Adaletsizlik son bulsun

Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, döner sermaye sisteminde yaşanan adaletsizliğe değinerek, 'Döner sermaye sisteminde yaşanan adaletsizliğin son bulmasını istiyoruz. Artık miadını dolduran döner sermaye sisteminin değiştirilerek, adil, sağlık çalışanlarının beklentilerine uygun ve sürdürülebilir bir sistemin getirilmesini istiyoruz' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Adaletsizlik son bulsun

Gazetemize sağlık çalışanlarının sorunlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, sağlık çalışanlarının öncelikli sorunlarının başında döner sermaye adaletsizliğinin geldiğini söyledi.

Ek ödemenin kaldırılmasını talep ediyoruz

Bingöl, Sağlık-Sen olarak, döner sermaye ek ödemenin tamamen miadını doldurduğu inancı içerisinde olduklarını belirterek, "Döner sermaye ek ödemelerin özellikle kurum içerisinde çalışanları içerisinde ciddi bir motivasyon kaybına sebep olmaktadır. Sağlık Bakanlığımızın ek ödemelerle ilgili bir çalışma yaptığını biliyoruz ama 2019 yılı içerisinde bununla ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadı. Düzenlemelerle ilgili çalışmalar neticelenmediği içinde şuanda saha 7-24 zor şartlar altında hizmet sunan sağlık çalışanları, ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalıyor.  Emsalleriyle Avrupa'da çalışan hemşire, doktor ve diğer sağlık çalışanlarından 3 kat daha fazla iş yapmasına rağmen ek ödeme ve döner sermayede hak ettikleri karşılığı alamamaktadırlar. Biz buradan Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz; Miadını doldurmuş döner sermaye ek ödemenin kaldırılmasını talep ediyoruz. Döner sermayenin kaldırılıp, çalışanlar ve çalışanların temsilcileri olarak bizler STK'larla görüşülerek, yeni bir düzenleme yapılıp, diğer yardımcı sağlık personellerin döner sermaye adaletten yaralanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Randevu sistemi ile ilgili ciddi adımlar atılmalı

Üyelerinin talepleri doğrultusunda sıkıntıları istişare ettiklerini  ifaden Bingöl, "Sağlık-Sen olarak sahada 4 bin'e yakın üyemiz var Bu 4 bin üyemizin talepleri doğrultusunda gerekli  çalışmaların yapılmasını ve bakanlığın bizlerle hep birlikte istişare edip, bu sıkıntıları nasıl aşabiliriz bunun düşüncesi içerisindeyiz.  Ciddi bir istihdam açığının olduğunu da görmekteyiz. Yeni personeller alarak bu sıkıntının ortadan kaldırılması  gerekmektedir. Başka bir sıkıntımız randevu sistemiyle ilgili, Çalışanlarla vatandaşlar randevu sisteminde dolayı karşı karşıya gelmektedir. Bakanlığımız randevu sistemiyle ilgili yeni bir düzenleme yapıp, vatandaşların, randevu siteminden yararlanabilmesi için ve gelen hastaların geri dönüşü sağlanmadan muayenesini sağlayıp evine göndermemiz gerektiğini düşünüyor. Biz bakanlığın bu konuda adımlar atmasını özellikle talep ediyoruz. Çalışanlar, bakanlığın adım atmasını bekliyor.  Biz elimizden geleni yapmaya hazırız" şeklinde konuştu. 

Aile hekimliklerine başvurmalarını istiyoruz 

Son günlerde acillerde yaşanan yoğunluklarla ilgili konuşan Bingöl, "Vatandaşların bazı bölümlere yoğun bir talebi var. Aslında randevu sistemindeki yoğunluktan dolayı vatandaş randevu alamadığından ilk etapta acillere başvuruyorlar. Acile gelen her hasta muayene olmadan gönderilmez. Her gelen hasta kabul edildiğinden acillerde ciddi bir iş yükü yoğunluğu oluşmaktadır.  Vatandaşlarımızın bu hususta duyarlı davranıp,  özellikle ilk etapta aile hekimliklerine başvurmalarını istiyoruz. Aile hekimliklerini tercih ettiklerinde hem vatandaş hem de hastane açısından verimli ve vatandaşın da memnuniyetini artıracağını düşünüyoruz. Üst solonum yolu enfeksiyonundan dolayı hastaneyi  tercih ettiğiniz taktirde hastanede ciddi bir yığılma ile karşı karşıya kalırız. Onun için ilk başta aile hekimlikleri tercih edersek bu sorunun çoğunun ortadan kalkacağını vatandaşın da çok güzel hizmet alacaktır" ifadesini kullandı.