Afad bir köy evi için ne kadar ödeme yapmış?

Asrın felaketinin olarak adlandırılan depremlerden en fazla etkilenen illerden olan Malatya'da yüz binlerce yapı yıkıldı ve ağır hasar aldı. Depremin ardından ağır hasarlı yapıların yıkımı sürerken kentte yeniden inşaat süreci başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin 'Yerinde Dönüşüm Projesi' kapsamında kendi yapısını yerinde inşa edecek afetzedelere 500 bini hibe, 500 bin ile 800 bin TL arasında değişen kredi verileceğini açıklamasının ardından Malatyalı binlerce depremzede, yeniden ev sahibi olabilmek için projeye başvurdu. Ancak, vatandaşların aklındaki soru ise, verilecek desteklerle ev yapılabilir mi?

Afad bir köy evi için ne kadar ödeme yapmış?

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasara uğrayan Malatya’da, 45 binin üzerinde konut ve iş yeri yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Kentte bir taraftan yıkım çalışmaları sürerken bir taraftan da kentin yeniden inşası için çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yürüttüğü "Yerinde Dönüşüm Projesi’yle, kendi yapısını yerinde inşa edecek afetzedelere konutlar için 500 bin TL, iş yerleri için de 250 bin TL hibe verileceği açıklanmıştı. Ayrıca, konutlar için 500 bin ile 800 bin TL arasında, iş yerleri için de 250 bin ile 500 bin TL arasında faizsiz kredi kullanma imkanının sağlanacağı duyurulmuştu.

Malatya'da bakanlık tarafından açıklanan kredi ve hibe desteği paketine bugüne kadar yaklaşık 25 bin başvuru yapıldı. Ancak, vatandaşın destekler konusunda kafası karışık. Vatandaşlar bir milyon liraya ev yapılabilir mi diye merak ederken Net Haber olarak, Malatyalılar için sorunun cevabını araştırdık.

Bir milyona ev yapılabilir mi?

Artan enflasyon ve malzeme fiyatlarındaki yükselme konut fiyatlarına da etki yaptı. Bizlerde konut yapım fiyatını apartman dairesi ve müstakil ev yapımı olarak iki şekilde sizler için değerlendirdik. Temel maliyetinin fazla olması maliyetleri yükselttiğinden iki farklı model üzerinden fiyat araştırması yaptık. Yapılan hesaplamalarda kat kriteri gözetilerek zemin+4 kat üzerinden her katta da 4 daire olacak şekilde hesaplandı. 

Bir dairenin maliyeti 2 milyonu geçiyor

İnşaat firmalarıyla yapılan görüşmelerde zemin+4 kat gelecek şekilde planlanan ve her katta 4 dairenin olduğu toplam 20 dairelik bir binanın maliyeti değerlendirildi. Dairelerin boyutu da ortalama bir ailenin yaşayabileceği 100 metre kare olarak hesaplandı. İnşaat başlamadan önce zemin etüdü, yer altı drenaj sistemi de planlamaya dahil edildi. 20 dairelik bir binanın komple yapım maliyeti müteahhit karı olmadan 45 milyon 600 bin TL olarak karşımıza çıkıyor. Her bir daireye verilen desteği hesapladığımızda 20 milyon TL yerinde dönüşüm desteği alınmakta. Bu durumda 25 milyon 600 bin TL'lik bir açık ortaya çıkmakta. Bu açığın vatandaşa ödetilmesi ise olası bir durum. 

Daire başına bir milyon 280 bin fark

Bina maliyeti daire başına bölüşüldüğünde ise 2 Milyon 280 bin TL gibi bir rakam çıkıyor.  Vatandaş başına destek farkı ise bir milyon 280 bin TL olarak karşımıza çıkmakta. 

Köy evi maliyeti ne kadar?

AFAD'ın müteahhitlere köy evlerini yaptırmak için ev başına 2 milyon 650 bin TL ödediği iddia ediliyor. Burada akıllara şu soru geliyor; devletin 2 milyon 650 bin TL'ye mal ettiği evi; yerinde dönüşüm kapsamında vatandaş nasıl bir milyon TL'ye yapacak?