalgası sağlık sistemini de vurdu. 39 aile sağlık merkezinin boş kaldığı şehirde, konteyner kentlerde görev yapan hekimlerin, boş kalan merkezlere taşınarak vatandaşa hizmet vermesi isteniyor.

Aile sağlığı merkezleri neden açılmıyor!?

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da, binlerce yapı yıkıldı ve ağır hasar aldı. Depremlerin ardından evlerini kaybeden vatandaşlar geçici barınma merkezlerine yerleştirildi. Ardından konteyner kentlerde çok sayıda aile sağlık merkezleri açılarak vatandaşların hizmetine sunuldu. 

Boş kalan aile sağlığı merkezleri hizmete açılmalı!

Türk Tabipler Birliği ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın hazırladığı  Şubat 2023 Depremleri 1. Yılı Raporu’na göre, Malatya’da, deprem sonrası yaşanan göç dalgası, sağlık sistemini büyük bir yükün altına soktu. Yaklaşık 250 bin kişinin göç ettiği şehirde, 39 sağlık birimi hala boş durumda olduğu belirtildi.  Ayrıca raporda, konteyner kentlerde zor şartlar altında hizmet veren aile sağlığı merkezlerinin, boş kalan 39 birimde hizmet vermesinin daha sağlıklı olacağı vurgulandı.

Boş kalan aile sağlığı merkezleri hizmete açılmalı!

Hizmetler eksik kalıyor

Kamuya ait  binaların aile sağlık merkezleri olarak kullanılması gerektiğine değinilen raporda, “Malatya genelinde halen 39 Boş birim var. Malatya’da 250.000 kişi civarının göç ettiği söyleniyor. Bu göç 100 civarı Aile Hekimliği biriminin kapanması anlamına geliyor, şimdilik bu konuda herhangi bir çalışma yok. Konteynır Aile sağlığı merkezlerinde hizmet vermek zorunda olan aile sağlığı merkezleri var. 10 ASM, konteyner ASM olarak hizmet veriyor. Ayrıca 8 Adet konteyner kentte Aile Hekimleri hizmet veriyor. Tuvalet diye belirtilen yer kullanım dışı arızalı. Sarf malzemesi ihtiyacı çok. Gerek Sağlık Bakanlığı gerekse diğer kamuya ait binaların Aile Sağlığı Merkezi olarak ivedi olarak kullanılması gerekmekte. Konteyner kentlerde sağlık hizmeti dönüşümlü veriliyor buralara görevlendirme yapılıyor. Bu görevlendirmeler aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı ile birlikte sözlü olarak yapılıyor. Konteyner kent ASM (Aile Sağlığı Merkezi)’inde reçete yazılıyor ama kendi biriminde yapılması gereken Kronik hasta takibi aşı, izlem gibi koruyucu hizmetler eksik kalıyor” şeklinde bilgiler yer aldı.