Ağbaba'dan Tepki: 'Esnaf 3 Yıl İstiyor, AK Parti 3 Ay Veriyor'

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremden etkilenen illerde mücbir sebep halinin sadece 3 ay uzatılmasını eleştirdi. Ağbaba, 'Yıkılmış şehirlerde 3 ay uzatmalar çözüm değil, esnaf en az 3 yıl süre bekliyordu' dedi.

Ağbaba'dan Tepki: 'Esnaf 3 Yıl İstiyor, AK Parti 3 Ay Veriyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen Malatya, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman illeri ve Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep halinin 30 Kasım 2024’e kadar uzatılmasını sert bir dille eleştirdi. Ağbaba, bu uzatmanın depremden yıkılan şehirlerin sorunlarını çözmeyeceğini ve halkın beklentilerini karşılamadığını vurgulayarak, "Dağ fare doğurdu" ifadelerini kullandı.

Ağbaba, şehirlerin hala toparlanma sürecinde olduğunu ve esnafın konteynerlerde hayatta kalma mücadelesi verdiğini belirterek, "Kalıcı işyerleri ve evlerin yapımı uzun sürecek. Böyle bir durumda 3 ay uzatmalarla şehirler ayağa kalkmaz. Esnaf en az 3 yıl süre istedi, ama AKP sadece 3 ay uzattı. Bu karar, deprem bölgesinin ihtiyaçlarını anlamaktan uzak," dedi.

Ağbaba ayrıca, deprem bölgelerindeki vergi mükelleflerinin gelirlerine bile göz diken bir anlayışla karşı karşıya olduklarını belirtti. "Hazine, deprem bölgesinin gelirlerine muhtaç hale gelmiş. AKP, bu gelirleri almayı planlarken, esnafın vergi borçlarını ifşa etmeyeceğini müjde olarak sunuyor. Esnaf yardım beklerken, böyle bir açıklama yapılması kabul edilemez," diye konuştu.

Son olarak Ağbaba, bölgenin ihtiyaçlarına uygun yasa ve yönetmeliklerin acilen çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, "Mücbir sebep hali, şehirler tamamen ayağa kalkana kadar devam etmeli ve bu süre zarfında biriken borçlar için teminatsız yapılandırma sağlanmalıdır. Yeni sosyal, kültürel ve ekonomik sorunları çözmek için acil düzenlemelere ihtiyaç var," dedi.