Ahilik Haftası Etkinlikleri

32.Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya'da çeşitli kutlama etkinlikleri gerçekleştirildi. Battalgazi Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda konuşan Malatya Valisi Aydın Baruş, Ahilik Kültürü'nü yeni nesillere anlatmak ve aktarmak amacıyla Ahilik Kültürü Haftası'nı idrak ettiklerini söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Ahilik Haftası Etkinlikleri

32.Ahilik Kültür Haftası ve Ahilik Bayramı nedeniyle Malatya’da çeşitli kutlama etkinlikleri gerçekleştirildi. Battalgazi Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda konuşan Malatya Valisi Aydın Baruş, Ahilik Kültürü'nü yeni nesillere anlatmak ve aktarmak amacıyla Ahilik Kültürü Haftası'nı idrak ettiklerini söyledi.
Ahilik Kültür Haftası nedeniyle tören Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile başladı. TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu yapıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal marşı ile sona erdi.
İkinci tören, Battalgazi Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Törene; Malatya Valisi Aydın Baruş, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, belediye başkan yardımcıları, dernek ve oda başkanları katıldı.
Ahilik geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta 
Programın açılışında konuşan Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, Ahiliğin, 13. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar Anadolu’daki esnaf ve sanatkâr birliklerine verilen bir isim olduğunu hatırlatarak, “Güzel ahlakı, sevgi ve saygıyı, yoksula sahip çıkmayı, herkesin kendi sanatıyla yükselmesini, başkasının hakkına saygı göstermeyi, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit davranmayı örgütleyen ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran-ı Velinin düşünceleri ve Ahilik geleneği yüzyıllardır geçerliliğini korumakta, günümüzün ihtiyacı olan doğruları gözler önüne sermektedir. Ahilik; köylere kadar oluşan örgütlenme yapısıyla, mülki birliği ve bütünlüğü, toplumsal dayanışma ve yardımlaşmayı temel ilke olarak benimseyen, toplumsal ahlak kurallarına bağlı bir toplum kurmayı amaçlayan, ülke ekonomisinde temel ihtiyaç maddelerinin en kaliteli, en güvenilir ve en ucuz biçimde üretmeyi öngören bir teşkilatın adıdır. Ahilikteki iş ilişkileri İslamiyet’e ve kadim geleneğimize dayanmaktadır. Bu yapı ekonomik hayatla ilgili olan iş ahlakını ve ekonomik faaliyetlere katılan insanların işlerini en iyi nasıl yapacaklarına ilişkin kuralları belirlemiş ve yüzyıllarca bu kuralları benimsemiş esnaf ve zanaatkârlar benimsemiştir. Bugün dünyada yeni yerleşen kavramlar olan; tüketici hakları, standardizasyon, kalite güvence sistemleri, kooperatifler, rekabet kurulu, patent enstitüsü, çeşitli meslek kuruluşları gibi kavramlar ve bu kavramların denetimini sağlayan kurumlar. 13. Yüzyılda ahilik teşkilatı aracılığıyla Anadolu ticari hayatına yerleşmiştir. Bu kavramları batıya aktaran birikim Ahilik Kültürüdür" dedi.
Ahilik kültürünü hep birlikte yaşatalım
MESOB Başkanı Şevket Keskin ise, son günlerdeki annelerin eyleminden dolayı Ahilik Teşkilatı içinde kadına verilen öneme dikkat çekerek, “Bacıyan-ı Rum Teşkilatı, yani Anadolu Kadınlar Birliği ülkesinin birlik ve beraberliğine, ailesine olan sadakatiyle ahilik kültürünün temelini oluşturan bir teşkilattır. Tıpkı bugünkü Diyarbakır’da annelerin çocukları için terör örgütü PKK’nın ve diğer devletimize karşı olan unsurlara yönelik dimdik ayakta durduğu gibi Selçuklu kadınını, Osmanlı kadınının, Cumhuriyet kadınının açık bir örneğidir. Bu annelerin acılarını yürekten paylaşıyor haklı olan bu mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. İşte ülkenin birlik ve beraberliğine bayrağın, vatanın bölünmezliğine bu cesur analara bütün bölgenin destek vermesi lazım. biz sonuna kadar annelerin acılarını paylaşıyoruz. Devletimizle birlikte olan, milletimizle birlikte olan herkesle bizde sonuna kadar birlikte olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere devletin sonuna kadar destek vereceğine kimsenin şüphesi olmasın. Bu mücadelenin yapısına baktığınız zaman ahilik kültürünün ne kadar önemli olduğunu tekrar görmekteyiz. Ahiliği anladıkça göreceğiz ki mert olmak, delikanlı olmak, ailesini vatanını savunmak Ahiliğin temelinde bunlar yatmaktadır. Anadolu’da Ahilerin Moğollara karşı göstermiş olduğu mücadele bunun bir göstergesidir. Gelin hep beraber ahilik kültürünün bu kriterini öğrenelim ve yaşatalım” diye konuştu.
Komşusu açken, kendisi tok yatan bizden değildir
Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder de "Biz biliyoruz ki insanoğlunun dünyaya gönderilmesinin amacı dünyayı bir taraftan mamur ederken, ahretini unutmaması. Ecdadımız bu emr-i ilahiye bağlı kalarak tüm işlemlerini ve işlevlerini buna göre yürütmüştür. Esnafımızda, sanatkarımızda buna göre davranmıştır. Uygulamalarını böyle yapmıştır. Çünkü bizim kültürümüz, bizim dinimiz 'Komşusu açken, kendisi tok yatan bizden değildir.' Ecdadımız buna binaen sabah siftah yaparken, ikinci müşteri geldiğinde komşusuna yönlendirmiştir. Biz, böyle bir kültürün ürünüyüz. Böyle bir geleneğin sahibiyiz" dedi.
Ahilik Kültürü insanlığa yeni ufuklar kazandırdı
AK Parti Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık ise, Ahilik Kültürü'nün Anadolu topraklarının İslamlaşmasında ve Osmanlı Devletinin kuruluşunda önemli görevler üstlendiğini ifade ederek, “Mesleki yardımlaşma ve dayanışma sağlamanın ötesinde, maneviyatı maddi kazançtan üstün tutan felsefesi ile insanlığa yeni ufuklar kazandırdı. Bizim kültürümüzde esnaf sadece alan, satan, ticaret yapan kişi değildir. Semtimizin, mahallemizin, sokağımızın ağabeyidir. Esnaf, manevi değerlerimizin, geleneklerin, kültürün, dilin muhafızı, toplumsal dokunun, sosyal dayanışmanın ve adaletin teminatı, güvenilirliğin, dürüstlüğün simgesidir" diye konuştu.
Her zaman esnafımızın yanında olduk 
Esnafı her fırsatta ziyaret ettiklerini söyleyen Çalık, “Sizlerle içtiğim bir bardak çayın, yapmış olduğum sohbetin bir başkadır. AK Parti Hükümetleri olarak esnafımızın her zaman yanında destekçisi olduk. Sicil affından ÖTV muafiyetine, Ahilik sandığı uygulamasından faizsiz kredi desteklerine kadar verdiğimiz destek artarak devam etti. Vergi mevzuatında sürekli esnaf ve sanatkarlarımız lehine düzenlemeler yaptık. Emeklilik sonrası işini yürütmeye devam eden esnaf ve sanatkarlarımız için sosyal güvenlik destek primini kaldırdık. Son yıllarda ülkemize yapılmak istenen ekonomik  darbeyi de hep birlikte el birliği ile atlattık atlatmaya da devam edeceğiz. Hükümet olarak yaptığımız düzenlemelerle, üretimi, mesleki eğitimi ve kaliteyi artırıcı nitelikteki teşviklerimizle esnaf ve sanatkarımızı güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Malatya 2010-2019 yılları arasında KOSGEB ‘ten 15 bin 428 girişimci adayımız Uygulamalı Girişimcilik eğitimine katılarak Sertifika almıştır. 2003-2019 yılları arasından KOSGEB desteklemelerinden ve kredilerinden toplamda 10 bin 495 işletmemiz 276 Milyon TL’dir" şeklinde konuştu.
Ahilik Kültürü'nü yeni nesillere aktarmalıyız
Gençlerin Ahilik Haftası kapsamında düzenlenen programa katılmalarının önemine dikkat çeken Malatya Valisi Aydın Baruş ise, “Ahilik Kültürü'nü yeni nesillere anlatmak ve aktarmak amacıyla Ahilik Kültürü Haftası'nı idrak ettik. Tarih boyunca uzun süreli medeniyetler kurabilen ve varlığını devam ettirebilen milletler, sosyal hayatında kalıcı müesseseler oluşturabilen, köklü gelenek ve kültüre sahip toplumlar olmuşlardır. Türk milleti, Anadolu'ya ayak bastığı tarihten itibaren toplumsal hayatta önemli bir yeri olan ticaret ve üretim faaliyetlerini düzenlemek, bu faaliyetlerde bulunanlara ilişkin kurallar manzumesi oluşturmaya başlamıştır. Ahilik, esnaf teşkilatı mensupları için ahlak ilkeleri ve temeli yanında aynı zamanda Anadolu'da birliği, refahı, toplum düzenini sağlayan ve halkın maddi manevi tüm ihtiyaçlarına cevap verecek tarza teşkilatlanan sivil toplum kuruluşu olmuştur" dedi.
Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Gök, 'Ahilik Kültürü' konulu bir konferans verdi. 
Konferansın ardından yılın ahisi Mehmet Çanak'a plaket verilerek, ŞED Kuşatma Töreni gerçekleştirildi. Programda ayrıca, yılın çırağı Mert Efe Demir ile yılın kalfası Muhammed Yasak'a da plaketleri takdim edildi.Ahilik Kültür Haftası nedeniyle bu yıl Onur Ödülüne Malatya’da uzun yıllar fotoğrafçılık yapan ve sevilen bir isim olan Fotoğrafçı Yusuf Uğrar layık görüldü. 

Program, Battalgazi Belediyesi önünde gerçekleştirilen aşure ikramının ardından sona erdi.