Ağaç sevgisini aşılamalıyız

Malatya'nın ağaçlandırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydeden Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, ağaç ve orman sevgisini pekiştirmek için sosyal boyutlu çalışmalarla farkındalık oluşturduklarını söyledi.

Ağaç sevgisini aşılamalıyız

Kalaylı gazetecilere yaptığı açıklamada, orman faaliyetlerinin yıl boyu sürdürüleceğini ifade ederek, “Malatya İşletme Müdürlüğü olarak 2 adet (53 ha) orman fidanlığımız var. Pütürge Karagün ve Dilek’teki fidanlıklarımız Türkiye'nin önde gelen fidanlıkları arasında yer alıyor. Bu fidanlıklarımızdan geçen yıl 7 milyon 500 bin adet fidan üretim yaptık. 80 Ton kozalaktan  4 ton tohum topladık.  Aynı zamanda fidanlığın tüm tesis ve makina ihtiyaçlarını karşıladık. Sorumluluğumuzdaki ağaçlandırma ve topraklandırma sahasında da geçen yıl bir de 700 hektarlık bir ağaçlandırma yaptık. Yıllık 100 bin civarında meşe üretip tüm bölgeye dağıtıyoruz. Artık birçok bölgede ormanlık alanlarımıza meşe tohumu ekiyoruz. Tohumu sonbaharda ektiğiniz zaman hem masrafı az hem de garanti oluyor. Toprağa direk atıldığından dolayı bizi rahatlatıyor. Malatya ardıç üretiminde ülkemizin önde gelen illerinden illerinden birisidir. Ardıç ve meşe, iklimimize uygun dikildiği zaman uyum sağlıyor. O yüzden Ardıç ağacına önem veriyoruz. Bizim yaptığımız ormancılık doğayı taklit ediyoruz. Üretim işlemleri doğada işlemler nasıl sürüyorsa biz de aynı işlemleri sürdürüyoruz. Çünkü ormanlar yüzyıllardan beri kendi varlıklarını sürdürüyorlar. Şu an Malatya’da ardıç üzerinde bayağı bir çalışma yapıyoruz.  Ekiplerimiz bu konuda deneyimliler. Yıllık ortalama 500 bin civarında ardıç üretimi yapıyoruz. 2019 yılında 2 Milyon Ardıç ve 1 Milyon Alıç üretmiş olacağız. Şu an yine tohumları aldık. Fidanlıklarımızda da çalışmalarımız başladı” dedi.

Fidanlıklarımız vatandaşa açık

Dilek ve Pütürge Fidanlıklarında her tür bitki ürettiklerini belirten Kalaylı, vatandaşların istemeleri halinde fidanlıkları da ziyaret edebileceklerini söyledi. Kalaylı, “Dilek fidanlığımızdaki fidanlarımız halka açıktır.  1 taneden 100 bin taneye kadar fidan satışı yapabiliyoruz.  O konuda vatandaşlarımız geldiğinde satış yapabiliyoruz. Kamu kurumlarına ücretsiz veriyoruz ama vatandaşlarla çok cüzi bir ücretle kar olmadan maliyet fiyatına veriyoruz. Fidanlarımız çok ucuz.  Burada yaklaşık 100 çeşit fidan üretiyoruz.  İç mekân dış mekân peyzaj bitkileri var.  Orman fidanları var. Her türküden üretiyoruz saksılı saksısız.  Fidanlıklarımız halka açıktır görebilirler istediği zaman da ürün satın alabilirler” şeklinde konuştu.