9,5 milyon TL ödenek

Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, Malatya Orman İşletme Müdürlüğü'nün 2021 yılı toplam yatırım programları için 9 milyon 500 bin TL ödeneğinin olduğunu söyledi. Kalaylı, 'Proje ve yaklaşık maliyet çalışmaları yapılıyor. Kısa süre içerisinde ihalelerimize çıkacağız. Hedefimiz, 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da tüm programlarımızı eksiksiz olarak gerçekleştirmek' dedi.

9,5 milyon TL ödenek

Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, basın mensuplarına Orman İşletme Müdürlüğü'nün 2021 yılı toplam yatırım programları hakkında açıklamalarda bulundu. Kalaylı, işletme müdürlüğü olarak 2020 yılında toplamda 8 milyon 341 bin TL harcama yapıldığını belirterek, 2021 yılı yatırım programları için 9 milyon 500 bin TL ödeneğinin olduğunu belirtti.

ORKÖY kredisinden 2 milyon TL  

2020 yılında 5 ana faaliyet dalında programlarının tamamını gerçekleştirdiklerini anımsatan Kalaylı, "Toplamda 8 milyon 341 bin TL harcama yapıldı. Bu harcamaların büyük çoğunluk ihale olarak yapıldı. Bir kısmı da ORKÖY projesi kapsamında orman köylülerimize destek sağladık. Orman köylümüze geçen yıl toplamda 3 milyon 500 bin TL ORKÖY kredisi vererek, köylümüze bir depremde olsa yardımcı olmaya çalıştık. Özellikle vatandaşlarımız süt sığırcılığını tercih ettiler. 2021 yılında da ORKÖY kredisinden 2 milyon TL ödenek geldi.  İnşallah bu krediyi orman köylülerimize uygun şekilde dağıtmaya çalışacağız. 2021 yılı işletme müdürlüğümüz toplam yatırım programı 9 milyon 500 bin TL ödeneğimiz geldi. Proje ve yaklaşık maliyet çalışmaları yapılıyor. Kısa süre içerisinde ihalelerimize çıkacağız. Hedefimiz, 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da tüm programlarımızı eksiksiz olarak gerçekleştirmek" diye konuştu. 

Pandemiye rağmen 2 milyon 200 bin TL gelir

Kalaylı,  2021 yılında yapılacak yatırımlar hakkında bilgiler paylaşarak, "2021 yılında makine ikbal programı kapsamında 10 km yeni orman yolu, 5 km büyük onarım yapacağız. Geçen yıl 6 km orman yolu yapmıştık. Bu kapsamda 2021 yılında işletme müdürlüğümüze 538 bin TL ödenek tahsil edildi. İşletme müdürlüğümüz aynı zamanda Malatya genelinde meşe ormanlarında ve Pütürge Tepehan'daki çal ormanlarında üretim yapıyoruz. Üretimdeki maksadımız, ormanların sürekliliğini sağlamak. Sürdürülebilir şekilde faydalanmayı temin etmek. Özellikle meşe ormanlarında tepe çökmelerine mani olmak için zamanı geldiğinde kesim yaparak üretim yapıyoruz. Tomruk, yakacak odun gibi ürünler çıkarıyoruz. Kesimlerimiz 2020 yılında çoğunluğunu dikili satış yöntemiyle yaptırmıştık.  Aynı zamanda bu yöntem sayesinde ilk defa işletme müdürlüğümüz, pandemiye rağmen orman ürünleri satışında 2 milyon barajını geçerek, 2 milyon 200 bin TL gelir elde etmiştir. Bugüne kadar işletme müdürlüğümüzün satış yaptığı en yüksek rakamdı. Bu yıl da aynı rakamı geçmeye çalışacağız. 2021 yılında işletme müdürlüğümüze 2 milyon 500 bin satış programı koyuldu. İnşallah bu programı yakalamaya çalışacağız. Bunun 15 metreküpü lifyonda, 25 bin sterili yakacak olarak bize program verildi. Orman köylerimiz, yakacak odunu kendileri keserek, üretimi kendileri yaparlarsa köylü-pazar çalışması kapsamında yüzde yüzünü maliyet bedeli karşılığında köylülerimize veriyoruz. Bunu teşvik ediyoruz.  Ağaçlandırma-erozyon kontrol programı kapsamında işletme müdürlüğümüze, 350 hektar ağaçlandırma tesis programı verildi. 6 bin 500 hektarda geçen yıllardan bakım çalışmaları verildi. 3 milyon 250 bin TL ödeneği var" ifadesini kullandı.

Bademlerde yüzde 50'nın üzerinde verim artıyor

Malatya Orman İşletme Müdürlüğü'nün, mera ıslah çalışmaları kapsamında yaptığı faaliyetlere de değinen Kalaylı, "Genelde, gölgelik, sıvat, tuzluk vs. şeyler yapıyoruz. Hayvanlarımız bundan faydalanıyorlar. 600 hektarlık rehabilitasyon bakım programımız var. Bu programda bademlerin bakım çalışması yapıyoruz. 2 yıldan beri Malatya genelinde budama yapıyoruz.  İnşallah bu yıl bin 200 hektarlık alanda budama yapacağız. Tecrübemiz şu yönde; bir yıl sonra budama yapılan bademlerde yüzde 50'nın üzerinde verim artıyor. 10 bin hektarlık alanda etüt proje çalışması yapacağız. 6 tane orman işletme şefliğimiz bulunmakta, ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirmekteyiz. Melengiç ve alıç ağaçlarını budalama çalışmalarımız olacak. Tepehan'da sığ ormanların seyreltilmesi çalışması yapacağız" şeklinde konuştu.