Ağbaba'dan Bakan Şimşek'e Çağrı: 'Mücbir Sebep Hali Uzatılmalı!

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 31 Ağustos'ta sona erecek olan mücbir sebep hali ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e bir mektup gönderdi. Ağbaba, depremden etkilenen bölgelerde esnaf ve işverenlerin zor durumda olduğunu belirterek mücbir sebep halinin uzatılmasını talep etti.

Ağbaba'dan Bakan Şimşek'e Çağrı: 'Mücbir Sebep Hali Uzatılmalı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 31 Ağustos'ta sona erecek olan mücbir sebep hali ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e bir mektup göndererek, depremden etkilenen bölgelerde ticari hayatın normale dönmediğini ve mücbir sebep halinin uzatılmamasının esnafı zor durumda bırakacağını belirtti. Ağbaba, "Mücbir sebep halinin sona ermesi, esnafın tabutuna çivi çakmak anlamına gelir. Bölgeye ikinci bir depremi AKP yaşatıyor" ifadelerini kullandı.

Ağbaba mektubunda, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ardından Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa ile Sivas’ın Gürün ilçesinde mücbir sebep hali ilan edildiğini ve bu durumun Malatya gibi depremden büyük yıkıma uğrayan illerde ticari faaliyetlerin hala normale dönmediğini vurguladı.

"Deprem bölgesinde bina hasarı olmayan ancak iş gücünü, cirosunu, işçisini kaybeden birçok esnaf ve firma var" diyen Ağbaba, vergi tarh etmek ve tahsilat yapmak gibi uygulamaların bu şartlar altında deprem mağdurlarını daha da zor duruma sokacağını belirtti. Ayrıca, 2011 Van depreminden sonra 5 yıl süren mücbir sebep halinin, 6 Şubat depremlerinin ardından sadece 1,5 yıl sürecek olmasını eleştirerek, "Bölgeye ikinci bir deprem yaşatmak anlamına gelir" dedi.

Ağbaba, özellikle depremden büyük yıkıma uğrayan Malatya, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri için mücbir sebep süresinin uzatılmasını talep etti. "31 Ağustos 2024 tarihi mutlaka uzatılmalıdır" diyen Ağbaba, iş çevreleri ve esnaflar ile muhasebe ve mali müşavirler gibi meslek gruplarının süreçten etkilendiğini ve bu kararın on binlerce yeni mağdur yaratacağını ifade etti.